"Hold kæft, hvor er I dumme", "så tag dig dog sammen, din nar" og "seriøst, er du idiot eller hvad" er bare tre eksempler på kommentarer, som vi ofte ser på webartikler og facebook-opdateringer. Men hvorfor skriver folk så lede ting, når de er på nettet?

Læs også: Derfor slettet vi din kommentar

Der er et eller andet magtfuldt ved at sidde bag en computerskærm og sende sætninger ud i cyberspace - man har mulighed for at sige lige, hvad man vil, man kan være anonym imens, og man kan sætte ord på nogle af de ting, man aldrig vil være modig nok til at sige i virkeligheden. Men er det fedt at svine andre til på nettet?

Her på Vi Unge kan vi godt forstå, at man kan blive fristet til det, og nogle gange har man endda lyst - men det betyder ikke, at man skal gøre det.

Læs mere:facebooksiden "Tal ordentligt".

Vi synes ikke, det er i orden at skrive grimt til andre på nettet, og derfor har vi lavet en lille liste med gode råd, så du husker at tale pænt:

- Tænk på, at der sidder rigtige mennesker på den anden side og læser dine kommentarer.
- Overvej, hvordan du selv vil tales til i beskeder på nettet, og formuler sætningen, som du selv ønsker at modtage den.
- Læs din besked igennem, inden du poster den.
- Lad være med at skrive, hvis du er vred. Vent i stedet, til du er kølet ned, så du ikke kommer til at skrive noget, du fortryder.
- Husk, at andre ikke kan høre dit tonefald. Derfor er det altid en god idé at bløde sproget op og tale lidt pænere - for en sikkerheds skyld.
- Brug smiley'er, hvis du er bange for, at folk vil misforstå dit humør.
- Lad være med at tro, at du kan skrive noget ledt, hvis bare du skriver #nohate - det sletter ikke de grimme ord foran.

Hvad er jeres tip til at tale pænt på nettet?

Har du oplevet, at der var en, der talte grimt til dig eller bare var enormt dårlig til at holde en god tone? Så send din historie til redaktionen@viunge.dk.