hvad skal du gøre på første date
kærlighed

Guide: Sådan får i en perfekt første date

af redaktionen 5. april 2024
Foto: Shutterstock
Skal du på date med dit crush – og er du måske en smule nervøs for, hvordan det skal gå? Så læs med her, hvor vi guider dig til en uforglemmelig første date.

Hvordan skal du invitere ud?

Hvis du har udset dig en helt særlig person, kan det være irriterende at vente på, at vedkommende inviterer dig på en date. Og hvorfor overhovedet vente? Du kan selv spørge – vis din power! Hvis du er utryg ved at sige ordet "date", kan du for eksempel spørge: "Vil du med i biografen på fredag?". Det er en god idé, hvis du allerede har et forslag til, hvad I skal lave og hvornår, når du spørger – på den måde ender det ikke med at blive en samtale, hvor I smider bolden frem og tilbage mellem jer uden at tage en beslutning.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tip! Hvis du er meget nervøs for at invitere dit crush ud på den første date, kan du også arrangere en dobbeltdate med din veninde og hendes kæreste eller crush. Når du allierer dig med en veninde, bliver det hele lidt lettere.

Hvad skal du have på?

Det er rigtig vigtigt at vælge et outfit, du føler dig godt tilpas i, for så kan du nemlig bedre slappe af på daten! Husk, at du skal være dig selv og have det tøj på, som viser, hvem du er. Du skal ikke forsøge at være en anden, for det er netop dig, din date gerne vil gå ud med.

Overvej også, hvad I skal lave på jeres første date. Hvis I for eksempel skal ud at klatre sammen, er det måske ikke den bedste idé at møde op i din fineste kjole, som du ikke kan bevæge dig i.

Og sidst, men ikke mindst: Prøv det tøj, du overvejer at tage på, et par dage før daten, og beslut dig for et outfit – så undgår du tøjkrise, lige før du skal ud ad døren! Der er intet værre …

Hvad skal i lave på første date?

 • Der er nærmest ingen grænser for, hvad I kan lave på jeres første date, og I skal lave det, der passer til jer og jeres interesser! Men hvis du er lidt idéforladt, har vi nogle forslag:
 • Tag en tur i biografen! Det er en ægte date-klassiker, og så er det en god aktivitet, hvis du er lidt nervøs. I skal nemlig ikke snakke så meget.
 • En anden date-idé er at gå en tur sammen og tage på café. Det er simpelt, men romantisk!
 • Hvis der er gang i dig og din date, kan I lave noget aktivt sammen. I kan for eksempel stå på skøjter, klatre eller bowle. Det bliver med garanti sjovt!
 • Lav aftensmad hjemme hos en af jer og se en film sammen. Det er både afslappet og hyggeligt, og I kan lære hinanden rigtig godt at kende på den måde.

Tjekliste

 • Har du husket deodorant og måske lidt parfume?
 • Har du tænkt over et par spørgsmål, som kan redde dig, hvis der opstår pinlig tavshed?
 • Er mobilen på lydløs? Du skal give din date din fulde opmærksomhed, og derfor er det irriterende,
  hvis mobilen bipper under hele daten.
 • Har du tjekket, at du ikke har noget siddende mellem tænderne?
 • Er ånden god? Med en god ånde er du godt forberedt, hvis daten ender med et kys. Husk
  tyggegummi!
 • Har du styr på tidsplanen? Du skal sørge for at komme til tiden, for det er nederen at lade din date vente, og det giver en dårlig start.

Hvad skal i snakke om på jeres date?

I er på date for at lære hinanden bedre at kende, og derfor er det oplagt, at I spørger ind til hinandens liv. Du kan for eksempel spørge, hvad din date laver i sin fritid, hvilke interesser vedkommende har, og
hvad personen gerne vil i fremtiden.

Det kan blive meget alvorligt, hvis I kun taler om hinandens liv. Husk derfor også de lette og sjove emner – her er musik og film altid godt at snakke om. Hvilke film er din date til, og hvilken slags
musik hører han eller hun? Fortæl også personen, hvilken musik og hvilke film du elsker.

Har du hørt eller læst om noget – f.eks. i et magasin, på nettet eller i Nyhederne – du fandt virkelig spændende? Den første date er den perfekte anledning til at bringe den slags på banen.

I går sandsynligvis begge i skole, og I bruger meget af jeres tid dér. I kan blandt andet tale om, hvilke fag I bedst kan lide, og det kan også være, at I har oplevet noget sjovt i skolen, som I kan grine af.

Det er altid en god idé at snakke om dét, I oplever på jeres date – især hvis I ikke helt ved, hvad I skal tale om. Hvis I for eksempel har været i biografen, så tal om filmen.

Hvad sker der efter jeres første date?

Når jeres første date er overstået, kan du tage en status med dig selv eller en veninde. Hvordan gik det
så? Er du blevet mere vild med din date, og vil du gerne være sammen med personen igen? Hvis ja, kan du dagen efter jeres date skrive en besked, hvor du siger tak for i går og fortæller, at det var hyggeligt.

Hvis responsen er god, kan du spørge, om han eller hun har lyst til at ses igen (hvis ikke din date allerede er kommet dig i forkøbet!).

MestLæste