alt du skal vide om forelskelse
kærlighed

Kærlighed: Her er 5 ting, du skal vide om forelskelse

Af Karoline Mathilde Rasmussen 8. april 2024
Foto: Rasmus Arrildt
Kærlighed og forelskelse er formentlig de største inspirationskilder til kunst, bøger, film og musik. Vi kigger lidt nærmere på de storslåede følelser.

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor vi bliver forelskede? Og ved du, hvad der sker med kroppen, når det sker?

Vi kunne skrive en masse om kærlighed, og derfor har vi samlet 5 ting, du skal vide om den særlige følelse.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

1. Kærlighed er enormt kompleks, men vi oplever den tit som en inderlig, dyb, langvarig og hengiven tilknytning til et andet væsen.

2. Har du sommetider famlet efter det rigtige ord til at beskrive den kærlighed, du oplever, til dine venner og veninder? Ligesom med mange andre ting har de gamle grækere også et bud på det problem. De formulerede flere begreber til at dække begrebet “kærlighed”, og et af de begreber er “filia”, som – helt kort – er den kærlighed, man føler for en ven eller en ligesindet. Så næste gang, du bare ikke kan lade være med at kramme din bedste veninde, kan du tilskrive det filia!

3. Når man bliver forelsket, stiger niveauet af serotonin og dopamin i kroppen. Serotonin gør os mere glade og mere sociale, mens dopamin giver os følelsen af belønning.

4. Har du nogen sinde tænkt over, hvorfor vi bliver forelskede? Forklaringen er muligvis ikke så romantisk, som du forestiller dig. Forelskelse er formentlig et af evolutionens mange kloge tricks, der har som formål at sørge for artens overlevelse – og det kræver altså, at vi formerer os.

5. Noget forskning peger på, at hvis man holder i hånd med sin udkårne, kan det mindske følelsen af fysisk smerte. Det er da et godt argument for at ligge i ske med boo, næste gang menstruationssmerterne rammer …

MestLæste