Hvad er en late bloomer?
kærlighed

Vi Unge undersøger: Hvad er en late bloomer?

Af Josephine Sjelhøj 8. marts 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Shutterstock
Mange kan have en forventning om, at man skal nå en hel masse romantiske milepæle, inden man fylder en bestemt alder. Ellers bliver man betragtet som en "late bloomer". Vi gør dig klogere på fænomenet her og forklarer, hvorfor du ikke skal stresse...

Kender du også det, at der i serier som "Euphoria" og "Riverdale" bliver tegnet et billede af, at det "rigtige" ungdomsliv er fyldt med kærester, sex og romantik? Hvis ens eget liv ikke afspejler det, kan man hurtigt komme til at føle sig udenfor. Især hvis det føles, som om alle omkring en har fået deres første kæreste eller er begyndt at udforske deres seksualitet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Du er helt i orden

Der kan være flere årsager til, at man for eksempel venter med at have sex. Måske er man ikke klar, eller måske har man slet ikke lyst. Måske venter man bare på den helt rigtige person og det helt rigtige tidspunkt. Og måske er det overhovedet ikke noget, man tænker over i hverdagen. Uanset hvad grunden er, er én ting helt sikkert: Det er helt i orden.

Du skylder nemlig ikke nogen din krop, og du skal ikke gøre noget, du ikke er tilpas med eller klar til, fordi du tror, at du skal “følge med” de andre. Selvfølgelig er der mange, der oplever deres første kærlighed i teenageårene, men det betyder altså ikke, at det er et krav eller det eneste rigtige. Der er derfor slet ikke noget galt med dig, hvis du aldrig har prøvet at holde en anden person i hånden. Du er hverken forkert eller langsom.

Vidste du…

At gennemsnitsalderen for den seksuelle debut er 16? Det betyder altså, at det også er helt normalt at have sin første gang senere. Faktisk har op mod hver 10. person over 24 år ikke haft sex.

Hvad betyder ”late bloomer”?

Begrebet ”late bloomer” bruges især om en person, der debuterer romantisk og seksuelt senere end andre. Det kan for eksempel være i forhold til at have sit første kys eller have sex for første gang. “Late bloomer” kan dog helt generelt også bruges, hvis nogle er lidt længere tid end “normalt” til at vise deres talenter og evner til omverdenen.

Intet rigtigt tidspunkt

Husk, at der IKKE er en deadline for livserfaringer. Man er derfor heller ikke langsom eller sent ude, hvis man ikke har fået sit første kys eller haft sex inden en bestemt alder. Du skal aldrig gøre ting, fordi du føler, at du skal leve op til samfundets krav om, hvornår det ”rigtige” tidspunkt er. Det rigtige tidspunkt bestemmer du nemlig helt selv.

Anerkend dine følelser

Selv om der slet ikke er noget galt i, at man ikke har haft sin første kæreste som teenager, betyder det ikke, at man ikke kan føle sig ensom eller trist. Du skal derfor ikke have det dårligt med, at du sommetider også længes efter kærlighed. Men husk, at det overhovedet ikke ændrer noget ved dit værd eller dig som person, hvis du ikke har haft en kæreste.

Fjern skammen

Ofte bliver ”late bloomer” brugt negativt, men i virkeligheden er der slet ingen skam i at tage tingene i sit eget tempo. Tværtimod! Det er nemlig kun godt, at man lytter til sig selv og venter, til man er helt klar.

MestLæste