emma danmarks næste tøjdesigner
Mit liv

Emma er den yngste i 'Danmarks næste tøjdesigner': "Unge kan drømme lige så stort som voksne"

Af Sigrid Glavind 22. september 2023
Foto: Privat
Hun strikker, hækler, laver smykker, quilter, syr, og så laver hun masser af patchwork. Et håndværk, hun vil gøre ungt og sexet. Mød 16-årige Emma.

Emma Lilliendahl van Rijn er 16 år, går på Textilskolen i Holte og så er hun lige nu med i et nyt program på DR, hvor hun som den yngste deltager, skal kæmpe om at blive ”Danmarks næste tøjdesigner”.

Vi Unge mødte hende til en snak om patchwork, tøj og fremtidsdrømme.

Hvordan har du fået interessen for tøj og design?

Jeg har været kreativ hele mit liv. Men da jeg var otte år gammel, fik jeg min mors gamle smykkegrej. Så begyndte jeg at lave smykker, og efter nogle år solgte jeg dem også. Og så følte jeg, der skulle ske noget nyt. Så begyndte jeg at sy perler på mit tøj og derefter selv sy tøjet også. Og så tog det fart.

Hvilke slags håndværk laver du?

Jeg hækler, laver smykker, jeg strikker, hækler quilter, laver patchwork og så syr jeg tøj også.

Hvilken er din favorit?

Det er at sy patchwork i hånden. Jeg bruger den her gammeldags teknik til at skabe noget nyt.

Kan man være 16 og synes patchwork er fedt?

Man kan SÅ godt være 16 år og synes patchwork er fedt. Den måde jeg gør det på, er den her mere unge og sexede måde at lave patchwork på. Jeg laver det på nye måder, så det bliver mere brugbart.

Kommer vi til at se mere patchwork fremover?

Jeg håber så meget, at vi kommer til at se mere patchwork. Jeg ved ikke med andre, men jeg kommer til at lave så meget patchwork fremover.

Hvad inspirerer dig, når du laver dine designs?

Det kan være tilfældige ting. Jeg kan gå inde på gaden og få en idé. Og det at lave patchwork og sy tøj ligger altid i mit baghoved, så der dukker tit idéer op.

Hvad drømmer du om at lave i fremtiden?

Jeg drømmer om at have mit eget mærke med fokus på patchwork. Patchwork tager tid, så det må gerne være limited editions og små produktioner, så det ikke bliver det her 'fast fashion'. Mit brand skal være bæredygtigt, og med patchwork bruger jeg også mange rester fra gamle tekstiler.

Hvad håber du programmet kan gøre for andre unge?

Jeg håber, det kan inspirere andre unge til at forfølge deres drømme. Der er ikke nogen aldersgrænse, man kan sagtens være ung og ville noget lige så meget, som voksne kan.

Du kan også høre Emmas svar i videoen herunder:

@viunge Hvad synes du om patchwork?✂️🧵🪡 Mød @emma fra “Danmarks næste tøjdesigner”, som kan mange forskellige håndværk, hvoraf patchwork er hendes favorit 😍 #kreativ #håndarbejde #patchwork #designer #strik #quilting #smykker #danmarksradio ♬ Idea 10 - Gibran Alcocer

MestLæste