konfirmation underholdning idéer
Konfirmationsfest

Underholdning til konfirmation: 5 indslag, der får alle til at grine

Kristine Kjær 19. februar 2024
Foto: Canva
Mangler du inspiration til underholdning til en konfirmation? Her kan du få gode idéer, uanset om du er konfirmandens veninde, forældre, søskende eller konfirmanden selv.

Til en konfirmationen hører der sig underholdning til! Men det kan virkelig være svært at finde ud af, hvilken slags underholdning du kan arrangere, som er personlig, anderledes og samtidig får alle til at grine.

Uanset om du er konfirmandens veninde, (bedste) forældre, kæreste eller konfirmanden selv, vil du jo bare gerne levere noget underholdning på den helt specielle dag, som betyder noget og som er rigtig sjovt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Her giver vi dig 5 eksempler på, hvilken slags underholdning du kan planlægge til konfirmationen, som helt sikkert får alle til festen til at grine. Her er idéer til både hvis du er konfirmanden selv, veninden eller forældrene.

Konfirmandens veninde: Planlæg en quiz

Som konfirmandens veninde, er du faktisk en af dem, som kender konfirmanden allerbedst. Det kan du nemt udnytte med en rigtig sjov quiz, enten til konfirmanden, som et festligt underholdende indslag, eller som en quiz, hvor du inkluderer alle gæsterne, som kan quizze mod hinanden.

Her har du 3 quizzer til konfirmationen:

1. Voksen-quizzen:

Konfirmationsfesten er helt traditionelt blevet til for at hylde overgangen mellem barn og voksen. Hvis du vælger at lave en quiz for din veninde, kan du arrangere quizzen med temaet ”Nu er du voksen”, og få din veninde til at gætte på en masse ”voksenspørgsmål”, for eksempel i Jeopardy-form, hvor hun så kan vinde sjove præmier for hvert rigtig svar. Spørgsmålene kunne for eksempel omhandle kørekort (færdselsregler), skatteregler eller love, som du er nødt til at kunne, når du bliver voksen.

Spørgsmålene vil måske være svære for din veninde at svare på, og derfor skal hun belønnes for hver gang hun svarer rigtigt. For eksempel med en lille nøglering (som hun jo kan bruge til sin bil, når hun en dag får sådan en). Gæsterne vil også synes det er sjovt, fordi de sikkert kender til svarene.

2. Familiequizzen:

Vil du lave en lidt mindre svær og mere personlig quiz, kan du bytte voksenspørgsmålene ud med familiespørgsmål. De kunne lyde nogenlunde sådan her:

- Hvordan mødte dine forældre hinanden?
- Hvad arbejdede din mormor med, da hun var ung?
- Hvor mange hunde har din tante Oda haft?

Hvis du vælger at lave en familiequiz, kan det være, at du skal have fat i nogle fra din venindes familie, som kan hjælpe dig med at svare på spørgsmålene. Du kan også lade familiemedlemmerne afsløre undervejs, om konfirmanden svarer rigtigt, så slipper du for at indsamle alle svarene på forhånd.

3. Tip en 13'er:

Hvis du gerne vil have at gæsterne også skal være med, kan du vende den om, og gøre det til en quiz om konfirmanden i stedet, som gæsterne skal svare på! Det kan du gøre ved den sjove quizform ’Tip en 13’er’, hvor der er 13 spørgsmål og man krydser 1, X eller 2. Dvs. at du skal opstille 13 spørgsmål med 3 forskellige svarmuligheder, hvor kun det ene er det rigtige. Her kunne præmierne være en times rengøring af konfirmanden eller en god digtoplæsning af tante Oda. Læs hvordan du kan planlægge legen ’Tip en 13’er’ HER.

Tip! Det kan godt være lidt skræmmende at stille sig alene op med en quiz foran hele din venindes familie. Hvis du alligevel synes, at du rigtig gerne vil lave en sjov leg for hende, kan du jo spørge nogle fra hendes familie, om de vil hjælpe dig! Det kunne for eksempel være din venindes kusine, hendes søskende, eller nogle andre, som du kender.

Konfirmandens forældre: Hold en tale eller skriv en sang

Som konfirmandens forældre er det så sødt, hvis du laver en sjov og fin tale eller skriver en sang – den må gerne være en smule pinlig, men ikke FOR pinlig.

1. Skriv en sang til konfirmanden

Hvis du er kreativ og gerne vil lave den klassiske sang lidt sjovere, kan du bytte de klassiske melodier som ’Lille frække Frederik’ ud med konfirmandens yndlingssang. Spil sangen inden, så gæsterne har en idé om, hvilken sang de skal synge til. Og grin så sammen over, at det nok ikke er alle, som helt kan holde melodien!

Er du en haj med et kamera, kan du endda indspille sangen inden og få lillesøster, mormor og onkel Ole til at synge en lille del af sangen hver som du filmer, for til sidst at klippe den sammen til en hel sang, som kan spilles på højtalere eller endda storskærm inden i alle tager fat i sangen og synger den i kor! Det vil helt sikkert sætte stemningen og få gæsterne til at grine!

2. Skriv en tale til konfirmanden

Den kreative konfirmationstale, behøver ikke at gå ud på at levere pinlige historier eller skamrose konfirmanden. Ved at gå tilbage i gamle arkiver, kan talen for eksempel indvies ved at fortælle om de overskrifter som var i aviserne den dag, konfirmanden blev født. Herefter kan opstilles en tidslinje af konfirmandens liv, med sjove (og ikke pinlige!) historier, for til sidst at hylde konfirmanden. På den måde bliver det en sjov tale, som din søn eller datter ikke vil være pinlig over efterfølgende, og som gæsterne samtidig vil grine af.

Tip! For at gøre talen ekstra underholdende, fremvis da gerne nogle billeder eller videoer som understøtter det, du taler om.

Konfirmandens søster eller bror: Lav en video

Som søster eller bror har du højst sandsynligt adgang til en guldgrube af videoer og billeder fra konfirmandens liv. Alle disse klip kan du klippe sammen til en fin video, med musik indover, som du kan afspille foran hele forsamlingen til selve konfirmationen. Et projekt som dette kræver dog, at du enten selv er god til at redigere filmklip og klippe en video sammen, eller i det mindste har mulighed for at teame op med en, der kan.

Find klip fra din bror eller søsters barndom og teenageliv som både får gæsterne til at grine og udbryde ”nåååååååååååååh”. Du kan eventuelt tilføje lidt tekst, for at lave en slags historie, eller holde en sød tale ved siden af, hvor klippene underbygger det, du siger.

Videoen er en måde at få en lidt anderledes konfirmationsunderholdning på banen. Dog skal teknikken spille, for at videoen fungerer som et festligt indslag, derfor er du nødt til at have styr på både selve videoklipning, udstyr du kan vise den på (en storskærm eller projektor) og ordentlig lyd.

Hvis alt dette spiller, kan du helt sikkert lave en video til konfirmanden, som er sjov og personlig samtidig med, at det er en gave, fordi han eller hun kan få videoen med hjem som minde bagefter.

Konfirmanden: Involver dine gæster

Som konfirmand er du hele dagens midtpunkt, og hvis du godt kunne tænke dig at involvere dine gæster lidt mere i festen, så er det oplagt at lave et festligt indslag, hvor du får DEM til at gøre noget.

Her får du 3 idéer til festlige indslag, du selv kan arrangere som konfirmand.

1. Sedler under tallerkenen

Skriv små sedler – én til hver gæst – og læg dem under deres tallerken. På sedlerne står der en lille opgave, som gæsterne hver især skal udføre under din konfirmationsfest. Det kan være sjove ting, grænseoverskridende ting, og små skøre indslag. Det kan f.eks. være ...

 • Stil dig op og hold en kort tale, hvor du siger ordet ’prut’
 • Spis af din sidemands tallerken
 • Skænk op i din sidemands glas, hver gang personen har taget en tår
 • Arrangér en fællessang, som vi alle synger ved bordet. For eksempel ”Vi sejler op ad åen”.

Med disse små opgaver kan du tænke over, hvilken opgave der passer til hvem. For eksempel kan det være at onkel Ole er lidt mere frisk på grænseoverskridende opgaver, end mormor er. Men alle ved, at der er en sjov opgave som de skal klare i løbet af dagen, og det giver et sjovt lille twist til festen. Sedlerne kan du eller dine forældre introducere i en lille velkomsttale, når festen går i gang.

2. Gæsterne dyster

Arranger en dyst, hvor gæsterne konkurrerer mod hinanden. Du kan dele dem op i hold og guide dem igennem fælles opgaver som …

 • At få en hulahopring rundt i en cirkel som holdene står i, mens de holder i hånden.
 • At male konfirmanden pænest på et lærred.
 • At gætte rigtigt på nogle spørgsmål om dig/det år du er født i.
 • At få en kuglepind bundet om livet ned i en flaske, som står under en.

Det er kun fantasien som sætter grænser for, hvilke opgaver man kan lave. Holdet kan udføre nogle opgaver sammen og ved andre opgaver udvælges en person, som klarer opgaven. Du er dommer, du giver point og holdet, som har fået flest point når legen er færdig, får måske en lille præmie. Det er en sjov måde at ryste alle gæsterne sammen på.

3. ABC-talen

Vil du gerne holde en anderledes takketale til din konfirmation? I så fald kan du have forberedt dig på en sjov tale, som dine gæster helt sikkert vil grine af! Med ABC talen, starter du med at takke dine gæster – og så begynder du ellers fra A-Å ...

 • A: Tak for ALLE gaverne
 • B: Tak for Billet til London
 • C: Tak for Citronfromage
 • D: Tak til alle Drengene som kom
 • Fortsæt selv …

Tip! Bogstaverne må gerne være lidt random, hvis du virkelig ikke kan finde på nogle ting, som matcher alfabetet. For eksempel kan du ved Q takke for at du måtte være Queen of the day og ved E takke for at Onkel Eigil har taget slips på osv.

God fornøjelse!

MestLæste