ting du skal vide om sex
sex

6 ting, du skal vide om sex

Af redaktionen 17. april 2024
Foto: Canva og Unsplash
Let’s talk about sex! Hvad er samtykkende sex, hvad er den gennemsnitlige seksuelle debutalder, og hvad kan der ske, hvis man dyrker ubeskyttet sex? Her er 6 ting, du SKAL vide om sex!

1. Når man snakker om sex, er der nok mange, der automatisk tænker på et penetrationssamleje med en penis og en vagina. Men sex dækker altså over meget mere end det. Sex er også (bl.a.) oralsex, analsex og håndsex.

2. Den gennemsnitlige seksuelle debutalder – altså, hvornår man har sex for første gang – i Danmark, er 16 år. Det tal har stort set ikke ændret sig i 50 år. Husk, at det er et gennemsnitstal, og at der ikke er noget underligt eller forkert i at have sex senere eller tidligere end det.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vidste du...

At 30.000 personer bliver smittet med klamydia i Danmark – hvert år?

3. 76 procent af alle unge bruger prævention, første gang de har sex.

4. Hvis man dyrker ubeskyttet sex, risikerer man (ud over graviditet) at få en kønssygdom, f.eks. klamydia, gonoré, kønsvorter og herpes. Så husk kondom eller slikkelapper!

5. Sex kræver samtykke. Når sex er samtykkende, betyder det, at alle parter gør det frivilligt, at det er baseret på respekt, og at ingen føler sig tvunget til det. Man kan altid ombestemme sig og trække sit samtykke tilbage – det er helt okay, og man behøver ikke at give en forklaring.

6. Sex – når det er gjort rigtigt – er supergodt for ens mentale helbred og kan få en til at føle sig endnu mere knyttet til den person, man har sex med.

Pssstt.. Har du et spørgsmål om køn, sex, onani, samtykke – eller alt derimellem? Så husk, at du altid kan kontakte Sexlinien for hjælp. Du finder dem på sexlinien.dk

MestLæste