Du skal ikke være nervøs, hvis du ikke har fået din menstruation endnu. Det er nemlig meget forskelligt, hvornår man får den. Nogle piger får den, når de er 10 år, og andre får den først, når de er 17. Så bare rolig, den skal nok komme!

Læs også: 10 gode ting ved menstruation.

Få styr på smerterne
Det er naturligt at have smerter, når man har menstruation og nogle dage inden, men derfor kunne det jo være dejligt at slippe for dem. Her får du nogle råd til at mindske smerterne:

Slap af!
Det kan være svært at slappe af, når det gør ondt, men jo mere du spænder, jo værre bliver det, så læg dig ned med en varmepude på maven og slap af - det hjælper på smerterne. Prøv også en varmepude, som både kan få dig til at slappe af og mindske smerterne.

Dyrk motion!
Noget af det, man har mindst lyst til, når man har ondt, er at dyrke motion, men det hjælper faktisk, så løb en tur, dans til din yndlingssang, eller dyrk en anden form for sport, som du godt kan lide.

Snak med lægen!
Hvis du har rigtig slemme smerter, kan du snakke med din læge og få nogle smertestillende piller, som kan hjælpe. Du kan også få nogle p-piller, som hjælper på smerterne.

Lev sundt!
At have en sund livsstil hjælper også på dine smerter, så spis sundt, drik vand, og sørg for at få din daglige motion.

Sov godt!
Du skal også sørge for at få din nattesøvn, så du ikke bliver stresset og træt. God hvile holder nemlig smerterne på afstand.

Læs også: Fakta om bind og tamponer.