Tampon
Reklame

Guide: Sådan indfører du en tampon

Reklame for Tampax. Foto: Shutterstock 2. marts 2023
Har du ikke prøvet at bruge en tampon før, kan det være overvældende at kaste sig ud i, og du kan have mange spørgsmål. Hvordan indfører man en tampon? Gør det ondt? Og kan den forsvinde op i skeden? Her får du svar på dine spørgsmål og en guide til, hvordan du indfører en tampon.
tampax logo

Skal du på stranden, til sport eller have idræt eller svømning i skolen under din menstruation, kan det være rart at bruge en tampon.

Hvor et bind lægges i underbukserne og samler blodet op, sættes en tampon op i skeden og fanger blodet, før det kommer ud. Derfor er en tampon helt perfekt, når du ikke har lyst til at mærke, at du har menstruation – eller når du skal i vandet.

Det kan være lidt overvældende at indsætte en tampon for første gang, og derfor har vi lavet en denne udførlige guide til tamponer med indføringshylster. Se også, hvordan du gør, i videoen nedenfor.

Er du meget nervøs, kan du spørge en forælder, søskende eller ven, om vedkommende vil hjælpe dig eller være der sammen med dig. Og husk også, at du kun skal bruge en tampon, hvis du føler dig klar til det.

Har du problemer med at indsætte en tampon, er det højst sandsynligt, fordi du spænder eller sætter tamponen op i den forkerte vinkel. Øv dig i at slappe af og finde den vinkel, der passer dig.

Hvis du stadig har problemer med at indsætte tamponen, efter du har fundet den rette vinkel, og du slapper af, så tal med din læge om, hvad der kan være galt.

Guide: Sådan indsætter du en tampon med indføringshylster

1. Vask dine hænder

Før du rører ved dit underliv og tamponen, er det en god idé at have rene hænder. Vask altid hænder, før du åbner tamponen, så du undgår uønskede bakterier i underlivet.

2. Pak tamponen ud

Med rene hænder kan du pakke tamponen op. Den kan godt se lidt skræmmende ud, men bare rolig – tamponen er inden i indføringshylsteret, og det er kun selve tamponen, som skal op i skeden. Indføringshylsteret, som kan være af plastik eller pap, gør det blot nemt at indsætte den. Hylsteret består af et ydre rør, der indeholder tamponen, samt et smallere rør, der skubber tamponen ud af indføringshylsteret og op i skeden. Ved nogle varianter skal du hive ud i det smalle rør, til du hører et tydeligt klik fra indføringshylsteret. Læs instruktionerne på pakken, hvis du er i tvivl. Nu er tampon og indføringshylster klar til brug.

3. Find indgangen til skeden

Når du har set på indføringshylsteret og fundet ud af, hvordan du indfører tamponen, er det tid til at finde ud af, hvor den skal indføres. Det kan være en smule overvældende at undersøge sig selv, men et spejl er altså den bedste måde at finde ud af, hvordan du er indrettet forneden. Skeden er det midterste af de tre åbninger, du har dernede. Den er omkranset af dine kønslæber, som du muligvis er nødt til at sprede lidt, så du kan finde åbningen. Mærk, hvordan åbningen føles, så du ved, præcis hvor tamponen skal indføres.

Kan tamponen sættes for langt op?

Bare rolig – du kan ikke komme til at sætte tamponen for langt op. Tamponen er simpelthen for stor til at kunne komme op i den snævre indgang til din livmoder.

4. Placér dig i den rigtige stilling

Det er forskelligt fra person til person, hvilken position, der føles mest behagelig, når tamponen skal indføres. Nogle kan bedst lide at sidde på toilettet, andre kan bedre lide at squatte, og andre igen kan bedst lide at stå med den ene fod på en stol eller på toiletbrættet. Du kan også lægge dig på badeværelsesgulvet. Det vigtigste er, at du kan slappe af, så mærk efter, hvad der føles rigtigt for dig.

5. Slap af

Det bedste, du kan gøre for at have en god oplevelse med tamponen, er at slappe af. Det kan nemlig være en del sværere at sætte tamponen op, hvis du spænder i musklerne. Hvis du slapper af, gør det til gengæld ikke ondt. Har du svært ved at slappe af, så tag en dyb indånding og pust langsomt ud, så du slapper af i hele kroppen. Bliv ved med at trække vejret helt ned i maven, indtil du slapper af.

6. Sæt tamponen op til skeden

Når du er klar, så sæt spidsen af indføringshylsteret op til skedeåbningen, så du kan indføre tamponen. Skeden går ikke lodret opad, men peger en smule bagud mod den nederste del af ryggen. Derfor skal du finde den lidt skæve vinkel, der passer til dig.

Føles tamponen ubehagelig?

Så er det sikkert, fordi du ikke har sat den langt nok op. Sidder tamponen rigtigt, kan den ikke mærkes. Sidder den dårligt, kan du skubbe den længere op med en finger eller tage den ud og indsætte en ny.

7. Før indføringshylsteret ind

Før langsomt indføringshylsteret ind i skedeåbningen. Du skal stadig kunne holde om den nederste del af det ydre rør. Du ved, du har sat indføringshylsteret langt nok ind, når du kan mærke, at dine fingre støder mod vulva – området rundt om skedeåbningen.

8. Skub tamponen ud af hylsteret

Nu er du klar til at skubbe tamponen ud af hylsteret og op i skeden. Brug enten din pegefinger eller den anden hånd til at skubbe det inderste rør op i det yderste, så tamponen skubbes ud af indføringshylsteret inde i skeden.

9. Fjern indføringshylsteret

Når du ikke kan skubbe det inderste rør længere op i indføringshylsteret, er tamponen langt nok inde, og det er tid til at fjerne indføringshylsteret, så kun tamponen er tilbage. Hiv i det ydre rør, så du trækker begge rør ud af skeden. Det eneste, du ser nu, er snoren, der hænger ud af skedeåbningen. Den skal blive ved med at hænge ud, så du kan hive i den, når du skal tage tamponen ud igen.

Husk!

Smid aldrig hverken tamponen eller indføringshylsteret i toilettet. Det skal altid smides i skraldespanden.

10. Tag tamponen ud igen

Det er supervigtigt, at du husker at fjerne tamponen igen efter højst otte timer, så du undgår infektioner. Når du skal fjerne tamponen, skal du igen huske at vaske hænder først. Herefter finder du en behagelig stilling, som da du satte tamponen op, og hiver forsigtigt i tamponsnoren med tommel- og pegefinger.

tampax

OM TAMPAX PEARL COMPAK

Tampax Pearl Compak er Tampax’ bedste tampon for komfort, beskyttelse og diskretion. Den kommer i en plastikapplikator med runde kanter, der gør den let at indføre.

Tamponen er lavet til at tilpasse sig efter din krop, så den udvider sig efter behov. Indpakningen er nem at åbne og kan holde til at ligge i tasken.

Tampax Pearl Compak-tamponer er gynækologisk testet og uafhængigt testet for skadelige stoffer af Oeko-Tex.

Du kan vælge mellem to sugeevner, “super” og “regular”, så du kan finde den tampon, der passer bedst til din menstruation.

Du kan købe Tampax Pearl Compak, der hvor du køber din menstruationsbeskyttelse. Læs mere her.

MestLæste