menstruation
Menstruation

Mary Namagambe står bag Menstruation Walk: "Noget så naturligt som menstruation, bør ikke være noget, man skammer sig over"

Af Sigrid Glavind 25. maj 2023
Menstruation har stor betydning for alle piger og kvinders liv, og derfor sætter den internationale menstruationsdag fokus på alt, hvad menstruation indebærer.

Hvisker du, hvis du skal låne et bind af din veninde? Eller gemmer du tamponen i ærmet på vej til badeværelset?

Kan du svare ja til et eller begge spørgsmål, så er du ikke alene.

Menstruation er nemlig (stadig) et tabu, og mange skammer sig endda over at have menstruation, på trods af at alle kvinder i verden har det i en periode af sit liv.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Derfor markerer vi den internationale menstruationsdag den 28. maj. Dagen handler om alt fra menstruation til ligestilling og tabuer.

I fattige lande, hvor piger og kvinder ikke har råd til bind, bliver de ofte nødt til at blive hjemme fra skole, og det gør det svært at tage en uddannelse. Nogle steder må piger og kvinder ikke engang forlade deres hjem, når de har menstruation.

Hvis piger og kvinder ikke kan tage en uddannelse eller passe et arbejde, fordi de har menstruation, har de heller ikke muligheden for at forsørge sig selv. Og når piger ikke kan forsørge sig, selv når de bliver voksne kvinder, ja, så er det svært at få ligestilling.

@viunge @Mary Consolata Namagambe ♬ Aesthetic

Hør Mary Consolata Namagambe fortælle om Menstruation Walk i TikTok-videoen ovenfor.

En vigtig dag for alle piger

Mary Consolata Namagambe startede organisationen She for She, som sender genanvendelige bind til Uganda, og så har hun i forbindelse med den internationale menstruationsdag den 28. maj, startet 'Menstruation Walk'. Menstruation Walk er et event, som sætter fokus på, hvor stor en betydning menstruation har for piger og kvinder i 2023.

Overskuddet fra billetterne til eventet går til genanvendelige bind til skolepiger i Uganda. Men for Mary handler dagen faktisk om alle piger og kvinder. Menstruation har nemlig altid været et tabu, og selv i Danmark 2023 taler de færreste åbent om det.

Hvad er Menstruation Walk

  • 12 km gåtur på Amager
  • Den 28. maj (samme dag som den Internationale Menstruationsdag)
  • Der er talks, dans og musik
  • Sætter fokus på menstruations betydning for kvinders liv
  • Overskuddet går til at piger i Uganda kan få genanvendelige bind

Du kender det sikkert - det med at hviske til sin veninde, hvis man vil låne et bind.

– Jeg er vokset op med at hviske, hvis jeg skal låne et bind. Og jeg hvisker stadig. Når jeg lægger mine varer på båndet i Netto, så gemmer jeg bindene under andre varer, fortæller Mary.

Selv om du måske altid har haft en forælder, som købte bind til dig, og selv om du kan tage i skole, mens du har menstruation, så er menstruation stadig et tabu herhjemme.

– Derfor markerer vi menstruationsdag. For noget så naturligt som menstruation, bør ikke være noget, som man skammer sig over, forklarer Mary.

Hvis du gerne vil markere den internationale menstruationsdag, kan du gøre det på flere måder. Mary foreslår, at du prøver at snakke med din familie eller dine venner om menstruation.

– Når du står op og skal have morgenmad med din familie 28. maj, kan du spørge dem, om de ved, at det er menstruationsdag. Og så vil de nok spørge, hvad det betyder. Så kan i tale om det, og du kan dele dine egne oplevelser med din menstruation, siger Mary.

Læs mere om

MestLæste