Menstruation

Menstruation

Menstruation

Hvornår får man menstruation?

Af Stine Nielsen 8. december 2023
Foto: Unsplash
Du har hørt en masse om det, og måske har flere fra din klasse allerede fået det, men hvornår får man sin menstruation? Og hvad gør man, når man får menstruation?

Måske har alle dine veninder fået menstruation, eller måske er du den første i klassen til at få det. Uanset hvornår det sker, så er det en helt naturlig og god ting, som alle personer med en livmoder, skal igennem, når man får sin første menstruation. Men hvornår får du mon din menstruation? Læs med her og bliv klogere på symptomer på din menstruation er på vej

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvornår får man menstruation?

Det mest almindelige for personer med en livmoder i dag er, at den første menstruation kommer, når man er mellem 10 og 16 år. Den kan dog godt komme både før og senere end det. Gennemsnitsalderen for danske personer, der får deres første menstruation, er 12,5 år.

De fleste har menstruation i fire til syv dage, en gang om måneden. Når du først har fået menstruation, kan du regne med, at den kommer cirka hver 28. dag, indtil du bliver 45-55 år.

Symptomer på menstruation er på vej

Der er forskellige ting, der som regel sker med din krop op til, at du får din første menstruation. Du begynder at udvikle bryster (de behøver dog ikke at være særlig store, før menstruationen kommer) og kønsbehåring, og du begynder at opleve noget hvidt eller gulligt udflåd fra skeden. De er nogle af de mest typiske symptomer på menstruation er på vej.

Hvordan kan du forberede dig på din menstruation?

Det er en god idé at have nogle bind eller tamponer liggende derhjemme eller måske have det i tasken, så du er klar til den dag, din menstruation kommer. Det kan også være en stor hjælp at snakke med din mor om, hvornår hun fik menstruation, og hvordan det har været for hende. Hvis du ikke har lyst til at snakke med din mor om det, kan du også prøve at hive fat i din storesøster, kusine, veninde eller en anden, som kan give dig et par gode råd.

Husk, at du altid kan gå til skolesundhedsplejersken på din skole og spørge hende til råds. Hun er ekspert på området og kan også fortælle dig om symptomerne på menstruation er på vej!

Skal din menstruation fejres?

Når du får din menstruation, kan det føles lidt mærkeligt, at du er blevet så "voksen", men i mange familier fejrer man, at nogen får deres menstruation, fordi det betyder, at din krop fungerer, som den skal, og at du er kommet et skridt nærmere at blive voksen. Nogle giver en gave eller holder en lille fest. Du kan prøve at spørge din mor, om hun har tænkt på at holde noget.

Kilder: Netdoktor.dk

MestLæste