Amalie Riemer for Tampax
Reklame

Malle Riemer: Jeg ville ønske, jeg havde vidst, at det er okay at snakke om sin menstruation

Reklame for Tampax 6. marts 2023
Uanset om du er nervøs, spændt, skrækslagen eller bare ikke kan vente med at få din menstruation, er der helt sikkert nogle ting, du er i tvivl om. For Amalie "Malle" Riemer er der en vigtig ting, hun ville ønske, hun havde vidst, da hun fik sin første menstruation: At det ikke er pinligt at sige det højt.
tampax logo

At få sin første menstruation kan være spændende, lettende, angstprovokerende og ensomt. Det er helt normalt at have alle følelserne på én gang. Du har sikkert også tusind spørgsmål til det, uanset om du har fået det eller ej.

Vi har spurgt TikToker og danser Amalie Riemer – du kender hende sikkert som Malle – om, hvad hun ville ønske, hun havde vidst, da hun fik sin første menstruation.

Der er sikkert et par tips, du kan bruge, hvis du lige har fået menstruation eller er nervøs for snart at skulle have det. Om ikke andet kan hendes svar sikkert få dig til at føle dig mindre alene med alle dine tanker og bekymringer.

Hvornår fik du menstruation for første gang?

– Jeg fik menstruation, da jeg var 12 år. Jeg var hjemme på toilettet, da jeg opdagede det, og jeg tænkte bare, “fuck altså”. Jeg tænkte, at okay, nu var jeg en kvinde, og nu kunne jeg føde nogens børn, sådan, nu var jeg rigtig voksen. Jeg troede nærmest, jeg ville blive gravid med det samme, fordi jeg ikke helt vidste, hvordan man blev gravid. Jeg følte, det var den værste dag i mit liv.

Sagde du det til dine forældre?

– Ja, jeg kaldte på min mor med det samme, men hun var lige i gang med noget andet. Så jeg råbte bare, “mor, kom herned LIGE nu!”. Så kom hun og viste mig, hvordan jeg brugte et bind. Jeg sagde, at hun ikke måtte sige det til min far. Jeg troede slet ikke, han vidste, hvad det var. Men hun sagde, at det var hun nødt til. Det kunne jeg ikke forstå, for mine forældre var skilt, så hvorfor skulle han vide det? Jeg var så sur på min mor over det.

Hvad var du nervøs for?

– Jeg troede, at der var sådan en aura omkring mig eller en ændring i min energi, så alle kunne se på mig, at jeg var en kvinde og ikke et barn mere. Jeg var nervøs for, at alles blikke på mig ville være anderledes.

Malle Riemer, 21 år, arbejder som TikToker og danser.

Knuden i maven

Det første halve år, efter Malle fik sin første menstruation, talte hun ikke med sine venner om det. Det var først, da hendes mor fortalte, at der var omkring fire af de andre i klassen, der også havde fået menstruation, at hun talte med sin bedste veninde om det. Det havde forældrene nemlig talt om på et forældremøde.

– Jeg var så nervøs, fordi jeg troede, jeg var den første i min klasse, og jeg følte mig helt anderledes end de andre.

Hvorfor var det et tabu for dig at tale med dine venner om det?

– Jeg tror, det var fordi de andre heller ikke talte om det. Som 12-årig tænkte jeg ikke, at jeg kunne være den, der startede samtalen. Drengene i klassen lavede så meget grin med det, fordi de syntes, det var ulækkert, så jeg følte, at jeg var ulækker, fordi jeg nu var en kvinde, der havde fået menstruation.

Hvad skete der så der et halvt efter, hvor du talte med din veninde om det?

– Vi havde begge haft den der knude i maven, fordi vi ikke delt det. Men lige så snart vi begyndte at åbne op om det, blev det meget nemmere at forholde sig til. Det er altid rart, når man har fået snakket om de ting, der er svære at snakke om. Det var, som om det ikke var en lige så stor ting, da vi fandt ud af, at det faktisk var helt normalt. Jeg følte mig mindre alene.

Hvordan har det været for dig at have menstruation i skolen?

– Da jeg var yngre, gemte jeg altid mit bind i ærmet eller i min buksekant og nærmest løb ud på toilettet. Men i 7. klasse begyndte jeg at tænke over, hvor mærkeligt det var, at jeg skulle synes, det var pinligt, for rigtig mange havde menstruation på det tidspunkt. Det var jo helt naturligt. Jeg har altid godt kunne lide at gå lidt imod strømmen, så jeg tog et aktivt valg om ikke at gemme mit bind længere.

Hvilke reaktioner fik du på det?

– Der var tre andre piger, der også gjorde det. Mange af drengene syntes, det var klamt, og nogle af de andre piger forstod ikke, hvorfor vi ikke bare skjulte det. Det var faktisk lidt sjovt at blive udfordret og kunne sige, at det overhovedet ikke er klamt at have menstruation.

Amalie Riemer for Tampax

Ren refleks

Med alderen er det blevet endnu nemmere for Malle at tale højt om sin menstruation. Alligevel tog hun sig selv i at lægge tamponerne under nogle andre varer, da hun havde været ude at handle for nylig, så andre ikke kunne se dem.

– Det var ren refleks. At menstruation er skamfuldt, ligger så dybt kulturelt i min adfærd, og jeg er nødt til aktivt at tænke over, at det er ligegyldigt, at andre kan se mine tamponer.

Hvordan taler du med dine venner om det nu?

– Vi snakker meget åbent om det. Da jeg gik på gymnasiet, havde min bedste veninde altid rigtig mange kramper, så hun sad til timerne med en varmedunk i bukserne og gik rundt med den på gangene. Det har været meget normaliseret i min vennegruppe. Vi kan godt lide at snakke om de ting, man kan føle sig alene med. Og hvis jeg er åben over for mine veninder, åbner de også op over for mig.

Hvordan påvirker din menstruation dig?

– Jeg bliver meget følsom. Min menstruation er ret uregelmæssig, så nogle gange bliver jeg ked af det over noget, der slet ikke er så slemt, uden at jeg ved, at det er på grund af min menstruation. Dagen efter, når jeg får menstruation, kan jeg se, at det nok bare var mine hormoner, der lige kørte rundt i min krop.

Hvad gør du så?

– Først bliver jeg frustreret. Når jeg så finder ud af, at det er på grund af menstruationen, så siger jeg til mig selv, at jeg ikke skal være så hård ved mig selv, og at det hele er okay. Hvis jeg er lidt ynkelig, lægger jeg mig i min seng, ser tv og spiser noget chokolade.

Start samtalen

Det er først inden for de seneste år, at Amalie rigtig er begyndt at bruge tampon. Nu er hun glad for tamponer, men før i tiden har de været lidt skræmmende for hende. Hun vidste ikke, hvordan hun skulle indføre tamponen, og det var lidt for intimt at skulle have hjælp af nogen, syntes hun. Det var jo ikke ligesom et bind, der ligger i trusserne. Tamponen skulle op i hende.

– Jeg havde så mange spørgsmål, som jeg ikke turde stille. Hvor skulle den ind, og hvor langt skulle den op? Første gang, jeg skulle sætte en tampon ind, skulle jeg i svømmehallen, så jeg var nødt til bare at prøve. Jeg vidste ikke, man kunne få dem med indføringshylster, så jeg købte uden og satte den slet ikke langt nok op. Den sad helt forkert, og det gjorde ondt. Jeg gik som en, der virkelig skulle skide. Jeg endte også med at melde afbud og sige, at jeg var blevet syg. Efter det brugte jeg ikke tampon i flere år.

Hvornår begyndte du på det?

– For et halvt år siden købte jeg nogle tamponer med indføringshylster og spurgte min mor, hvordan man satte den ind. Det var bare meget, meget nemmere med indføringshylster. Jeg ville ønske, jeg havde sparet mig selv for den ubehagelige oplevelse, det var at prøve uden indføringshylster.

Hvad er dit bedste råd til at begynde at bruge tampon?

– Start med at bruge en med indføringshylster. Er der ikke hylster, er det meget sværere, især hvis du ikke kender dit underliv så godt endnu.

Hvordan bruger man den?

– Det er virkelig nemt. Hvis man bruger Tampax Pearl Compak, tager man tamponen ud af pakken, åbner den og hiver ud i røret, indtil man hører et lille klik. Så skubber man den bare op. Så nemt kan det være.

Amalie Riemer for Tampax

Hvad ville du ønske, du havde vidst, da du fik din første menstruation?

– Jeg ville ønske, jeg havde vidst, at det er okay at snakke om sin menstruation, og at det ikke er noget, man skal skamme mig over. Jeg ville ønske, jeg havde sagt det til mine veninder noget før. Jeg ville også ønske, jeg havde vidst, at det slet ikke var lige så stor en ting, som jeg gjorde det til dengang.

Hvad ville du sige til dit 12-årige jeg i dag, hvis du kunne?

– Folk kigger ikke anderledes på dig, fordi du har fået menstruation. Du behøver ikke at være bange for, at andre lige pludselig tænker alt muligt om dig, og bliver ikke bare lige pludselig gravid i morgen, fordi du har fået menstruation. Du må stadig gerne være et barn.

Hvorfor er det vigtigt for dig at tale om menstruation?

– Fordi der virkelig ikke burde være nogen skam i at have menstruation. Det er så naturligt. Menstruation burde virkelig ikke være noget, man blev ked af det af eller bange for at snakke om. Tag en dyb indånding, tag mod til dig, og vær den, der starter samtalen med dine venner. Det er så vigtigt, at nogen starter den snak.

Hvad er dit bedste råd til andre, der skal til at have menstruation for første gang?

– Snak om det, og husk dig selv på, at du stadig er dig, selv om du har fået menstruation. Tag det stille og roligt. Det er bare en del af pakken nu.

Amalie Riemer for Tampax

OM TAMPAX PEARL COMPAK

Tampax Pearl Compak er Tampax’ bedste tampon for komfort, beskyttelse og diskretion. Den kommer i en plastikapplikator med runde kanter, der gør den let at indføre.

Tamponen er lavet til at tilpasse sig efter din krop, så den udvider sig efter behov. Indpakningen er nem at åbne og kan holde til at ligge i tasken.

Tampax Pearl Compak-tamponer er gynækologisk testet og uafhængigt testet for skadelige stoffer af Oeko-Tex.

Du kan vælge mellem to sugeevner, “super” og “regular”, så du kan finde den tampon, der passer bedst til din menstruation.

Du kan købe Tampax Pearl Compak, der hvor du køber din menstruationsbeskyttelse. Læs mere her.

Læs mere om

MestLæste