Mit liv

18 gode gerninger: Gør en forskel allerede i dag

Af Rikke Louise Reffelt 9. december 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Tænk, hvis du nemt kunne sende positive vibes til andres (og dit eget) liv? Det kan du! Start allerede i dag med at gøre en forskel – det er nemlig god stil og giver en instant rar følelse indeni!

Det er ofte meget lidt, der skal til for at gøre en forskel for andre - og ikke nok med, at det gør andre glade, så bliver du også selv rigtig glad af det.

Det føles nemlig godt og tilfredsstillende at gøre noget, der gør andre glade - og så spredes de postive vibes til alle omkring dig.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men hvordan kommer man lige i gang? Og hvad skal der egentligt til for at gøre en forskel?

Vi Unge har samlet 18 gode gerninger, som du nemt kan følge, hvis du vil gøre en forskel for dig selv, dine bedsteforældre, din veninde, vores klode eller noget helt andet.

Gør en forskel for din veninde

Spørg om det svære

Husk på de ting, som fylder i din venindes liv, og spørg ind til det, selv om det kan være svært. Måske har hun mistet et kæledyr, er ulykkeligt forelsket i en fra parallelklassen, eller også er hendes forældre netop blevet skilt. Din veninde vil mærke, at du altid står klar til at lytte – og det gør en stor forskel for jeres venskab.

Vær betænksom

Sørg for at vise din veninde, at du holder af hende gennem små ting: Overrask med hendes yndlingschokolade, næste gang I skal mødes til en gåtur, tilbyd din hjælp til at rykke rundt på hendes værelse, send en indforstået besked om noget sjovt, I oplevede sammen som små, eller ros hende foran andre – det vil minde hende om, at I to har et helt særligt bånd!

Gør en forskel for kloden

Ryd op

Kast lige et blik ind i dit klædeskab – er det ikke tid til, at bunken med gamle T-shirts og den kjole, du aldrig går med, skal videre og ned i din lokale genbrugsbutik? Dit aflagte tøj kan være en andens nye yndlingsoutfit, og vupti, så lever dit tøj videre i stedet for bare at blive smidt ud og belaste miljøet. Tag også selv en runde i genbrugsshoppen – måske finder du et fint sæt til den næste fest?

Grønt team

Hvor miljøvenlig er din skole egentlig? Bruger I tit engangskrus, løber vandhanerne på toilettet, og får I egentlig sorteret affaldet? Gå all in, og dan jeres egen grønne gruppe på skolen, som sikrer klimavenlige løsninger. Måske får I lov til at plante fine æbletræer på skolens græsplæne, sætte ekstra skraldespande op eller fikse et motionsløb til fordel for en grøn sag? Ja tak, siger kloden!

Læs også: Klima-angst? Vi hjælper dig!

Gør en forskel i din hverdag

Giv en forlomme

Du står i køen i Netto med kurven fuld af snacks til din filmaften med veninderne, da du spotter en mor med to børn bag dig. Børnene er tydeligt overtrætte og har svært ved at stå stille, og deres mor ser mere og mere presset ud. Tilbyd hende at komme foran dig i køen, og let hendes eftermiddag på et øjeblik – hun vil være SÅ taknemmelig for din lille overskudshandling.

Sig komplimenter højt

I frikvarteret får du øje på en pige fra en klasse under dig – hendes jakke er megapæn. Du kender hende ikke, men på vej tilbage fra frikvarteret smutter du op på siden af pigen og fortæller hende oprigtigt, at du er vild med hendes jakke, og at den klæder hende helt perfekt. Du har nu gjort en andens onsdag lidt mere lys og positiv!

Læs også: Guide: Få dine drømme til at gå i opfyldelse

Gør en forskel for en, du ikke kender

Giv din tid

Sukker din nabo eller din mors kollega efter en, der kan lufte deres hund, købe ind for dem eller slå deres græsplæne en gang imellem? Meld dig til at hjælpe – de vil værdsætte det helt enormt, og du vil måske få en ny hundeven eller komme endnu tættere på et nyt menneske, samtidig med at du letter en andens hverdag.

Bliv frivillig

Brug nogle timer om måneden på at hjælpe andre for en god sag – det giver mening! Du kan blive alt fra lektieven og medhjælper på en summercamp til hjælpetræner på et håndboldhold eller indsamler til godgørende formål. Du skal tit være fyldt 15 år for at være frivillig – tjek f.eks. Røde Kors, Red Barnet, i din lokale sportsklub eller måske på din skole, om de har brug for dig.

Gør en forskel for din klasse

Plads til alle

Sidder den samme pige fra klassen altid alene i frikvarteret? Tag ansvar, og hjælp hende ud af ensomheden ved at lære hende at kende. Sørg for at invitere alle med til klassefest, og lav noget hyggeligt med ”den stille pige” efter skole – hun vil værdsætte din åbenhed. Vis, at alle i klassen er vigtige og betyder noget.

Tag initiativ

Drømmer I om en skolebod, en studietur, at klasseværelset bliver malet eller noget helt fjerde? Så tag initiativ til at få det til at ske! Dan en gruppe, tag beslutninger, søg hjælp, og kør videre med jeres sag. Når I når jeres mål, vil hele klassen føle et stærkt fællesskab, og at I kan få jeres drømme til at blive til virkelighed, så længe I står sammen.

Gør en forskel derhjemme

Hæng ud med familien

Overrask din lillesøster med en hjemmebagt kage, spørg ind til din mors nye arbejde, foreslå din far, at I tager i biografen sammen, eller fortæl, hvad du går og bekymrer dig om. I stedet for at komme til at isolere dig på værelset med mobilen, så vis, at du godt kan lide at være sammen med din familie – det vil I alle sammen værdsætte!

Læs også: Tag snakken med dine forældre

Hjælp med det kedelige

Helt ærligt, hvor tit har du egentlig – helt af dig selv – lige støvsuget stuen, fikset aftensmaden eller hængt vasketøj op? Overrask dine forældre ved at hjælpe til derhjemme – de vil med garanti blive vildt overraskede. Og mon ikke, det giver gladere forældre, der giver dig lov til liiidt mere i længden?

Gør en forskel for dine bedsteforældre

Spørg efter råd

Dine bedsteforældre er eksperter i tilværelsen og kan give dig perfekte råd om kærestesorger, veninder, lektier, forældre eller om, når livet bare er svært, for de har jo prøvet det hele. Vær ikke bange for at være ærlig og fortælle, hvordan du har det – de vil hjertens gerne hjælpe dig og give lidt livsvisdom videre. Det vil glæde dem så meget, at du rækker ud til dem – og det vil være en stor hjælp for dig.

Smut forbi

Har du et tæt forhold til dine bedsteforældre? Så husk lige at besøge dem efter skole en gang imellem. Dit besøg vil glæde dem længe efter – og det er jo så skønt at blive forkælet af nogle, der har kendt dig hele dit liv! I kan jo eventuelt kigge i gamle fotoalbums og snakke om dengang, du var lille, eller måske om dengang, de selv var på din alder. Det vil der helt sikkert komme nogle sjove historier ud af!

Gør en forskel på de sociale medier

Snak pænt

Oplever du, at andre kommenterer negativt og hånligt på dine eller dine venners posts online? Tag afstand fra det – sig klart fra, og sørg også altid for selv at holde en fair tone på skærmen. På den måde er du det tjekkede eksempel over for andre. En huskeregel kan være kun at skrive noget til andre online, som du også ville turde at sige, hvis du stod over for dem.

Vis virkeligheden

Har dine sociale profiler en tendens til at blive meget ”perfekte”? Prøv at ændre dit feed fra pæne, opstillede fotos i det rigtige lys til et mere upoleret og ærligt udtryk. Ved at bryde det lidt overfladiske viser du andre, at det er okay at være helt sig selv på de sociale medier – også når livet er knap så lyserødt.

Læs også: 4 Insta-tips: Sådan undgår du at sammenligne dig med andre

Gør en forskel for dig selv

Gør det, du har lyst til

Drømmer du hemmeligt om at starte på efterskole, starte din egen smykkeshop eller at være med i et teaterstykke? Del dine drømme med din familie og venner, og stå ved, at det er noget, du godt kunne tænke dig at forfølge. De vil med sikkerhed bakke op om dine mål, og du vil nu være et skridt nærmere dine drømme.

Vær overbærende

Nu nåede du igen i dag ikke at komme i gang med den engelske stil eller at få ryddet op på dit værelse. Ro på! Snak pænt til dig selv. Vær din egen bedste veninde – vi er ikke altid den mest effektive version af os selv. Giv plads til stille dage, hvor du lader op og reflekterer over dit liv. Øv dig på at acceptere, at du er okay – præcis som du er.

Læs også: 5 instagramprofiler, der har fokus på selvkærlighed

MestLæste