Mit liv

Tag snakken med dine forældre

Af Ditte Maltha Mailund 10. juni 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det er ikke alt, der er lige let at tale med sine forældre om. Nogle ting kan være svære at få sagt, men alligevel kan det være nødvendigt!

Hvis du vil have lov til at drikke alkohol …

DET GØR DU:Foreslå dine forældre, at du kan starte med at drikke en øl eller en cider derhjemme. Så kan de se, at du er moden nok, og samtidig kan det være rart for dig, at de er i nærheden, når du drikker alkohol første gang. Lad være med at tage sagen i egen hånd og drikke dig stangstiv – dine forældre risikerer at opdage det, og det gør det altså ikke nemmere at få dine forældres tilladelse og tillid til at drikke alkohol. Faktisk bekræfter du dem jo egentlig bare i deres bekymringer om, at du ikke kan styre det …

Hvis du er homoseksuel (eller biseksuel) og skal springe ud …

DET GØR DU:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det er helt naturligt, hvis du er nervøs for at skulle springe ud, og derfor skal du heller ikke gøre det, før du føler dig klar. Hvis du har meget svært ved at sige det, kan du skrive et brev til dine forældre, som du kan støtte dig op ad, når I sidder over for hinanden. Brevet kan du også give til dem, hvis det bliver for svært for dig – så kan dine forældre nemlig læse, hvad du har at sige. Husk at være åben, og svar på de spørgsmål, som dine forældre måtte have. Hvis folk ser skævt til homoseksualitet, skyldes det nemlig ofte uvidenhed.

Hvis du vil have mere i lommepenge …

DET GØR DU:

Det handler om at vise dine forældre, at du er (nogenlunde) økonomisk ansvarlig, hvis du gerne vil have flere lommepenge. Argumentér over for dem, at du ikke bruger dine penge dumt, og at du kan finde ud af at spare op. Det hjælper selvfølgelig, hvis du faktisk kan stå inde for det og har eksempler på, at du er ansvarlig med dine penge! Du kan også spørge, om du kan hjælpe mere til derhjemme og til gengæld få mere i lommepenge.

Hvis du har det svært i skolen – og måske gerne vil skifte skole …

DET GØR DU:

Forklar dine forældre, hvorfor du er ked af at gå i skole. Hvis du for eksempel bliver mobbet eller føler dig udenfor, så vær ærlig omkring det. Dine forældre kan kun hjælpe dig, hvis du fortæller dem sandheden. Hvis du er virkelig ked af at gå på din skole, og du viser det over for dine forældre, vil de sandsynligvis kunne forstå, hvorfor du gerne vil starte på en ny skole. Dine forældre har måske selv haft problemer i skolen, da de var yngre, og det kan være, at du bliver overrasket over, hvor godt de faktisk forstår dig.

Læserne fortæller: Sådan tog jeg den svære snak

– Jeg skulle fortælle mine forældre, at jeg gerne ville flytte tilbage til min gamle skole, og det var virkelig grænseoverskridende! Noget af det første, jeg gjorde, var at snakke med en af mine bedste venner, som også havde prøvet det. Han sagde, at han selv havde sagt det ligeud til sine forældre, men hvis jeg havde svært ved det, kunne jeg få hjælp af mine søskende. Så jeg skrev til min storesøster, at jeg havde brug for hjælp til at sige det, og hun ville selvfølgelig gerne hjælpe mig!

– Det tog mig flere år at få mig selv til at fortælle mine forældre om min seksualitet … Jeg valgte at gå til en lærer på min efterskole og bad om at få lov til at smutte i nogle timer for at springe ud over for mine forældre. Det var lidt svært, og jeg kunne ikke finde ordene, da jeg ville fortælle det, men min mor hjalp mig med at få det ud. Jeg er så glad for endelig at være sprunget ud, og jeg ved, at mine forældre støtter mig.

– Jeg synes, at det hjælper, hvis man først taler med sine venner eller sin lærer om det. Hvis man slet ikke kan sige det højt til sine forældre, kan man skrive et brev, som de først må læse, når man er taget i skole. Så kan de spørge ind til det, når man kommer hjem og så virkelig åbne op dér. Jeg blev engang nødt til at tage en nødpræventionspille og måtte fortælle mine forældre om det – det gjorde jeg ved hjælp af et lille brev.

– Jeg skulle fortælle mine forældre, hvor dårligt jeg havde det, og at jeg havde taget beslutningen om at droppe ud af gymnasiet. Jeg spurgte dem begge, om de havde tid til at snakke, jeg satte dem ned og sagde, at jeg ikke var glad, at jeg havde det svært i gymnasiet og ville droppe ud. Jeg havde det virkelig godt efterfølgende og følte mig helt let, som om en sten var taget ud af min rygsæk.

– Jeg fik sagt til min mor, at jeg engang havde cuttet. Jeg troede, at hun ville blive virkelig ked af det og sur, fordi jeg havde løjet om det, men hun gav mig bare en kæmpekrammer og sagde, at jeg var virkelig sej! Og at jeg skulle give mig selv et skulderklap for at stå frem med det. Jeg er så glad for, at jeg fik sagt det. Nu er jeg endelig glad igen – og lettet!