Klimaangst? vi hjælper dig
Mit liv

Klima-angst? Vi hjælper dig!

Af Line Lei Mohrsen Jensen 13. august 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Får du en knude i maven, når du tænker på fremtiden? Og kan du blive helt ked af det, når du tænker på kloden og klimaet? Du er ikke alene!
Klima-angst? Lidt bekymring kan være godt og helt naturligt. Men fylder dine tanker og bekymringer om klima så meget, at du næsten ikke kan tænke på andet eller har svært ved at være glad i hverdagen? Så kan det være, du skal snakke med en sundhedsplejerske, en pædagog fra klubben eller en psykolog om dine tanker. Vi har samlet 9 tips til dig her:
1. Alt eller intet? Der er ingen, der kan leve 100 procent miljøvenligt, og det er altså helt okay! Vi har heller ikke de samme muligheder for at leve bæredygtigt, og hvis du i forvejen gør, hvad du kan, er det mere end godt nok. Hold tankerne på, hvad du gør lige nu, og forsøg ikke at få dårlig samvittighed over, hvad du kunne gøre. 2. Kram nogle træer Ja, helt seriøst! Natur virker helt vildt godt som terapi – både hvis du føler dig angst, stresset eller trist, og faktisk kan det virke megaberoligende at kramme et træ. Hvis du går meget op i klimaet, skal du også huske dig selv på, at det betyder, at du faktisk holder af naturen. Så smid telefonen, og hop ud i dit grønne yndlingsområde. Træk vejret dybt, luk øjnene, og nyd øjeblikket. Læs også: 10 tips til en bæredygtig sensommer 3. Sig det højt! Ligesom med alle andre bekymringer er dem, du har om klimaet, ikke nogen, du skal gå alene med. Hvis tankerne fylder meget, kan det være en rigtig fin idé at snakke med både dine venner, dine forældre og dine lærere om det. Ubehagelige tanker kan nemt vokse sig større inde i dit eget hoved, og selv om det måske ikke gør en forskel for klimaet, at du deler dem, gør det en kæmpe forskel for dig – og det er altså mindst lige så vigtigt! 4. Led efter ligesindede Uanset om du går megameget op i ”Riverdale”, fodbold, krea-projekter eller klima, er det fedt at have nogle, du kan dele din interesse med. Der er helt sikkert nogle på din skole eller i klubben, der deler din klima-passion. Find dem, så I kan snakke sammen om jeres tanker, idéer og bekymringer – måske du kan få en ny fantastisk BFF med i købet! 5. Find skraldesækken frem Hvis du er bange for, hvad fremtiden bringer, kan det gøre en ret stor forskel, hvis du kan se med dine egne øjne, at du gør en forskel. Så snup en sæk og et par handsker, og gå på skraldejagt i dit nabolag, din lokale park eller på stranden. Hold selvfølgelig øje med skarpe og spidse genstande, så du ikke stikker dig på noget. Tag din BFF og nogle snacks med, og så har I pludselig den fineste klimadate!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

6. Bliv klimaekspert! Det er nemt at blive rigtig trist, hvis man kun hører dårlige historier i nyhederne om, at temperaturen bliver varmere, og at isen smelter. Heldigvis er det sådan, at der ikke kun er dårlige klimanyheder! Brug tid på at gøre dig til ekspert i nye klimaopfindelser, facts om udviklingen og om kloden. Det kan give virkelig meget ro indeni at sætte sig helt ind i et emne. 7. Det skal nok gå!
Ja, ja … det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort, men det hjælper altså utroligt meget at tænke positivt – eller i hvert fald at øve sig i at gøre det. Mind dig selv om, at det er meget sjældent, at alt, der kan gå galt, rent faktisk går galt. Vi mennesker har klaret os ud af rigtig mange kriser, og mange arbejder benhårdt for, at vi også finder en løsning på klimaforandringerne. Husk det! Læs også: 11 ting til en miljøvenlig skolestart 8. Ud i det blå
Du ved helt sikkert allerede, at du helst skal være fysisk aktiv en time hver dag, og det er altså ikke kun din krop, det er godt for. Motion er også supergodt for dit hoved og dine tanker, og hvis du føler, at bekymringerne kører i en spiral, så hop på cyklen, løb en tur, eller brug en eftermiddag på at øve dig i dine rulleskøjte-skills. 9. Ryd op i dit feed Følger du en masse forskellige klimaprofiler på Instagram og andre sociale medier? Så overvej, om du måske skal have gang i en lille oprydning. Hvis billederne af plastik i verdenshavene og skildpadder med plastikposer i maverne gør dig mere angst, end det gør dig motiveret, kan det være en god idé at slukke for de opslag. Der findes en masse profiler på Instagram med natur og klima som fokus, som er meget mere optimistiske for fremtiden – det kunne være, at du skulle sørge for bare at følge dem? @natgeo er en af vores ultimative favoritter!

Læs mere om