Helbred & balance

Tips til at få et bedre selvværd

Af Marie Neustrup 2. september 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er du ikke altid helt tilfreds med dig selv, og har du brug for tips til et bedre selvværd? Så læs med her og få nogle gode råd til, hvordan du kan få et bedre selvværd.

Du kender det sikkert godt - der er bare nogle dage, hvor man kigger sig selv i spejlet og ikke er helt tilfreds med det, man ser. Alt ville bare være meget lettere, hvis man havde selvtilliden i orden og turde stole på sig selv. Men hvordan er det lige, man kommer til det?

Læs også:
Få et bedre selvværd

1. Vær tålmodig
Husk, at selvtillid ikke er noget, man får fra den ene dag til den anden. Det er noget, der skal opbygges, og det kan godt tage lang tid. Men vær tålmodig - som tiden går, skal din selvtillid nok blive større. Lav eventuelt en "selvværds-dagbog". Skriv to eller tre spørgsmål ned og svar så på dem et par gange om ugen. Spørgsmålene kunne for eksempel være:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

- Hvad har været min største udfordring i dag - og hvordan klarede jeg den?
- Hvad har jeg gjort eller sagt i dag, som faktisk var megasejt?
- Hvis jeg skulle beskrive mig selv med tre (positive!) ord i dag, hvilke ord skulle det så være?

Ved at svare på dem, skal du rose dig selv (man må ikke være negativ!), og efter nogle uger burde du have skrevet en masse forskellige ting ned, som viser, at du faktisk er en ret sej person.

2. Tro på dig selv
Det er megavigtigt, at du indser, at du faktisk er ret sej. Hvis du ikke tror på dig selv, kan det være svært for andre at tro på dig. Men din familie og dine veninder elsker dig jo og vil med glæde bruge tid på at hænge ud med dig. Så mon ikke de faktisk synes, at du er ret fantastisk?

Læs også: Fem tips til mere selvtillid

Du kan også prøve at behandle dig selv, som du ville behandle din allerbedste veninde. Hvis hun for eksempel gjorde noget galt, ville du så sige til hende, at hun var en taber? Nej, du ville sige, at hun skulle prøve igen, og at det slet ikke var så slemt. Du fortjener at behandle dig selv med samme respekt, som du giver dine veninder.

3. Snak med dine veninder
Du er helt sikkert ikke alene om at have et lavt selvværd. Nogle skjuler det bare bedre end andre. Snak med dine allerbedste veninder, som du virkelig stoler på, og fortæl dem, hvordan du har det. Måske har de det på helt samme måde eller også ved de lige præcis, hvordan de skal få dig i bedre humør.

Læs også: Din veninde er fantastisk, fordi…

4. Udfordr dig selv
Hvorfor er det egentligt, at du har lavt selvværd? Hvad synes du, der er galt? Prøv at finde ud af, hvorfor du ikke er helt tilfreds med dig selv og tag udfordringen op. Er du bange for at sige noget forkert? Så prøv at gøre det med vilje - og se, at der faktisk ikke sker noget ved det. Griner de andre af dig, nå ja, men lige om lidt sker der noget andet, og så er det sikkert glemt igen. Prøv også at lægge mærke til andres reaktioner, når du gør noget forkert. Andre lægger måske ikke engang mærke til det!

5. Få et motto
Et godt trick er at finde en sætning, du kan sige til dig selv, og som kan få dig i bedre humør. Find på din egen eller brug nogle af de klassiske:

- Ingen kan alt, men alle kan noget.
- Den største fejl, du kan begå, er mindre end fejlen ikke at prøve.
- Du griner af mig, fordi jeg er anderledes. Jeg griner af dig, fordi du er præcis ligesom alle andre.

I en svær situation kan du prøve at sige sætningen inde i dig selv og med tiden kan det hjælpe dig til at få større selvværd. Kender I nogle andre gode mottos eller ordsprog, der kan hjælpe?

Læs også: Gode råd til bedre selvværd

MestLæste