Mit liv

Gode råd til bedre selvværd

Af Sara Wilkins 22. oktober 2008
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Føler du dig ofte usikker? Er du altid bange for at fejle, og føler du dig aldrig god nok? Så har du nok et dårligt selvværd, og det skal der rettes op på - for et dårligt selvværd kan gøre dig dybt ulykkelig. Læs rådene og lær at stole mere på dig selv!

Sådan slipper du af med dårligt selvværd:

Du må ikke lade dig begrænse af noget. Hvis du føler, du sidder fast i en speciel rolle i skolen og hos dine venner, skal du prøve at bryde ud af den.

Du skal ikke finde dig i at blive mobbet eller drillet - husk at sige fra.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Du skal ikke kritisere dig selv hele tiden og kun se på det negative - hvis du har en dårlig hårdag, så fokuser i stedet på dine smukke øjne eller flotte ben!

Husk at det er okay at fejle - ingen er perfekte.

Pres dig selv til at tale med nye mennesker, selvom du måske er nervøs eller helst vil lade være. Du vil helt sikkert opdage, at det faktisk slet ikke er så slemt.

Vis andre hvem du virkelig er. Sig din mening og stå fast ved den!

Tro på dig selv - når du får mere selvværd, bliver du gladere for dig selv, og det udstråler du også - så vil du virke mere imødekommende over for andre.

Hvil i dig selv. Ingen kender dig bedre end dig selv - hvis du sidder alene, så hav nok i dig selv i stedet for at skamme dig eller føle dig flov.

Vend alle de negative tanker om dig selv til nogle positive.

Husk, at et perfekt udseende ikke nødvendigvis gør dig lykkelig. Tænk bare på alle stjernerne i Hollywood, der har masser af penge og et smukt ydre - flere af dem er i virkeligheden bundulykkelige, ensomme og usikre på sig selv.

Du skal ikke sætte for høje krav til dig selv - man kan ikke både være den perfekte veninde, datter, søster og elev! Du må ikke presse dig selv for hårdt.

Du kan få dårligt selvværd hvis..
- Du ikke føler, du er noget værd.
- Hvis du ikke føler, du bliver forstået eller accepteret.
- Hvis du føler, du ikke er god til noget.
- Hvis du konstant har problemer/skænderier med dine forældre eller venner.
- Hvis du ofte er ensom og ked af det.
- Hvis du ikke tør være tro mod dig selv og dine egne meninger.

Sæt dit problem i perspektiv!
Prøv for eksempel at forestille dig, at dit problem i virkeligheden er din bedste venindes eller klassens smukkeste piges problem. Hvis hun var usikker på sin krop eller aldrig turde sige noget i timen, fordi hun var bange for at lave en fejl - hvad ville du så fortælle hende? Du ville helt sikkert fortælle hende, hvor fantastisk hun er, og at hun bare skal stole på sig selv - så brug dine egne gode råd! Hvis din veninde havde samme problem som dig, ville du jo aldrig dømme hende eller kalde hende åndssvag - husk det!

Dårligt selvværd og dårlig selvtillid er også noget stjernerne kæmper med. I galleriet herunder kan du se deres bedste råd mod dette.

Stjernernesgoderådomselvtillid

- Der, hvor du føler dig allermest usikker på dig selv, er når alt din selvtillid er tabt, og du føler, at alle mennesker stirrer på dig og dømmer dig. Men det burde være omvendt. Du burde føle, at de, der kigger på dig, går op i dig. Det er noget, vi kan prøve at gøre for hinanden – følelsen af, at øjne udstråler støtte og ikke foragt, siger Miley Cyrus i ”Miles to Go”.
- Dine skønhedsfejl gør dig smuk, og de gør dig til den, du er - så vær dig selv og elsk dig selv, og så kan intet stoppe dig.
- Det, du synes om dig selv er langt vigtigere, end det andre synes om dig.
- Du skal være tro mod dig selv, og du skal ikke være bange, selvom nogle fortæller dig, at det, du gør, ikke er cool eller rigtigt. Jeg lover dig, du kommer ikke til at fortryde det, hvis du er tro mod dig selv og det, du elsker, for det er den eneste grund til, at jeg er, hvor jeg er i dag.
- Det er svært at være teenager, fordi man bliver så opmærksom på, hvad alle siger og tænker. Men der er ikke noget af det, der bestemmer, hvem du er som person, eller hvor succesfuld du bliver, medmindre du lader dem gøre det.
- Kast dine skuldre tilbage, tag rød læbestift på, smil og sammenlign aldrig dig selv med andre piger! Så ejer du rummet.
- Der er ikke noget interessant ved at se perfekt ud – så ryger pointen. Det tøj, du tager på, skal sige noget om dig, og hvem du er. Det er det vigtigste.
- Det er sejt at være sig selv. Det er ikke sejt at lade andre fortælle dig, hvad du skal gøre.
- Det mest attraktive ved en pige er selvsikkerhed. Du skal have det godt med dig selv, så andre også har det godt med dig. Lad være med at fokusere på de små negative detaljer, men arbejd med det, du kan lide ved dig selv.
- Min metode vil nok ikke hjælpe så mange. Men jo mere nøgen, jeg var, desto mere selvsikker blev jeg. Jeg var bare nødt til at se min frygt i øjnene, for du kan altid finde noget, du ikke er tilfreds med ved dig selv.

MestLæste