Mit liv

Tema: Er du med til at mobbe?

Af Marie Neustrup 5. oktober 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Læs tredje del af temaet, hvor vi sætter fokus på dem, der mobber og er med til at udsætte folk for gruppepres.

Har du nogensinde været med til at presse nogen til at gøre noget, de ikke havde lyst til? Nej, tænker du måske, men har du nogensinde grint af nogen, der blev udsat for gruppepres? Eller kommet med kommentarer eller bemærkninger når nogen blev mobbet? Så har du måske været med til at gøre livet rigtig surt for én. Læs med og se, hvad du kan gøre for at undgå det i fremtiden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Tema: Sådan undgår du gruppepres

Hvorfor mobber du?
Måske er du bange for at sige nej til de andre i gruppen, eller også er du bare vant til at følge med strømmen. Det kan også være, at du ikke helt forstår, hvor stort et problem det egentligt er.

Det kan du gøre:
Først og fremmest skal du indse, at det ikke er okay at være med til gruppepres. Men det ved du jo sikkert godt. Så hvorfor ikke sætte en stopper for det? Jo før, jo bedre…

Læs også: Sæt en stopper for mobningen

1. Tænk dig om
Hvorfor er det egentligt, at du er med til at presse én til at gøre noget, hun ikke har lyst til? Hvad får du ud af det? Var det din idé, eller gør du bare, som de andre siger? Synes du selv, at det er sejt?

Hvis du kan svare ærligt på de spørgsmål, er du allerede godt på vej til at indse, at det ikke er okay. Og det er første skridt på vejen til at ændre situationen.

2. Husk, at alle er forskellige
Hvad er det egentligt dig og gruppen vil opnå med jeres gruppepres? Skal I alle være ens eller gøre det samme for at kunne være venner? Hvorfor er der ikke plads til, at man kan være den, man er? Har du overvejet, at det måske er jer, der gør noget forkert? Måske kan I lære noget af hende, I prøver at ændre på.

3. Kom ud af det
Der er ingen, der siger, at du kan ændre situationen fra den ene dag til den anden. Det gælder om at tage det første skridt og så langsomt ændre en lille smule hver dag. Lad være med at grine med og stop med at grine, når de andre prøver at presse hende til at gøre noget, hun ikke har lyst til.

Du kan også prøve at snakke med nogle af de andre piger, der heller ikke siger så meget. Det kan være, at de har det på samme måde som dig og egentligt helst gerne ville prøve at stoppe med gruppepresset.

Læs også: Tema: Sådan stopper du gruppepres

Husk!
Der vil altid være én, der skal tage det første skridt, og hvorfor skulle det ikke være dig? Tænk på, hvad du ville gøre, hvis det var din egen veninde eller dine søskende, der blev presset til at gøre ting, de ikke havde lyst til. Det ville du jo prøve at stoppe det med det samme.

MestLæste