Mit liv

Tema: Sådan undgår du gruppepres

Af Marie Neustrup 28. september 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Vi sætter fokus på, hvordan man kan stoppe gruppepres. Læs første del her og få gode råd til, hvordan du kan tackle situationen, hvis du selv bliver udsat for mobning eller gruppepres.

Det kan være rigtig svært og hårdt at være udsat for gruppepres. Det kræver mod og styrke at sige fra, fordi du oplever et stort pres. Men bare rolig. Der er hjælp at hente.

Læs også: Mobning på nettet og mobilen

Hvordan ved du, at du er udsat for gruppepres?
De andre vil have dig til at gøre noget, du ikke har det godt med, men du har svært ved at sige nej.

Det kan du gøre:
Det gælder om at lære at sige nej. Men hvis du synes, at det er for svært, er der også nogle andre muligheder.

1. Stå imod og sig nej
Sig nej fra starten og hold ved din beslutning. Hvis du starter med tøve, tror de andre, at de kan overtale dig, hvis de presser dig lidt mere. Men hvis du siger nej fra starten, og du holder ved din beslutning, så vil de indse, at de ikke kan få dig til at ændre mening. Jo hurtigere du lærer at sige nej, jo hurtigere vil de nok stoppe med at presse dig, fordi det bliver kedeligt, når de ved, at du er stærk nok til at sige fra.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tag testen: Kan du sige nej?

2. Snak med de voksne
Hvis du føler, at du har prøvet at sige fra rigtig mange gange, uden at det lykkedes, kan du prøve at snakke med en voksen. Gør det, uden de andre ved det, og snak med én, du kan stole på, for eksempel dine forældre eller din lærer. Du kan også snakke med dine søskende. Måske har de nogle gode råd til, hvad du kan gøre.

Hvis du ikke har lyst til at snakke med nogen, du kender, kan du også søge professionel hjælp. Du kan for eksempel chatte med Red Barnet eller Børnetelefonen, som du også kan ringe til og snakke med.

3. Hold dig væk
Hvis det ikke hjælper, kan du prøve at holde dig fra den gruppe, der prøver at presse dig. Gør op med dig selv, hvad der er vigtigst for dig; at være en del af gruppen og gøre ting, du ikke har lyst til, eller at finde nogle nye venner og have det godt med dig selv hele tiden. Tænk på, at dem, der presser dig, ikke altid vil være i dit liv, men du kommer måske til at leve med følelsen i mange år.

Læs også: Tips til at få et bedre selvværd

Husk!
Det er sejt at være stærk og sige nej. Selv om du måske føler dig udenfor, er det nok en bedre følelse, end den, du ville føle, hvis du gør noget, du ikke har lyst til. Hvis du føler, at det skader jeres venskab, når du siger nej, så tænk på, at gode venner aldrig ville presse dig til at gøre noget, du ikke har lyst til.

Læs også: Tema: Sådan stopper du gruppepres

MestLæste