Samfund

Tema: Sådan stopper du gruppepres

Af Marie Neustrup 4. oktober 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Læs anden del af temaet om gruppepres, og få gode råd til, hvordan du kan hjælpe med at sætte en stopper for mobningen.

Du kender det måske godt; I sidder i frikvarteret, og der er en gruppe, der prøver at få en pige til at gøre noget, som hun ikke har lyst til. Du siger ikke noget og prøver måske at ignorere det lidt. Men hvorfor hjælper du hende egentligt ikke? Vi giver dig en guide til, hvordan du bedst kan hjælpe - uden selv at blive mobbet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Stop mobning

Hvorfor stopper du ikke mobningen?
Du har måske selv været udsat for gruppepres før i tiden og gør ikke noget for at stoppe det, selv om du slet ikke synes, at det er i orden. Måske er du bange for selv at blive mobbet eller udsat for gruppepres.

Det kan du gøre:
Det kan være ret svært at blande sig i situationer med gruppepres, men der er faktisk en del ting, du kan gøre.

1. Drop opmærksomheden
Lad som om du er fuldstændig ligeglad med, hvad der sker, og lad endelig være med at grine - også selv om det kan være svært. Tænk på, hvis det var din bedste veninde eller søskende, der blev udsat for mobning, så ville du jo heller ikke sidde og grine af dem, når de var kede af det.

Læs også: Mobning - et sår, der aldrig heler

2. Sig noget
Hvis du synes, at det bliver for meget, så sig noget. Du kan for eksempel bede gruppen om helt at holde op med at presse, eller du kan prøve at forsvare offeret ved at tage hendes side og støtte op.

Du kan også stå sammen med nogle af de andre, så I sammen kan støtte offeret. Det kan godt være nemmere at stå imod, når der er flere, der støtter op. Men pas på, at kampen mod gruppepres ikke ender med at blive et gruppepres på dem, der helst vil blande sig udenom. Der skal være plads til alle.

Hvis du har lyst, kan du også blande en voksen ind i det. Nogle gange kan det hjælpe, men andre gange kan det også gøre situationen svære. Hvis det sker i skolen, kan du sagtens gøre en lærer opmærksom på problemet. Du kan også vælge at gøre det efter selve episoden, og så kan I tage det op næste gang, I har undervisning med jeres klasselærer.

Læs også: Pas på din veninde

3. Vær sød
Du kender nok godt ordsproget "vær mod andre, som du ønsker, de skal være mod dig". Ville du ikke ønske, at der var nogen, der hjalp dig, hvis du selv blev mobbet? Hvis alle sagde nej til gruppepres, så ville det hele blive meget bedre.

Husk!
Nogle gange, sidder der en masse og gør ingenting, fordi de ikke tør være den første til at sige stop. Men når der først er én, der har sagt fra, er der som regel flere, der også tør sige noget, og så kan I sammen stå imod den mobbende gruppe.

Læs tredje del af temaet her

MestLæste