den første menstruation
Menstruation

Alt du skal vide om den første menstruation

Af Line Sølvhøj Johansson 18. september 2013
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Måske har du allerede fået den første menstruation, og hvis ikke er det godt at vide, hvad du skal være opmærksom på, når du får menstruation den første gang.

Du har måske hørt om menstruation fra dine veninder, fra seksualundervisningen i skolen, eller måske fra din mor. Hvis du selv ikke har fået din første menstruation endnu, er der måske nogle ting, du undrer dig over.

Vi har samlet en række spørgsmål, som kan være rare at få svar på, når man venter på at få sin første menstruation.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvad er menstruation?

Menstruation er noget, som personer med en livmoder oplever en gang om måneden. Menstruationen starter, når personer med en livmoder kommer i puberteten, hvor de herefter oplever blødning fra skeden mellem 3 og 7 dage hver måned.

Personer, med en livmoder, har æg, som kan blive befrugtet af en sædcelle, for at skabe et foster. Når et æg vandrer fra æggestokkene til livmoderen, opbygger livmoderen en slimhinde af blod og væv, som skal passe på ægget, hvis det bliver befrugtet – altså hvis man bliver gravid.

Når ægget ikke bliver befrugtet, og livmoderen derfor ikke har brug for smilhinden, skiller kroppen sig af med den igennem menstruationen, og det er derfor der opstår blødning.

Selvom det kan være irriterende at skulle bløde hver måned, er det et tegn på, at kroppen fungerer, som den skal.

Hvornår er det normalt at få sin første menstruation?

Ifølge Sundhed.dk, får personer, med en livmoder, deres første menstruation, når de er mellem 9 og 18 år. Inden det sker, er det normalt at have udflåd i nogle måneder.

Det er normalt at få sin første menstruation, hvis man har vokset meget i højden i en periode, eller hvis man er begyndt at udvikle bryster.

Man kan få sin første menstruation når som helst, og derfor er det en god ide at have bind eller tamponer med i skoletasken, så man er forberedt. Hvis du gerne vil vide mere om udflåd, kan se læse om det lige her.

Hvor længe varer den første menstruation?

Det er meget forskelligt, hvor længe den første menstruation varer, men ifølge apoteket.dk varer en typisk menstruation et sted mellem 2 og 5 dage. Nogle mennesker bløder dog i 7 dage, hvilket også er helt normalt. Så du skal slet ikke være bekymret, hvis det ikke er stoppe efter 5 dage. Hvis du er i tvivl om noget, kan du altid spørge en voksen, du stoler på, eller en læge.

Hvor meget bløder man, når man har menstruation?

Ifølge sexlinien.dk bløder de fleste personer, som får menstruation, ca. en halv deciliter blod, når de har menstruation. Det er forskelligt fra person til person, og endda fra den ene menstruationscyklus til den anden, hvor meget man præcist bløder.

Den første gang du får menstruation, kan du dog godt bløde mindre. Det er normalt fordi det godt kan tage din krop tid at tilpasse sig.

Kan jeg blive gravid, inden jeg har fået min første menstruation?

Selvom det lyder mærkeligt, er det ikke umuligt at blive gravid, inden man får sin første menstruation. Man kan blive gravid, inden man har fået sin første menstruation, hvis man har sex med en person med en penis, når man har sin første æggeløsning.

Æggeløsning sker ca. 2 uger inden man får sin menstruation, og det er svært at vide, hvornår det præcis sker. Derfor kan man blive gravid, inden man får sin første menstruation, hvis man har sex samtidig med, man har æggeløsning. Derfor er det vigtigt at huske at bruge prævention, hvis man ikke vil være gravid. Hvis du gerne vil lære mere om prævention, kan du læse den store præventionsguide lige her.

Hvornår får man menstruation igen?

Når menstruationen er regelmæssig, kommer den én gang om måneden. Men der kan godt gå noget tid, før din krop vænner sig til alle hormonerne, som udskilles i forbindelse med menstruationen, og derfor er det svært at sige, hvornår du får din næste menstruation.

Nogle mennesker oplever at få regelmæssig menstruation fra starten, hvor det tager mange måneder for andre, at få en regelmæssig menstruationscyklus.

MestLæste