prævention
sex

Den store præventionsguide

af Marie Bedawed 12. november 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hvordan er det nu med kondomer og p-piller, og hvad er en fortrydelsespille egentlig? Bliv klogere på sikker sex og de mange forskellige præventionsmidler her.

Vi kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at beskytte sig selv og sin partner, når man vælger at have sex. Derfor er det vigtigt at kende til de mange forskellige præventionsmidler som findes. På den måde kan man vælge den prævention, som passer bedst til ens eget behov.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Der findes mange forskellige muligheder, og det er vigtigt at vide hvad de forskellige præventionsformer kan, og hvilke konsekvenser der kan være ved brugen af dem. Derfor har vi lavet en stor præventionsguide, så du kan blive klogere på, hvordan alle metoderne virker, og hvad du skal være særligt opmærksom på, inden du benytter dig af præventionsmidlerne.

Hvilken præventionsform skal jeg vælge?

Inden man vælger præventionsmiddel, er det altid en god ide at snakke med lægen. Lægen kan besvare alle din spørgsmål omkring prævention og kan give dig gode råd til sikker sex. Nogle præventionsmidler, som for eksempel p-piller, kan man ikke få uden at snakke med lægen. Det kan måske godt føles pinligt, men det er det slet ikke! Din læge er der for at hjælpe dig, så du kan vælge den prævention, som passer bedst til din krop og dine behov.

Det er også vigtigt at huske, at bare fordi dine venner og veninder bruger en form for prævention, betyder det ikke nødvendigvis, at det samme præventionsmiddel er det bedste valg for dig. Prævention som indeholder hormoner, påvirker din krop. Derfor er det meget vigtigt at snakke med lægen, som kan afgøre hvilke præventionsformer, passer bedst til lige præcis din krop.

LÆS OGSÅ: Er jeg homoseksuel?

Husk at du aldrig må ”låne” prævention fra andre. Prævention skal vælges med omhu, og skal benyttes korrekt, for at den virker, som den skal. De betyder blandt andet, at man ikke bare kan låne en p-pille fra sin veninde. P-piller skal nemlig tages på en bestemt måde, før de beskytter dig mod uønsket graviditet.

Man skal også huske, at nogle præventionsformer indeholder hormoner. Den prævention, som din veninde tager, passer til hendes krop og hendes hormoner, og derfor passer de ikke nødvendigvis til dig og din krop.

Nogle kan måske godt tro, at prævention kun er nødvendigt, når en pige eller person med en skede har sex med en dreng eller en person med en penis. Men det er ikke korrekt. Selvom graviditet ikke er muligt, når to personer med en skede har sex, er der stadigvæk chance for at blive smittet med kønssygdomme. Derfor er det også vigtigt at vide, hvordan man beskytter sig mod dette.

Husk altid, at det er en god ide at blive tjekket for kønssygdomme, hvis du har haft ubeskyttet sex. Snak med din partner om han, hun eller de har haft ubeskyttet sex før, så du ved, om der er en risiko for, de kan være smittet med en sexsygdom, og derfor også vil kunne smitte dig.

LÆS OGSÅ: Klub Venus bryder med tabuer: Onani er ikke skamfuldt

Hvis du blive testet positiv for en sexsygdom, er det vigtigt at du informerer dine tidligere sex-partnere om det, hvis du har mistanke om, de også kunne være smittede. Det er vigtigt at blive behandlet, hvis man er smittet med en sexsygdom.

Den største huskeregel er altid, at du aldrig må føle dig presset til sex. Det er dog altid godt at vide noget om prævention - også selv om du ikke har haft sex endnu, og stadig ikke har lyst.

Læs den store guide om prævention herunder:

Kilder: sexlinien.dk, netdoktor.dk og sundhed.dk.

Denstorepræventionsguide

Det er altid en god idé at bruge kondom, hvis man skal have sex med en dreng, da kondomet er den eneste måde, du kan sikre dig, at du ikke bliver smittet med en kønssygdom. Kondomet skal påføres på fyrens penis hver gang, I skal have sex, og et kondom kan selvfølgelig kun bruges en gang. Kondomet tilfører ikke nogle hormoner hos hverken piger eller drenge, det medfører ingen risiko for sygdomme, og det forhindrer dig heller ikke i at blive gravid senere hen. Selv om det er drengen, der skal have kondomet på, er det jeres begges opgave at huske hinanden på at få købt dem og brugt dem. Kondomer kan blandt andet købes i supermarkeder, kiosker, tankstationer og på apoteket.
Foto: Canva
Mange tror, at der ikke er præventionsmuligheder for sexsygdomme, når piger og personer med en skede har sex med hinanden. Men det er helt forkert! Hver gang man har sex med en anden person, er der risiko for at blive smittet med en sexsygdom, så derfor er det vigtigt at huske beskyttelse uanset, hvem man har sex med. Hvis man skal have sex med en pige eller en person med en skede, kan man vælge at bruge både latexhandsker og slikkelapper. Husk altid at skifte handsker, hvis du skal røre dig selv, efter du har rørt den anden person. Slikkelapper kan bruges ved oralsex, og er et lille stykke plastik, som lægges henover klitoris og kønslæber, så man ikke bliver smittet med en sygdom.
Foto: Panthermedia
P-piller er den sikreste beskyttelse mod graviditet, hvis man skal have sex med en fyr, men de kommer ikke uden konsekvenser. Pillerne øger nemlig risikoen for at få en blodprop, så det er noget, du skal overveje meget nøje, før du går til din læge for at få dem. P-piller tilfører hormoner, der stopper din ægløsning, så du ikke kan blive gravid. De kan også være en hjælp mod kraftig menstruation og menstruationssmerter, og de gør din menstruationsperiode mere regelmæssig. Det betyder, at der også er mange, der tager p-piller, selvom de ikke skal have sex, hvor de har mulighed for at blive gravide. Bruger du p-piller, skal de tages hver dag i 3 uger efterfulgt af en uges pause, som det fremgår på pakken. P-piller beskytter IKKE mod kønssygdomme.
Foto: Canva
Spiralen er en anden præventionsform, som piger kan benytte for at undgå graviditet, hvis de skal have sex med en person, hvor der er mulighed for at blive gravid. Spiralen er en lille, t-formet genstand, som sættes op i livmoderen. Der findes to typer af spiraler: Kobberspiralen, som har en sikkerhed på ca. 98% mod graviditet, og hormonspiralen, der har en sikkerhed på ca. 99%, og som på grund af hormonindholdet kan mindske blødningen ved menstruation. Fordelen ved en spiral er, at den har en lang virkningstid. Kobberspiralen virker i 5-8 år, mens hormonspiralen virker i 3-5 år. Husk, at den kun virker som prævention mod graviditet. Det betyder, at du stadig skal bruge en anden form for beskyttelse mod kønssygdomme uanset om du skal have sex med en pige eller dreng.
Foto: Panthermedia
P-plasteret er et plaster, som skal sættes på enten armen, maven eller balderne. Det holder i syv dage, hvorefter du skal skifte det ud med et nyt, og du skal gå til din læge for at få det. Det beskytter kun imod graviditet og IKKE mod kønssygdomme. P-plasteret giver samme risiko for eksempelvis blodpropper, som p-pillerne gør, da plasteret tilfører hormoner.
P-ringen er en præventionsmetode til personer, der har en skede, og som ikke har lyst til at være gravide. Den skal placeres i skeden én gang om måneden, og den forhindrer graviditet på samme måde som p-pillerne og plasteret. Efter tre uger skal ringen tages ud, og der skal holdes en uges pause, før den næste tages i brug. Der er de samme risikoer forbundet med p-ringen som p-piller og p-plaster. Det er meget vigtigt at huske, at p-ringen IKKE beskytter mod kønssygdomme under sex. Du skal gå til din læge for at få en p-ring.
Minipiller er en anelse mere usikre end p-piller, men den indeholder til gengæld færre hormoner og giver derfor ikke en lige så øget risiko for blodpropper for dem, der tager dem. Minipillen SKAL tages hver eneste dag på præcis samme tidspunkt, for at du får den optimale beskyttelse, så man skal være god til at huske eller sætte en alarm for at tage dem. Minipiller beskytter IKKE mod kønssygdomme, og du skal gå til din læge for at få dem.
Foto: Canva
Fortrydelsespiller er kun aktuelle, hvis du har haft sex med en dreng, og ingen af jer har brugt prævention mod graviditet. Fortrydelsespillen kan købes uden recept på apoteket, og den skal tages indenfor 72 timer, efter at I har haft sex. Jo længere tid, der går, før du tager pillen, jo større er chancen for, at den ikke virker. Det er normalt at få hovedpine, kvalme og ondt i maven efter at have taget en fortrydelsespille. Hvis du kaster op indenfor tre timer, efter du har taget pillen, skal du tage en ny pille med det samme. Pillen beskytter dig ikke mod graviditet efterfølgende, så husk altid at brug prævention. Husk, at fortrydelsespiller IKKE beskytter mod kønssygdomme!
Foto: Canva

MestLæste