udflåd
Helbred & balance

Hvorfor skifter mit udflåd farve?

Af Redaktionen 19. januar 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Bekymrer det dig lidt, at farven på udflådet i dine trusser ændrer sig? Så læs med her.

Som du måske ved, så er udflåd en hvid-gullig væske, som kommer ud af din skede. Det er slet ikke farligt, og væsken er der faktisk kun for at rense og holde dit underliv rent.

Alle piger vil opleve at få udflåd, når de kommer i puberteten, men det er meget forskelligt, hvor meget der kommer. Nogle vil knapt nok kunne ane det i deres trusser, mens andre bliver nødt til at bruge trusseindlæg, da de får rigtig meget udflåd.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Tips til at forebygge blærebetændelse

Læs her, hvad forskellige farver udflåd kan skyldes:

Hvis du har brunt udflåd

Det er ret normalt, at dit udflåd er brunligt lige efter, at du har haft din menstruation. Det sker, når din skede renser sig selv og skiller sig af med det ”gamle” blod.

Pletblødning/brunt udflåd

Hvis du oplever ikke at få din menstruation, men i stedet brunligt udflåd, når du skulle have menstruation, så kan det være tegn på graviditet, hvis du altså har haft sex. Det er vigtigt, du tager en graviditetstest.

Klart og tykt udflåd

Er dit udflåd klart, tykt og mere elastisk, end det plejer, så er det fordi du har ægløsning. Det vil som regel være gennemsigtet, når det er vådt og blive mere hvidt eller helt lysegult, når det tørrer i dine trusser. Det er helt normalt.

Klart og tyndt udflåd

I størstedelen af din menstruationscyklus vil du opleve klart og tyndt udflåd, og det er også helt normalt.

Læs også: Typiske spørgsmål om sex

Hvis udflådet er grønt eller meget gult

Hvis du oplever, at dit udflåd bliver grønt eller mere gulligt, end det plejer, så kan det være tegn på en infektion i dit underliv. Det kan også skyldes en kønssygdom, hvis du har været seksuel aktiv – snak med din læge.

Kilder: Netdokter og Sundhedslex.

Læs her, hvordan du undgår menstruationskriser:

Undgåmenstruationskriser

Det er meget normalt, at din menstruation er utilregnelig, når du er teenager. Den kan faktisk komme når som helst, så det er godt at være forberedt, hvis du skulle få menstruation på et uventet tidspunkt.
Er du så uheldig at bløde igennem, så du får en plet på dine bukser, er det superrart at have noget at dække det med. Du kan for eksempel have en cardigan til at ligge på skolen eller i din taske, så du altid har noget at dække uheldet med. Cardigan fra Asos til 350 kroner.
Husk at vaske dig ”dernede” hver dag med intimvask, når du har menstruation. På den måde undgår du kløe, irritation og lugt. Og det er jo meget rart, ikke? Intimsæbe fra Matas til 19,95 kroner.
Download en app, som holder styr på, hvornår du skal have menstruation, hvornår du får PMS, hvordan din udflåd bør være og generelt holder dig opdateret på din cyklus. På den måde undgår du ubehagelige overraskelser, og så er det meget rart at kunne følge lidt med. For eksempel app’en Clue er nem og overskuelig – og gratis.
Med en menstruationskop kan du faktisk undgå de fleste menstruationskriser. Koppen skal bare tømmes et par gange om dagen, så du skal ikke bære rundt på bind og tamponer, og der er ingen fare for at bløde igennem. Læs alt, du skal vide om menstruationskoppen her.Menstruationskop fra Ladycup.dk til 279 kroner.