Er du en af dem, som ofte bliver ramt af blærebetændelse? Læs her, hvad du kan gøre.
Har du prøvet at have blærebetændelse? Det er ret smertefuldt og selvfølgelig sindssygt irriterende, da det svier og gør ondt, når du tisser. Heldigvis kan det helbredes med antibiotika via en recept, som du kan få hos lægen, hvis han eller hun kan konstatere, at du har mange bakterier i urinen.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Når det bliver vinter og koldt, har en del piger tendens til at få blærebetændelse på grund af træk og kulde. Men det er også meget normalt, at det skyldes, at der er kommet bakterier op i urinvejene.
Når blærebetændelsen først har fået fat, bliver man ofte nødt til at komme i behandling med medicin. Men hvis du gerne vil undgå det, er der faktisk en del ting, som du kan gøre for at undgå infektionerne forneden. Læs selv her:
Hold dig varm
Hvis du har tendens til blærebetændelse, så sørg først og fremmest for at holde dig varm omkring mave og underliv. Hvis du skal have strømpebusker på, så vælg nogle i uld, og hvis du bare generelt fryser, så hav et par strømpebukser på indenunder dine bukser. Prøv også at undgå at sidde for længe på kolde bænke udenfor eller andre steder, hvor dit underliv kan blive nedkølet.
Undgå for tætsiddende trusser
Hvis du bruger g-streng eller andre meget tætsiddende trusser, så kan du faktisk også komme til at smitte dig selv med dine egne bakterier. Så pas på med at vælge undertøj, der sidder alt for stramt, og hvis du alligevel gerne vil bruge det, så skift til nogle mere behagelige og løse bomuldstrusser om natten.
Det er supervigtigt, at du får nok væske – også hvis du vil undgå blærebetændelse! Drik derfor rigeligt med vand, så din blære kan blive skyllet ordentligt igennem. Det er dog ikke ligegyldigt, hvad du drikker; for meget sodavand og saftevand er ikke godt, da sukkeret faktisk kan øge bakterierne i urinen. Nøjes i stedet med vand, og hvis du gerne vil have smag i, så drik tranebærsaft eller vand med citron, da begge dele faktisk hjælper med at nedbryde bakterier.
Husk jævnlige toiletbesøg
Og når nu har drukket en masse, og du mærker, at du skal tisse, så lad være med at holde dig for længe. Får den samme urin lov til at ligge for længe, så opstår der nemmere bakterier i blæren, som kan medføre infektion.
Tør dig den ”rigtige vej”
Det er faktisk også supervigtigt, at du tørrer dig rigtigt, når du har været på toilettet. Og med den rigtige måde menes der, at du altid skal huske at tørre bagud, for på den måde undgår du at overføre bakterier fra din tarm til dine urinveje.
Tis lige efter samleje
Som sagt skyldes blærebetændelse ofte, at der er kommet bakterier ind i urinvejene, og det sker meget nemt, hvis du har sex. Så hvis du har en kæreste, og I er begyndt at have sex, så husk altid at tisse lige efter, I har været sammen, så bakterierne kan blive skyllet væk.
Her er seks infektioner, du kan få forneden ...
6infektionerforneden
Svamp Svamp i skeden er desværre en rigtig udbredt infektion, som mange piger vil opleve i løbet af deres liv. Alle har små mængder svamp i skeden, men nogle har en større risiko for svampeinfektion end andre. Der kan være rigtig mange årsager til svampeinfektion i skeden og selv trusseindlæg, tætsiddende undertøj, overdreven hygiejne eller menstruation kan være årsag nok til en svampeinfektion. Symptomerne på en svampeinfektionen kan være ubehag i underlivet som kløe, udslet, ændret udflåd, der bliver hvidligt og tykt, og det kan behandles ved lægen.
Blærebetændelse Blærebetændelse er en betændelsesinfektion i urinvejen, som karakteriseres ved, at man skal tisse hele tiden, og det er meget smertefuldt, når man tisser. Urinen kan også se uklar ud eller lugte grimt. Man kan forebygge blærebetændelse ved at tømme blæren helt, når man tisser og altid tisse efter samleje, når man er seksuelt aktiv, så man sikrer, at der ikke kommer bakterier op i urinvejen. Mange mener, at kulde også kan være medvirkende til blærebetændelse, men det er aldrig bevist. Hvis du er så uheldig at få blærebetændelse, kan det behandles med antibiotikatabletter, som du kan få af din læge.
Bakteriel Vaginose Bakteriel Vaginose kendetegnes ved generende udflåd, der er hvidligt/gråligt med en meget generende lugt, der beskrives som fiskeagtig. Tilstanden skyldes en større mængde af enkelte bakterier, som der normalt ikke er så store mængder af i skeden. Hormonforandringer og en lav surhedsgrad i skeden menes at være årsag til bakterievæksten, som dog er mere hyppig, hvis man er seksuel aktiv. Man kan godt behandle tilstanden, men i de fleste tilfælde bekæmper kroppens eget immunforsvar Bakteriel Vaginose, der desværre har det med at vende tilbage igen og igen.
Toksisk chok syndrom Toksisk chok syndrom eller tamponsyge, som mange kalder det, kommer af for lang tids brug af tampon – altså, at man lader sin tampon sidde længere end de anbefalede seks timer. Toksisk chok syndrom er en sjælden form for underlivsbetændelse forårsaget af bakterier. Underlivsbetændelse ses oftest ved seksuelt aktive, men tamponsyge kan altså godt forekomme, før man har haft sin første gang. Symptomerne er akut feber, opkast/diarre, udslæt over hele kroppen, muskelslaphed, svimmelhed, kraftig rødme på hals, øjne og skede. Hvis det opdages i tide, kan Toksisk shock syndrome behandles med antibiotika af din læge. Hvis du anvender din tampon som anbefalet, burde der ikke være risiko for sygdommen.
Tørhed Når skeden ikke er tilstrækkelig fugtig, kan den føles tør og irriteret. Denne tilstand, tørhed i skeden, kan medføre, at daglige aktiviteter bliver ubehagelige. Man skal starte med at undersøge, om det kan være et symptom for en anden sygdom, hvis man oplever overdreven tørhed. Hvis der er tale om vaginal atrofi (tørhed i skeden), så er den hyppigste årsag hormonmangel (nedsat østrogenmængde, som er det kvindelige kønshormon). For de fleste er der tale om noget andet, da tørhed i skeden er mest udbredt for kvinder i overgangsalderen.
Vulvodyni En af de sjældnere underlivssygdomme er Vulvodyni, som er kronisk ubehag, svien og smerte i underlivet, hvor man ikke kan finde en åbenlys forklaring på smerten. Vulvodyni kan ramme kvinder i alle aldre, men man har ikke så mange sikre tal på det i Danmark. Det siges, at 17 procent af alle kvinder i verden har symptomer på den væmmelige tilstand, som heldigvis kan behandles, så man slipper af med de mange smerter i underlivet.