Konfirmation A-Å
Konfirmation

Konfirmation fra A til Å

Af Line Sølvhøj Jensen 21. marts 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Skal du konfirmeres i år? Og har du brug for en masse tips til festen, borddækning og talen? Så læs med her, hvor du bliver HELT klar til din konfirmation

Er du gået i gang med at forberede din konfirmation? Måske har du allerede tænkt længe over, hvad du skal have på, eller hvilken fest du gerne vil have. Måske er du stadigvæk lidt i tvivl, om du overhovedet vil holde en traditionel konfirmation. Lige meget hvad bliver du meget klogere på nu.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Konfirmation fra A til Å

A - Allerbedste dag
Konfirmationen er en dag, du aldrig glemmer. Det kan være en god idé at lave et album efter konfirmationen med billeder, sange og søde ord, du fik på dagen, så du har et minde for evigt.

B - Bordplan
Placér folk, så de sidder i nærheden af en, de kender. Der er ikke noget værre end at sidde til bords med tante-kedelig, der ikke siger noget som helst. Dine gæster skal jo have det sjovt!

C - Centrum
Åh-åh! Du kommer til at være i centrum hele dagen, men hey! Det er jo bare, fordi du bliver fejret af alle. Nyd det, slap af og vær dig selv. Så skal det hele nok gå.

D - Dug, servietter…
Du bestemmer, hvordan bordet skal pyntes på dagen. Men snak lige med dine forældre om det inden - det er jo trods alt dem, der skal betale festen.

Læs også: Konfirmation: 5 ting, der kendetegner den perfekte kjole

E - Efter festen
Når din konfirmation er overstået, så husk at sende et takkekort til gæsterne og dem, der har sendt dig en gave eller et kort. Det er god stil.

F - Fest
Hey, din konfirmationsfest behøver da ikke at være traditionel. Hvad med at lave en temafest, hvor temaet er maskebal eller måske gallafest?

G - Gaver
Mangler du ideer til, hvad du kan ønske dig? Så tjek vores store gave-galleri.

H - Håret
Du kan få sat håret hos en frisør på selve dagen - men husk at bestille tid i forvejen! Du kan også samle veninderne nogle dage før, og så kan I øve jer i at sætte den perfekte frisure.

I - Indbydelsen
Når du sender indbydelsen ud til gæsterne, så tænk over, hvordan du kunne tænke dig, at festen bliver. Indbydelsen signalerer nemlig, hvilken slags fest du holder. Er det et fint, hvidt kort med en tegning af en kirke, blomster eller kors, signalerer det en hel traditionel fest med taler og sange. Hvis du laver kortet selv med masser af farver og en lidt sjov tekst, så signalerer det en mere afslappet fest.

J - Jakke
Det er en god idé at købe en jakke eller trøje, som du kan have på i kirken. Det kan nemlig være lidt koldt, og derudover er det almindeligt, at man lige dækker skuldrene til, når man er i en kirke.

K - Konfirmation
Når du bliver konfirmeret, så betyder det, at du siger ja til, at du tror på Gud og kender til Kristendommen. Hvis du er blevet døbt, så har dine forældre allerede sagt ja på dine vegne, men nu skal du altså selv svare på det, og det gør du ved konfirmationen. Derfor skal du være døbt først, hvis du skal konfirmeres. Hvis ikke du er døbt, men gerne vil konfirmeres, kan du blive det inden konfirmationen.

L - Lokale
Hvor skal festen holdes? Du kan både holde festen derhjemme, på en restaurant, en kro eller et selskabslokale. Husk at vælge et sted, der passer til, hvor mange gæster der kommer. Hvis I bliver 30 mennesker, skal I ikke sidde i et lokale til 200 mennesker.

M - Mandag
Blå Mandag er dagen efter konfirmationen, og den fejrer man typisk sammen med sine venner. Få ideer til din Blå Mandag her.

N - Nonfirmation
Hvis du ikke lige synes, du tror på Gud og alt det der - ja, så kan du holde det, der hedder en »nonfirmation«. Der foregår næsten det samme til en nonfirmation som til en konfirmation - altså lige bortset fra, at du springer kirken over.

Læs også: Bliv helt klar til konfirmationen.

O - Overraskelse
Overrask dine forældre på dagen, for det fortjener de da, gør de ikke? Måske skal de have en tale, en sang eller en gave, så du kan fortælle dem, hvor meget du holder af dem.

P - Penge
Du får sikkert en del penge i konfirmationsgave, og selv om det lyder kedeligt, så er det altså en god idé at smide dem ind på en konto eller bruge dem på en større ting i stedet for at shoppe dem væk.

Q - Beauty-queen
Du skal jo være smuk på selve dagen, så husk en lille taske, hvor du kan have pudder, mascara og din parfume i, så du hurtigt kan friske dig op i løbet af dagen.

R - Rose
I stedet for at give rigtige roser til dine venner, når de bliver konfirmeret, så køb en fin, kunstig rose, som kan holde for evigt.

S - Sko
Når du skal købe konfirmationsskoene, så husk, at det skal være nogle, som du kan holde ud at have på en hel dag. De skal ikke være for høje eller for spidse, og de må ikke klemme fra starten. Gå med dem derhjemme nogle dage inden den store konfi-dag, så de er gået til.

T - Tale
Det er meget normalt, at konfirmanden holder en takketale til sine forældre. Læs, hvordan du holder en tale her.

U - Usikker
Det er helt normalt at være usikker på dagen, men du kan faktisk snyde dine gæster til at tro, at du er helt cool med al opmærksomheden ved at tænke over dit kropssprog. Bliv klogere på dit kropssprog her.

V - Voksen
Vidste du, at når man i gamle dage blev konfirmeret, så var det et tegn på, at man nu var voksen?

X - Xtra sød
Vær ekstra sød ved dine forældre op til din konfirmation. Så slipper du måske for de pinlige taler, og måske får du en endnu større gave?

Y - Yndlingsveninde
Du kan sagtens have din bedste veninde med til festen, hvis altså ikke hun skal konfirmeres samme dag. Men ellers er det primært familie og måske dine forældres venner, man inviterer med til festen.

Z - Zzz
Sørg for at få sovet godt, inden den store konfirmationsdag, så du er frisk og udhvilet.

Æ - Ægte porcelænshud
Du vil da gerne have en smuk hud og undgå bumser på dagen, ikke? Vi har samlet en masse råd mod bumser, så du kan få en smuk hud.

Ø - Øreringe
Smykker kan altid pifte dit look op. Du kan købe nogle smukke øreringe til dagen, eller måske skal du låne dine mors eller mormors, så det er nogle helt særlige øreringe, du har på?

Å - Året
Vidste du, at der cirka er 50.000, der bliver konfirmeret om året?

I galleriet her kan du læse stjernernes råd til at holde en tale:

Dekendtestipstilkonfirmationstalen

Dine forældre har helt sikkert betalt det meste af konfirmationsfesten, kjolen, maden og alt muligt andet, så det er vigtigt at få takket dem. Det var for eksempel vildt sødt, da Kate Winslet skulle takke sine forældre til Oscars i 2009 og fik sin far til at fløjte, så hun kunne se dem i salen.
Når du holder tale, skal det fremgå ret tydeligt, hvor glad du er for festen, og for at alle gæsterne ville komme. Hvis du mener, at alle skal takkes, kan du gøre som Julia Roberts til Oscars i 2001, hvor hun sagde: - Jeg vil gerne takke alle, jeg har mødt i hele mit liv!
Det er okay at være rørt, når man holder tale, og måske have en lille tåre i øjenkrogen. Men pas på med at gå alt for meget amok i hulken og gråd, som Halle Berry gjorde det til Oscars i 2002. Så kan man altså ikke tale ordentligt.
Det er lidt pinligt, hvis du pludseligt ikke kan huske, hvad du skal sige i talen. Derfor er det en god idé at have et stykke papir med noter på. Du vil jo ikke ende som Ben Affleck, der til Golden Globes 2013 glemte at takke George Clooney, så Bens kone, Jennifer Garner, senere måtte nævne George, da hun skulle præsentere en pris.
En sjov tale er en god tale! Udtænk nogle gode jokes, du kan fyre af, så gæsterne griner. Jennifer Lawrence jokede for eksempel efter sit fald på vej op for at sige tak. – Jeg ved godt, I bare står op, fordi I har det dårligt over, at jeg faldt, og det er virkelig pinligt.
Det er vigtigt, at du får alle gæsternes opmærksomhed fra start! En god begyndelse på en tale er supervigtig! Du kan jo gøre som Jennifer Lawrence til Oscar 2013 og lave et vildt fald, lige inden du skal holde talen. Så har du alles opmærksomhed.
Ja, vi ved godt, det er en takketale, og dem der skal takkes, må du endelig takke. Men pas på med at køre i samme spor alt for længe, for så kan det altså blive for meget. Du skal i hvert fald ikke gøre som Obama i Berlin 2008, da han kom ud foran publikum og nåede at sige ordet ’tak’ virkelig mange gange, før han gik i gang med talen.

Læs mere om

MestLæste