Opdateret april 2017

Har dine forældre bryllupsdag, skal du byde velkommen til din konfirmation eller skal du til en anden fest, hvor du skal holde en tale? Vi hjælper dig til, hvordan du holder en tale her.

Når du skriver din tale

Start med at tænke over, hvad talen skal handle om, og hvilket budskab den skal have. Vil du fortælle din veninde, hvor meget hun betyder for dig, skal talen få alle gæsterne til at ligge flade af grin over de skøre oplevelser, du har haft med din far, eller vil du bruge talen til at sige tak til dem, der har hjulpet dig med at arrangere den allerbedste konfirmationsfest? Det har stor betydning for, hvordan du skal bygge talen op. 

Læs også: Konfirmation - Er du bange for at holde tale?

Prøv at huske nogle konkrete situationer og små anekdoter, du kan få med i talen. Det er fint nok at sige "Mor, du er der altid for mig", men det virker endnu mere personligt, hvis du fortæller om dengang hun kørte til Fyn og hentede dig på lejrskole, fordi du havde hjemve, eller dengang hun lavede en buffet med alle dine livretter for at trøste dig oven på det svømmestævne, hvor du fik en sidsteplads. 

Slut af med at opfordre til, at folk skåler eller siger tillykke sammen med dig. 

Prøv at læse talen op for dig selv derhjemme på værelset. På den måde finder du ud af, hvor lang tid den cirka tager at holde, og du opdager, hvis der er ord eller sætninger, som lyder mærkelige eller er svære at sige uden at falde over ordene. Det er faktisk en ret god idé at øve talen igennem flere gange, så du kan hovedpointerne udenad og ikke behøver at læse talen op fra et papir. 

Hjælp, jeg er nervøs!

Det behøver ikke at være en dårlig ting, at du er nervøs for at holde tale og dit hjerte hamrer løs. Når du er nervøs og har sommerfugle i maven, så er det nemlig et tegn på, at du er klar til at yde dit bedste, og det kan faktisk gøre talen endnu bedre.

Så i stedet for at lade dig slå ud af nervøsiteten, så prøv i stedet at se det som en god ting. Stil dig med lidt spredte ben, og træk vejret dybt, og tænk så på, at det kun er en glædelig ting for dem, du holder tale for, og at du egentlig bare vil sige noget til dem.

Læs også: Hold en sød tale for din veninde

Gode råd, når du holder tale:

  • Forbered dig på talen. Du behøver ikke at kunne den udenad, og det er også okay at have et stykke papir med, hvor talen eller de vigtigste stikord står på, så du hele tiden har det at støtte dig til. Husk at skrive med en stor nok tekststørrelse til, at du ikke behøver at stå med papiret helt oppe foran ansigtet for at kunne læse det. 
  • Tænk over, hvordan du vil starte talen. Hvis du er hel tryg ved starten, så går resten som regel lettere.
  • De fleste vælger at stå op, når de holder tale. Det gør det nemmere for alle at se dig, og du har mere frihed til at bevæge dine arme eller gå lidt rundt uden at være bange for at komme til at vælte noget. Men hvis du synes, det er rarest at sidde ned, mens du holder din tale, er det også helt i orden. 
  • Tænk over, hvorfor du vil holde tale, og hvor glade de bliver for din tale, dem du holder den for. Det er jo ingen pligt at skulle holde tale, så derfor skal du ikke fokusere på, hvor nervøs du er.
  • Hold pauser, mens du holder talen. Du kan sagtens tage noget at drikke, mens du holder tale, og du må også gerne sige, at du er nervøs og lige har brug for at trække vejret. Det er helt normalt at være nervøs, og de fleste i lokalet ved, hvordan du har det. 

Læs også: Lær at smalltalke

  • Husk på, at det ikke er en eksamen. Du bliver ikke dømt, hvis du siger noget forkert eller glemmer, hvad du skal sige. Faktisk bliver talen bare mere naturlig, hvis du ikke kan den helt perfekt.
  • Tænk på, at det faktisk er de fleste, der er nervøse, når de skal holde tale.
  • Prøv at tale langsomt og tydeligt. Hvis du skynder dig igennem talen, så falder du hurtigere over ordene og får måske sagt noget vrøvl.
  • Kig på noget, der får dig til at slappe af - det kan være dine forældre, din kæreste, en blomst eller noget fjerde.

Du kan få masser af inspiration til din tale fra stjernerne. Læs mere i galleriet:

De kendtes tips til konfirmationstalen