Blå mandag

Er du lidt i tvivl om, hvad Blå Mandag er og hvorfor man holder det? Eller vil du bare gerne finde inspiration til hvad du kan lave på Blå Mandag, eller hvad du skal have på? Så læs med her!

Hvad er blå mandag?

Mandagen efter din konfirmationsdag hedder Blå Mandag. Det er ikke en obligatorisk fridag, men mange skoler vælger at give konfirmanderne fri, så de kan hygge sig med forskellige aktiviteter fra morgenstunden. Nogen holder dagen sammen med klassen, og andre vælger at fejre dagen i mindre grupper – for eksempel sammen med sine allerbedste venner eller veninder, eller måske med det hold, man blev konfirmeret med. 

Hvorfor hedder det blå mandag?

Begrebet blå mandag siges enten at stamme fra håndværkere fra Tyskland eller fra den katolske kirke. Hvis du vil blive klogere på hvad forklaringen er, eller hvordan begrebet endte md at komme til Danmark, kan du læse alt om det lige her

Hvad skal jeg lave på Blå Mandag? Og hvad skal jeg have på? 

Der er ingen regler for, hvad man absolut skal lave på din Blå Mandag. Mange starter helt fra morgenstunden med at spise morgenmad sammen med dem, de skal fejre resten af dagen med, og så tager nogen i forlystelsespark eller eventhall, mens andre bruger tiden på at shoppe – måske for nogle af de penge, de har fået til konfirmationen. Om aftenen kan man holde fest med resten af klassen, eller man kan tage i biografen og se en god film, hvis man har mere lyst til det. Det handler mest om, at man er sammen med mennesker, man godt kan lide, som også lige er blevet konfirmeret  – og at man har det sjovt og hyggeligt! 

Er du i tvivl om hvad du skal lave på din dag, eller hvad du skal have på? Find inspiration i artiklerne herunder! 

Sådan får du den fedeste Blå Mandag

Oveni al konfirmationsplanlægningen, kan det være virkelig svært at overskue at planlægge Blå Mandag oveni. Men Blå Mandag er en sjov og hyggelig del af konfirmationsfejringen, og derfor bør du unde dig selv at gå op i den dag også! Vi har samlet nogle tips du kan bruge til at planlægge din Blå Mandag:

  • Begynd allerede nu at aftale, hvor du og din klasse skal hen på dagen. I kan jo skrive nogle ideer ned på tavlen, efterhånden som I kommer i tanke om noget, der kunne være sjovt at lave.
  • Når I har fundet ud af, hvad I skal lave, så bestil togbilletter i god tid, så der ikke går noget galt.
  • Lad være med at tage alle dine konfirmationspenge med på dagen. Det er bedre at tage et hævekort med, så du kan hæve penge i løbet af dagen.
  • I kan eventuelt holde Blå Mandag en anden dag end mandag, hvor der ikke er så mange mennesker. En fredag ville jo være perfekt, så I ikke skal i skole næste dag.
  • Tjek vejret, inden du tager afsted. Det ville jo være ærgerligt at hoppe af sted i ballerinaerne, hvis det bliver regnvejr!
  • Hold dine penge, kamera og mobil sikkert. Du kan eventuelt have det i en mobilpung eller i en lille taske, som du kan have foran dig, så du nemmere kan holde styr på dine værdifulde ting. Der er desværre utroligt mange nye konfirmander som får stjålet deres ting på Blå Mandag, så det er en god idé at være opmærksom.  
  • Tag noget ordentligt fodtøj på, så du ikke får ondt i fødderne i løbet af dagen. Du skulle jo gerne kunne holde ud at gå hele dagen.

 

Tip! Blå Mandag kan hurtigt løbe op i rigtig mange penge, hvis man ikke passer på. Især hvis der skal købes mad til alle måltider, og I har flere aktiviteter på programmet, som koster penge. Det er en rigtig god idé at aftale med dine klassekammerater, eller de venner eller veninder, du skal holde Blå Mandag med, hvor mange penge I hver især har tænkt at bruge på dagen. Det skulle jo helst ikke blive så dyrt, at nogen ikke føler, de kan være med til alle de sjove ting, I skal lave. Heldigvis behøver alle aktiviteter ikke at koste penge – I kan for eksempel spille kongespil i en park, hvis vejret er godt, eller I kan undersøge hvilke gratis muligheder, der findes i byerne omkring jer.

MestLæste