Hvad er blå mandag
Blå mandag

Hvad er Blå Mandag?

Marie Søndergaard 23. juni 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er du lidt i tvivl om, hvad Blå Mandag er, hvorfor man holder det – og hvorfor det hedder netop Blå Mandag? Så læs med her!

Hvad er Blå Mandag?

Mandagen efter din konfirmationsdag hedder Blå Mandag. Det er ikke en obligatorisk fridag, men mange skoler vælger at give konfirmanderne fri, så de kan hygge sig med forskellige aktiviteter fra morgenstunden. Nogen holder Blå Mandag sammen med klassen, og andre vælger at fejre dagen i mindre grupper – for eksempel sammen med sine allerbedste venner eller veninder.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvorfor hedder det Blå Mandag?

Der er faktisk ingen, der helt præcis ved, hvorfor dagen kaldes Blå Mandag, men der er forskellige bud på det. Et af dem er, at man i middelalderen lagde et blåt klæde over alteret i katolske kirker på fastelavnsmandag, fordi fasten startede. Det var for at markere starten på noget nyt, ligesom Blå Mandag efter konfirmationen er starten på voksenlivet – du ved, det man siger med at ’træde ind i de voksnes rækker’. Et andet bud stammer fra Tyskland, hvor der i gamle dage var farversvende, der skulle bruge søndag på at farve deres arbejdstøj blåt. Om mandagen skulle tøjet tørre, og derfor blev de nødt til at holde fri – ligesom konfirmanderne holder fri fra skole på Blå Mandag.

Hvad skal jeg lave på Blå Mandag?

Der er ingen regler for, hvad man absolut skal lave på Blå Mandag. Mange starter helt fra morgenstunden med at spise morgenmad sammen med dem, de skal fejre resten af dagen med, og så tager nogen i forlystelsespark eller eventhall, mens andre bruger tiden på at shoppe – måske for nogle af de penge, de har fået til konfirmationen. Om aftenen kan man holde fest med resten af klassen, eller man kan tage i biografen og se en god film, hvis man har mere lyst til det. Det handler mest om, at man er sammen med mennesker, man godt kan lide – og at man har det sjovt og hyggeligt!

Skal jeg have et særligt outfit til Blå Mandag?

Mange går op i at købe nyt tøj til Blå Mandag, og for nogen er det ligeså vigtigt som det tøj, de skal have på til konfirmationen. Der er ikke et bestemt beløb, man skal bruge på tøjet, og det er også helt okay, hvis man bare har lyst til at tage noget på, som man allerede har i skabet. Det vigtigste er, at man føler sig godt tilpas i det tøj, man har på. Få inspiration til dit outfit HER.

Kan jeg holde Blå Mandag, selv om jeg ikke skal konfirmeres?

Måske skal du nonfirmeres, eller det kan være, du slet ikke har lyst til at holde fest, men derfor kan du sagtens holde Blå Mandag sammen med dine klassekammerater eller venner alligevel. Det er de færreste lærere, der tvinger nogen elever til at komme i skole og svede over matematikken, mens konfirmanderne fra klassen er ude og hygge sig med forskellige aktiviteter. Hvis du er i tvivl, kan du tage en snak med din lærer for at blive sikker på, hvad de gør på netop din skole.

Hvad meget koster Blå Mandag?

Blå Mandag kan hurtigt løbe op i rigtig mange penge, hvis man ikke passer på. Især hvis der skal købes mad til alle måltider, og I har flere aktiviteter på programmet, som koster penge. Det er en rigtig god idé at aftale med dine klassekammerater, eller de venner eller veninder, du skal holde Blå Mandag med, hvor mange penge I hver især har tænkt at bruge på Blå Mandag. Det skulle jo helst ikke blive så dyrt, at nogen ikke føler, de kan være med til alle de sjove ting, I skal lave. Heldigvis behøver alle aktiviteter ikke at koste penge – I kan for eksempel spille kongespil i en park, hvis vejret er godt, eller I kan undersøge hvilke gratis muligheder, der findes i byerne omkring jer.

Skal jeg drikke alkohol på Blå Mandag?

Der er ingen, der siger, man SKAL drikke alkohol på Blå Mandag. Hvis du har snakket med din klasse eller venner om, at I godt kunne tænke jer at drikke lidt alkohol, så snak med jeres forældre om det, så I kan aftale hvor meget, der må drikkes, og så det er til at få fat i nogen, hvis noget nu skulle gå galt. I kan eventuelt foreslå, at det bliver taget op i forældrerådet i klassen, så alle forældrene er enige om, hvorvidt der skal drikkes alkohol eller ej på jeres Blå Mandag.

Læs mere om

MestLæste