Uregelmæssig menstruation
Menstruation

Derfor har du uregelmæssig menstruation

Af Louise Wethke Buch 15. oktober 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det er helt normalt at have uregelmæssig menstruation, men derfor er det alligevel godt at være på vagt! Bliv klogere på, hvad årsagerne kan skyldes.

Oplever du pletblødning, udebleven menstruation eller generelt bare uregelmæssig menstruation? Selv om det ikke nødvendigvis behøver at være noget alvorligt, er der alligevel grund til at tage din menstruationscyklus seriøst.

Bliv klogere på uregelmæssig menstruation, og hvordan du bør tackle situationen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvad er uregelmæssig menstruation?

For at beskrive, hvad uregelmæssig menstruation er, er det måske lettere at vende det om og se på, hvad der karakteriserer en regelmæssig menstruation.

Uregelmæssig menstruation er nemlig bare, hvis din menstruation ikke kommer som planlagt eller virker "normal". En menstruationscyklus varer cirka 28 dage, og i løbet af de dage vil du få din menstruation, der varer mellem 3-7 dage.

Du kan altså tælle dagene fra din sidste menstruation til din første, næste gang du har menstruation, og hvis du har regelmæssig menstruation, vil der være cirka lige mange dage imellem hver gang.

Hvis du har uregelmæssig menstruation, kan det både betyde, at du ikke bløder i samme mængder, som du plejer - hvis du for eksempel pletbløder - eller hvis den ikke kommer til "normal" tid.

Du kan meget nemmere holde styr på, om din menstruation er regelmæssig eller uregelmæssig, hvis du får en menstruationskalender. Læs meget mere om menstruationskalender i linket herunder:

Hvem får uregelmæssig menstruation?

Alle piger og kvinder, som menstruerer, kan opleve, at deres menstruation bliver uregelmæssig. Det er helt normalt.

Nogle vil opleve, den altid er uregelmæssig, og andre vil opleve, den bliver uregelmæssig i en periode. Husk at lyt til din krops signaler og vær opmærksom, hvis din menstruation ændrer sig.

Hvorfor får man uregelmæssig menstruation?

Normalt bliver menstruationen forsinket eller kommer for tidligt på grund af hormonforstyrrelser, som kan skyldes mange forskellige ting.

Din cyklus bliver påvirket af din psyke, så hvis du i perioder har meget travlt, hvis du føler dig stresset, eller hvis du går og spekulerer over en eksamen eller har kærestesorger, kan det være derfor, du har uregelmæssig menstruation.

Din fysiske tilstand går også ind og påvirker din menstruationscyklus, så hvis du dyrker meget sport, er undervægtig eller har stofskifteproblemer, vil du også kunne opleve, at din menstruation kommer og går, som den vil.

Præventionstyper som for eksempel p-piller, minipiller, p-stav osv. kan også forsage, at din menstruation bliver uregelmæssig.

Det er meget forskelligt fra person til person, hvor meget din menstruation ændrer sig, når du begynder på prævention. Så bare fordi din veninde har normal menstruation, efter hun er begyndt på p-piller, kan din sagtens være uregelmæssig!

Er pletblødning også menstruation?

Pletblødning og menstruation er ikke det samme. Nogle vil også opleve, at deres menstruation stopper i en periode, men at de i stedet pletbløder lidt.

Pletblødning er mere en form for farvet udflåd, og der kommer ikke så meget som ved en normal menstruation.

Det er hverken meningen, at din menstruation skal stoppe, eller at du skal pletbløde, så hvis det er tilfældet, skal du snakke med din læge.

Hvad hvis menstruationen slet ikke kommer?

Udebleven menstruation kan også være et tegn på, at du er gravid, (hvis du altså har haft sex, eller dit underliv har været i kontakt med sæd).

Man får nemlig ikke menstruation, når man er gravid, men nogle vil dog opleve at pletbløde. Hvis din menstruation udebliver, eller du kun pletbløder, bør du snakke med dine forældre og din læge.

Kan uregelmæssig menstruation og pletblødning være farligt?

Du skal helt klart tage det alvorligt, hvis din menstruation er uregelmæssig, eller hvis du ofte oplever at pletbløde. Det er hverken farligt eller unormalt at have forstyrrelser i sin hormonbalance, og derfor er der ikke grund til at gå i panik.

Men faktisk kan uregelmæssig menstruation og pletblødning også skyldes alvorlige sygdomme, så det er supervigtigt, at du tager det seriøst og ikke bare ignorerer signalerne.

Hvis du altid har regelmæssig menstruation, og du pludselig oplever, din menstruation udebliver, eller den bliver uregelmæssig, kan det være et signal fra din krop om, at der er noget galt.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har uregelmæssig menstruation?

Tag en snak med dine forældre og kontakt din læge, hvis du føler, der er noget galt. Ofte vil du blive henvist til en gynækolog, som er ekspert i at finde ud af, hvad det kan skyldes.

Og faktisk er det overhovedet ikke slemt at gå til gynækolog – det er nærmere rart at vide, at nogle lige tjekker op på, at alt er som det skal være ”dernede”.

Det er også noget, du vil opleve at skulle flere gange i dit liv, så du kan faktisk lige så godt begynde at vænne dig til det. Du kan også læse mere om at gå til gynækolog her.

I galleriet kan du finde fem ting, der gør menstruation liiidt sjovere:

5tingdergørmenstruationliiidtsjovere

Slik Forkæl dig selv med søde sager! Nogle bliver vildt sliksultne, når de har menstruation.
Hjemmedag Menstruationssmerter kan være så slemme, at du har brug for en dag i din seng.
Forkælelse Se en god serie eller tag et fodbad, mens du ligger i sengen med varmepude på maven.
Skønt bad Et dejligt varmt bad er bare skønt, når man er øm i maven eller kroppen.
Shop online Når du alligevel ligger og slapper af, så tjek da lige diverse webshops.

Læs mere om

MestLæste