Pige venter på sin menstruation
Menstruation

Hjælp! Min menstruation er forsinket

Af Stine Bødker Nielsen 26. februar 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er din menstruation forsinket – eller er den måske slet ikke kommet endnu? Her har du alt, du skal vide, hvis din menstruation udebliver.

Det kan godt være lidt svært at holde styr på, hvornår du skal have din menstruation, men hvis du har lagt mærke til, at den er forsinket, eller hvis du ikke har fået den endnu, så læs med her!

Jeg har aldrig haft menstruation

I Danmark er gennemsnitsalderen for pigers første menstruation 13 år. Det betyder selvfølgelig ikke, at alle får det i den alder.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Mange får det et par år før eller senere. Der kan være flere grunde til, at du ikke har fået din menstruation endnu. Her er et par af dem:

  • At få sin menstruation i en sen alder kan være arveligt. Spørg din mor, hvornår hun fik menstruation, hvis du gerne vil have en idé om, hvornår din menstruation kommer.
  • Noget medicin kan gøre, at din menstruation ikke er kommet endnu. Det kan være forskelligt håndkøbsmedicin eller naturmedicin. Fortæl din læge det, hvis du tager noget medicin.
  • Hvis man dyrker idræt på eliteplan, kan det gøre, at man ikke får menstruation. Hvis man holder en pause fra sporten, kan det hjælpe til at sætte gang i menstruationen.
  • Der er nogle sygdomme, som kan gøre, at man ikke får sin menstruation. Derfor skal du gå til lægen, hvis du er 16 år og stadig ikke har fået din menstruation, så I kan finde en forklaring.

Læs også: Menstruation i skolen

Min menstruation er forsinket

Når man er teenager, er det meget normalt, at menstruationen ikke kommer til helt rette tid hver måned. Så hvis den er mere end to uger forsinket, er der ingen grund til panik! Menstruationen bliver mere stabil, jo ældre man bliver. Der kan dog også være andre forklaringer på, at det er forsinket - her er et par af dem:

  • Hvis du har haft sex med en fyr uden at bruge beskyttelse, kan det være, du er gravid. Tag en graviditetstest eller gå til din læge for at få det undersøgt nærmere.
  • Hvis du ikke holder et par dages pause fra dine p-piller, får du ikke menstruation. Læs i indlægssedlen, hvordan du skal tage dine p-piller rigtigt.
  • Også her kan elitesport være grunden til, at menstruationen ikke kommer, når den skal. Det samme gælder, hvis man har en spiseforstyrrelse, hvilket er meget farligt.
  • Der er også nogle sygdomme, som kan gøre din menstruation uregelmæssig, men det er heldigvis meget sjældent. Vær opmærksom og gå til din læge, hvis du har ondt i underlivet.

Uanset hvad, kan det være en god idé at gå til lægen, hvis din menstruation er mere end to uger forsinket, så I kan finde ud af, om der er noget galt!

Læs også: 10 gode ting ved menstruation

Kilde: Sundhedsguiden.dk

MestLæste