gynækologisk undersøgelse
sex

Gynækologisk undersøgelse - Hjælp! Jeg er bange

Af Luise Gregersen 21. marts 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Skal du til gynækologen for første gang? Frygt ikke! Vi guider dig til, hvordan du kommer igennem en gynækologisk undersøgelse!

Det kan godt være lidt skræmmende at gå til gynækologisk undersøgelse første gang. Tanken om at smække sine ben op i et par stigbøjler og give en komplet fremmed adgang til sit allerhelligste, er ikke ligefrem fristende! Men det er rigtig vigtigt for dit helbred, at du bliver undersøgt jævnligt, især hvis du er begyndt at have sex.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Myter om din mødom

Derfor har vi lavet en guide til, hvordan du kommer trygt igennem din første gynækologisk undersøgelse.

Hvornår skal jeg tage til gynækologisk undersøgelse første gang?

Det anbefales, at du får foretaget din første gynækologisk undersøgelse, når du er mellem 13 og 15 år, eller når du begynder at dyrke sex. Hvis du er begyndt at dyrke sex og stadig ikke har været til gynækolog, så book en tid hurtigst muligt. Det er vigtigt, at du passer godt på dig selv!

Hvilken læge skal jeg bruge?

Det vigtigste er, at du finder en læge, som du har det godt med, og som du føler dig tryg ved. Nogen piger synes, at det er rarest at have en kvindelig gynækolog, der er omkring ens mors alder. Det kan nemlig godt føles lidt akavet at have en mand på omkring de 50 år til at rode rundt mellem sine ben! Hvis du har en god veninde, der har en gynækolog, hun er glad for, kan du eventuelt prøve at få en tid hos hende. Men hvis du har haft den samme læge hele dit liv, og du føler dig tryg ved ham eller hende, er der ingen grund til at skifte læge.

Læs også: Hjælp! Kan man se, at jeg har menstruation

Hvad spørger lægen om?

Når du er til din første gynækologiske undersøgelse, vil din læge først stille dig en masse spørgsmål for at lære dig bedre at kende. Forbered dig på at svare på spørgsmål, som du ikke engang ville stille din BFF! Hvis du er bange for, at dine forældre skal finde ud af de ting, du fortæller, kan du bede din læge om ikke at fortælle om jeres samtale. Som udgangspunkt har din læge dog ikke tavshedspligt, hvis du er under 18 år, men mange gynækologer vil ikke fortælle om dit sexliv til dine forældre, hvis du ikke vil have det.

Gør det ondt?

Det kan godt være lidt ubehageligt at være til gynækolog. De instrumenter, lægen bruger til den gynækologisk undersøgelse, er lidt kolde, og det er ikke ligefrem en rar fornemmelse at mærke et metalværktøj et sted, hvor det absolut ikke hører til. Men der er altså intet at være bange for. Det er ekstremt sjældent, at det ligefrem er smertefuldt at være til gynækolog. Prøv at slappe af i musklerne omkring dit bækken, og træk vejret dybt ned i maven, så skal det hele nok gå. Hvis du stadig synes, at det er ubehageligt, så sig det til lægen, så han eller hun kan gå mere forsigtigt til værks.

Læs også: 10 tegn på at du er i puberteten

Husk

Det er vigtigt at gå til gynækologisk undersøgelse, så du får styr på din prævention, sikrer dig mod kønssygdomme og ikke ender med en uønsket graviditet. Så selv om det kan være lidt skræmmende at få lavet en underlivsundersøgelse, så er det helt klart det hele værd!

Herunder kan du læse skøre facts om dit underliv!

Skørefactsomditunderliv

Din skede er i gennemsnit 8-10 centimeter lang, men den udvider sig under sex (og selvfølgelig også under fødslen). Faktisk kan den udvide sig hele 200 procent, som minder om størrelsen på en ballon! Wow!
Den indvendige del af din skede er selvrensende. Hvis du får en infektion dernede, er det faktisk ofte fordi, at du har fået sæbe op i din skede under et bad, da sæben er med til at ødelægge den naturlige balance. Dog er det stadig vigtigt at vaske sig med intimsæbe udenpå, så du ikke kommer til at lugte.
Der er faktisk dobbelt så mange nerver i en klitoris som i en penis. Hæhæ, noget tyder altså på at vi piger, i modsætning til drengene, bliver sendt dobbelt så langt ud i stjernehimlen, når vi får en orgasme.
Dit underliv kan både give dig en skedeorgasme, en klitorisorgasme og en orgasme, der kombinerer begge dele!
Hvor håret på dit hoved kan sidde der i op til syv år, bliver hårene på din skede kun siddende i tre uger. Derfor bliver det heller ikke længere, end det gør.
Måske lyder det ikke superlækkert, men hvorom alting er, så er det altså et sandt fact! Din skede vil både rynke mere og ændre farve med alderen.
Hvis du får en rift på dine kønsdele, går der faktisk kun 48 timer, før den er helt væk igen. Cool nok egentlig!
Det latinske ord for skede, vagina, betyder faktisk ”sværdholder”. Hmm … Tænk lidt over den!

MestLæste