Mit liv

Den store smalltalk-guide

Af Benedikte Brix 30. november 2012
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du også svært ved at finde på noget at sige til familiefesterne? Læs videre, hvis du vil have munden på gled!

December er lige rundt om hjørnet, og snart lurer familiejulefrokosterne. Det betyder god mad og hygge, men det betyder også noget andet: En akavet samtale med din bordherre.

Læs også: Kom i ægte julestemning

Den er stensikker hver gang: Du bliver placeret ved siden af Onkel Flemming under hele middagen, og du aner ikke, hvad du skal snakke med ham om. Men bare rolig! Det kender vi alt til her på Vi Unge, og derfor iler vi til undsætning med den store smalltalk-guide!

Husk tilbage
Du har nok mødt din onkel før - måske til sidste julefrokost eller en anden familiefest - og derfor har du nok også talt med ham. Prøv at huske tilbage: Har han sagt noget specielt? Måske har han talt om, hvilket job han har eller nævnt sine to gravhunde. Det er oplagt for dig at spørge, hvordan hundene har det, eller om det stadig er sjovt at være gartner her om vinteren.

Tak for sidst!
Hvis du ikke umiddelbart kan huske noget om din onkel (ups!), kan du altid lægge ud med at sige: "Tak for sidst". Selv om det måske er et halvt år eller længere siden, I sidst så hinanden, kan I starte samtalen, hvor I sluttede sidste gang, og tale om farmors lækre andesteg eller hvem der fik mandlen. Prøv med: "I år er det altså mig, der får mandlen," eller "hvilke tricks har du i ærmet for at få mandlen i år?"

Læs også: Jul fra A til Å

Lyt til andre
Din onkel er højst sandsynligt kendt af resten af selskabet, så lyt til, hvad de siger til ham - der kan komme en masse fifs til samtaleemner ud af det. Det er en nem måde at aflure, hvad han interesserer sig for, og så kan du hurtigt komme ind i snakken.

Lyt til din bordherre
Der er ikke nogen grund til at gå i panik over at smalltalke med din bordherre under middagen - han er helt sikkert interesseret i det samme. Derfor er det meget usandsynligt, at han sidder helt stille uden at sige noget. Lyt til de ting, han fortæller, og stil spørgsmål for at vise, at du interesserer dig for ham. Så kommer samtalen nemt til at flyde.

Læs også: Den ultimative festguide

Supplér med dine egne oplevelser
Din onkel fortæller helt sikkert noget, du kan nikke genkendende til. Måske har I set den samme film eller tv-udsendelse, eller også har du prøvet noget lignende det, han taler om. Fortæl om dine egne oplevelser, så det ikke kun er din onkel, der skal holde snakken i gang. Prøv med: "Det er ligesom dengang, vi var på ferie i …"

Skål!
Hvis du kommer helt i knibe, og den akavede tavshed skyller ind over jer, så kan du altid bruge det klassiske trick: Sig skål! Selv om du har sodavand i glasset, og din bordherre er i gang med en øl eller en snaps, vil han synes, du er både engageret og festlig - og så er det samtidig en god måde også at få hilst på de andre ved bordet.

Nu er du klar til at blive en smalltalk-stjerne! Held og lykke!

Læs også: Bliv verdens bedste datter

Læs mere om

MegetMere