Har du prøvet at lade en tampon sidde lidt for længe? Så er du sikkert blev meganervøs, fordi du har hørt, at man ikke må lade en tampon sidde længere end seks timer. Men hvad sker der egentlig med din skede, hvis din tampon sidder længere, end den må? Det kan du læse om her.

Det sker der, når du ikke skifter tampon:

Din skede bliver tør
Det største problem (og det første du mærker, hvis din tampon har siddet for længe) er faktisk tørhed i skeden. Det kan godt være ubehageligt – og gøre lidt ondt – hvis du er blevet tør. Den bedste måde at kurere det på er at skifte tamponen ud med et bind og holde pause fra tamponerne i et par dage. Så skal din skede nok blive helt normal igen.

Du lugter
Menstruationsblod i sig selv lugter ikke – først når det kommer i kontakt med bakterier. Der danner sig flere og flere bakterier, jo længere du har tamponen i. Så det kan godt komme til at lugte ret meget, hvis du ikke får den skiftet jævnligt.

Læs også: Hvordan bruger jeg en tampon?

Du får ekstra udflåd
Når en tampon er fyldt, kan den jo godt begynde at lække lidt. Så hvis du får noget brunligt udflåd, imens du har en tampon i, er det på tide at skifte den.

Du kan få en infektion
Har du hørt om TSS? TSS står for Toksisk Shock Syndrom og er en sjælden sygdom, der i værste fald kan være dødelig. TSS opstår, når en tampon har siddet i skeden så længe, at der har opbygget sig mange bakterier. TSS er ikke særlig udbredt, og du skal ikke være bekymret for TSS, hvis din tampon ”bare” har siddet nogle timer for længe. Har du glemt din tampon og kommet til at lade den sidde i flere dage? Så skal du opsøge din læge og være opmærksom på symptomerne på TSS. Symptomerne på TSS er høj feber, lavt blodtryk og hud, der ligner, at den er blevet overhældt med kogende vand.

Læs også: 10 spørgsmål, du ikke tør stille om din menstruation

Du kan være helt rolig
TSS er en alvorlig infektion, men du skal kun være bekymret, hvis du har glemt din tampon og ladet den sidde i alt for lang tid. Hvis du lader din tampon sidde nogle timer for meget, sker der ikke noget. Du oplever højst nogle af de øverste symptomer – lugt og tørhed – og det er også meget sandsynligt, at du slet ikke oplever nogle bivirkninger overhovedet. Meeen… skift den nu alligevel, ikke?

I galleriet kan du se, hvad din menstruation siger om din krop:

Det siger din menstruation om din krop