Foto: Canva
Menstruation

10 spørgsmål og svar om din menstruation

Af Redaktionen 7. november 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er det normalt at skulle mere på toilettet, når man har menstruation, og hjælper en orgasme på menstruationssmerter? Vi giver dig svar på det hele og mere til!

Jeg skal mere på toilettet, når jeg har menstruation. Kan det passe?

Jep, det er helt almindeligt, at du får mere luft i maven, får tynd mave eller forstoppelse eller får mavesmerter, når du har menstruation. Det skyldes alt sammen hormoner. Du kan forebygge problemerne ved at undgå stress, spise fornuftigt og sørge for at få motion.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Mit menstruationsblod lugter underligt. Er det normalt?

Jep, det er helt normalt, at menstruationsblod lugter lidt – ligesom alle andre kropsvæsker som for eksempel sved. I virkeligheden er det ikke selve blodet, der lugter – men når blodet kommer i forbindelse med de bakterier, der er på din hud, kan der opstå en lugt. Derfor er det meget vigtigt, at du sørger for at være grundig med hygiejnen, når du har din menstruation. Vask dig grundigt hver dag, tør dig grundigt ved toiletbesøg, og husk også at skifte bind ofte.

Læs også: Få styr på din menstruation med en menstruationskalender

Hvor kommer blodet egentlig fra?

Blodet, der kommer ud, når du har menstruation, kommer fra slimhinden inde i livmoderen. I hver cyklus gør din krop sig klar til eventuelt at blive gravid ved at gøre livmoderslimhinden tykkere og mere fyldt med blod. Hvis der ikke sætter sig et befrugtet æg fast i livmoderen, bliver slimhinden afstødt cirka 14 dage efter ægløsningen. Blodet, der havner i dit bind eller din tampon, er altså slimhinden, som der ikke blev brug for og lidt friskt blod fra nogle små blødninger i livmoderen. Friskt blod er rødligt, og ældre blod er brunligt – derfor kan din menstruation have begge farver.

Der kommer nogle gange sådan nogle blodklumper ud. Er det farligt?

Nej, det er helt normalt, at dit menstruationsblod nogle gange er blandet med klumper. Som du kan læse i svaret ovenfor, består menstruationsblodet af en slimhinde – og netop derfor kan det godt være lidt ”klumpet”.

Hvor ofte skal jeg skifte bind?

Om dagen er det bedst at skifte bind hver 3.-4. time. Hvis bindet bliver fyldt hurtigere end det, skal du skifte oftere. Om natten behøver du som udgangspunkt ikke skifte bind.

Er der virkelig nogen, der er døde af den der TSS?

Før i tiden talte man meget om TSS, som er en forkortelse for Toksisk Shock Syndrom. Tilstanden er sjælden, men alvorlig, og skyldes giftstoffer fra bakterier. TSS kan angribe de fleste organer i kroppen og kan blive livstruende, hvis man ikke få hjælp hurtigt. Tidligere var det mest kvinder med menstruation, som havde haft en tampon i for længe, der fik TSS, men nu har man fundet ud af, at tilstanden lige så godt kan opstå fra bakterier fra andre steder på kroppen som næsen, halsen og sår på kroppen. Hvis du skifter din tampon inden 8 timer, gør du, hvad du kan for at undgå TSS.

Læs også: Tips til at have menstruation i skolen

Jeg tænker mere på sex, når jeg har menstruation. Er det normalt?

Det er helt normalt at tænke mere på sex og have mere lyst til sex, når man har menstruation – omvendt er det lige så normalt at have det helt omvendt.

Kan man have sex, når man har menstruation?

Ja, det kan man sagtens. Det er forskelligt, om man som kvinde har lyst til sex, når man har menstruation, eller om man hellere vil vente, til menstruationen er færdig. På samme måde er det meget forskelligt, hvordan fyre har det med menstruation og sex. Nogle vil helst undgå det, mens andre er fuldkommen ligeglade. Der er ikke noget, der rent fysisk gør, at du ikke kan have sex, når du har menstruation, men der er selvfølgelig nogle forholdsregler, du kan tage: For eksempel kan I lægge et håndklæde under jer, hvis du vil være sikker på, at der ikke kommer blod på lagenet, og din kæreste skal nok også være forberedt på, at han får lidt blod på sin penis. Ellers kan det være en løsning at have sex i brusebadet – eller at dyrke andre former for sex end samleje, mens du har din menstruation.

Er det rigtigt, at menstruationssmerter kan lindres, hvis jeg får orgasme?

Jep, når du får orgasme, frigives kroppens naturlige smertestillere – oxytocin og dopamin – nemlig.

Jeg føler, jeg bløder virkelig meget. Hvor meget er for meget?

De fleste bløder mellem 20 og 40 ml, når de har menstruation, men det kan jo være liiidt svært at have overblik over – og i øvrigt ser blødninger altid mere voldsomme ud i det hvide toilet eller i det hvide bind. For at finde ud af, om du bløder mere end normalt, kan du tænke over, om du bløder så meget, at du ikke kan passe en almindelig hverdag, om du ikke kan finde et bind eller en tampon, der giver dig tilstrækkelig beskyttelse, og om du er nødt til at skifte bind om natten. Tal med din læge, hvis du vurderer, at du bløder mere end normalt.

Tjek 5 ting, der gør din menstruation lidt sjovere i galleriet nedenfor

5tingdergørmenstruationliiidtsjovere

Slik Forkæl dig selv med søde sager! Nogle bliver vildt sliksultne, når de har menstruation.
Hjemmedag Menstruationssmerter kan være så slemme, at du har brug for en dag i din seng.
Forkælelse Se en god serie eller tag et fodbad, mens du ligger i sengen med varmepude på maven.
Skønt bad Et dejligt varmt bad er bare skønt, når man er øm i maven eller kroppen.
Shop online Når du alligevel ligger og slapper af, så tjek da lige diverse webshops.