hvordan sætter man en tampon op
Menstruation

Hvordan bruger jeg en tampon?

Af Line Sølvhøj Jensen og Marie Bedawed. 18. marts 2010
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Colourbox
Er du i tvivl om, hvordan du bruger en tampon? Bare rolig, vi guider dig lige her!

Opdateret d. 27.10.2021

Hvis det er første gang, du skal bruge en tampon, så er du måske lidt i tvivl om, hvordan du skal gøre. Og du undrer dig måske over, om du kan bruge tamponer, hvis ikke du har været i seng med en anden person?

Du kan være helt rolig, for du kan sagtens bruge tamponer, selv om du ikke har været i seng med en anden person.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvis du er bange for, at du mister din mødom, ved at bruge en tampon, så frygt ikke. Din mødom, er ikke noget du ”mister.” Du er stadigvæk jomfru, hvis du aldrig har haft sex – også selvom, du bruger tampon. Du kan læse meget mere om at være jomfru, og hvad det vil sige, at miste sin mødom lige her.

Hvilke tamponer skal jeg vælge?

Tamponer findes i forskellige størrelser. Hvilken størrelse du skal bruge, kommer an på, hvor meget du bløder. Det har ikke noget at gøre med hvor lille eller stor du er ”dernede.” Det kan være, du skal bruge én størrelse på de dage, hvor du bløder lidt, og en anden størrelse på de dage, du bløder meget. Prøv dig frem, indtil du finder det, der virker allerbedst for dig.

Udover forskellige størrelser, findes tamponer både med et hylster og uden et hylster. Et hylster sidder udenom tamponen, og er til, for at hjælpe dig, men at sætte tamponen op. Tamponer uden hylster, skal du selv skubbe op i skeden med en finger. Det er helt op til dig, hvilken slags tampon du bruger. Prøv dig frem, indtil du finder den tampon, du bedst kan lide at bruge.

Hvordan sætter jeg tamponen op?

Det kan godt tage et par forsøg, før tamponen sidder korrekt – især første gang. Når du har sat en tampon korrekt op, kan du ikke mærke, at den sidder der. Hvis du kan mærke din tampon, sidder den måske for langt nede. Du kan se på tampon-pakkerne, hvordan du skal sætte tamponen op, så den sidder rigtigt. Men her får du også lige en miniguide:

  • Du skal slappe helt af, når du skal sætte tamponen op. Hvis du er alt for anspændt, så er det nemlig sværere at få den op.
  • Stil dig i en stilling, så tamponen er let at putte ind. For nogen er det lettest at stå op og have lidt spredte ben, men det kan være forskelligt fra person til person.
  • Tamponen skal være helt ren, så det er en god idé at vaske hænder inden. Hvis du taber tamponen på gulvet, skal du smide den ud.
  • På nogle tamponer er der et indføringshylster. Når du skal sætte tamponen op, så putter du indføringshylstret op i skeden, og så bruger du din finger til at skubbe tamponen op ved at stikke den ind i hylstret. Du skal først skubbe den op, når hylstret er inde i skeden. Hvis ikke der er et hylster, så skubber du bare forsigtigt tamponen op. Lyder det svært? Så prøv at åbne en tampon og se, hvordan den fungerer uden at putte den op. Husk at den lille snor skal hænge ud af din skede.
  • Hvis du føler, at tamponen gør ondt eller generer dig, så kan det være fordi, den sidder for langt nede. Den skal ikke irritere dig - så er det bedre at tage den ud og sætte en ny op.
  • Når du skal have tamponen ud, så hiver du i den lille snor, der sidder for enden af tamponen. Slap af i kroppen, når du gør det, for så er den lettere at få ud.

Det kan godt kræve lidt øvelse at sætte en tampon op, så fortvivl ikke, hvis ikke det går første gang. Prøv dig frem, og så skal det nok lykkedes.

Kan man sove med tampon?

Ja, du kan godt sove med en tampon! Det er dog meget vigtigt, at du husker at skifte din tampon inden for det antal timer, der står på pakken. Du må have en tampon siddende i højst 8 timer, så hvis du ved, at du sover i længere tid, skal du enten bruge bind, eller sætte en alarm, så du kan stå op og skifte den.

Læs mere om menstruation her.

MestLæste