miste sin mødom, jeg er jomfru, vi unge
sex

Psst, jeg er jomfru…

Af Line Sølvhøj Jensen og Marie Bedawed 19. august 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er du jomfru, men bange for, at du er den eneste i klassen, der endnu ikke har prøvet at have sex? Bare rolig – der er mange på din alder, der endnu ikke har haft sex. Læs mere om hvad det betyder at være jomfru, og hvorfor der ikke er noget i vejen med det.

Er det med sex begyndt at blive interessant i klassen? Måske er flere af dine klassekammerater begyndt at snakke om sex, og nogle af dem praler måske også med, at de allerede har prøvet det. Du føler dig måske slet ikke parat til at have sex, og du har måske ikke lyst til at have din første gang endnu, og det er der ikke noget galt i!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Rigtig mange teenagere praler med, at de har haft sex, men det er altså ikke altid, at det passer. Det er måske især drengene i din klasse, der fortæller masser af sexhistorier, men sandheden er, at de slet ikke er så kække, når det kommer til stykket. Drenge er også nervøse for den første gang - især, hvis pigen har et indtryk af, at de har helt styr på det.

Læs alle vores artikler om sex

Hvad er en mødom?

Ordet mødom bruges om den slimhindefold, som sidder i skedens åbning. Det, at miste sin mødom, er dog et udtryk som både bruges om personer med en skede eller en penis, når de har sex første gang.

Hos personer med en skede findes en tynd slimhindefold i skedens indgang. Denne kaldes for mødommen. Selvom mange stadig bruger udtrykket ”at miste sin mødom” efter første gang, man har sex, betyder det ikke nødvendigvis, at slimhindefolden forsvinder.

De fleste personer med en skede har slimhindefolden hele livet, og derfor er ens mødom faktisk ikke noget man ”mister.” Ens mødom springer altså ikke, selvom man godt kan tro det. Nogle personer med en skede kan godt bløde, når de har sex, men det skyldes, at der er kommet en ridse i slimhindefolden – også selvom personen har haft sex mange gange før.

Nogle undersøgelser har endda vist, at personer, som har født, har en slimhindefold uden en eneste ridse. Det betyder altså, at en læge ikke kan se, om du har haft sex eller ej. Det er fordi, at alle slimhindefolder ser forskellige ude. På den måde kan en læge heller ikke se, om du har ”mistet” din mødom eller ej ved at kigge på din slimhindefold.

Nogle har ridser og sprækker i slimhindefolden, selvom de aldrig har haft sex, mens andre ingen ridser har i den, selvom de har haft sex før. Selvom personer med en penis ikke har en slimhindefold, bruges udtrykket ”at miste sin mødom” også, når disse personer har sex første gang.

Vigtigst af alt skal du huske, at din mødom ikke er noget, du som sådan mister.

Hvilken alder skal man have for at have sex?

Svaret er, at det bedste tidspunkt at have sex første gang, er, når du er helt parat. Er du i tvivl, om du er klar, så har du allerede svaret: så er du ikke klar. I Danmark er gennemsnitsalderen for, hvornår man har sex første gang, 16,5 år, men rigtig mange er ældre end det, når de mister deres mødom. Faktisk er der kun 4 procent af de 13-årige i Danmark, der har prøvet at have sex. Tænk over, hvor gamle I er i din klasse og så på gennemsnitsalderen for den seksuelle debut. Så finder du hurtigt ud af, at du langt fra er den eneste, der endnu ikke har haft sex.

Hvad netyder jomfru?

At være jomfru er en måde at sige på, at en person ikke har haft sex. Der er mange, der synes, det er pinligt, at de er jomfruer, og så vil de bare gerne have første gang overstået. Det er rigtig ærgerligt, at mange vælger det, for det kan gøre første gang til en ubehagelig oplevelse.

Det kan gøre mere ondt, fordi du ikke er parat, og du kommer måske til at gøre det med en, du ikke har følelser for, og som heller ikke har følelser for dig. Der er en masse følelser forbundet med sex, så husk at have dit hjerte med.

Vidste du…
At mange drenge føler sig specielle og særligt udvalgt, hvis de har været i seng med en pige, og det var hendes første gang?

Derfor skal du ikke være flov over at være jomfru:

• Du har den første gang til gode, og det er en speciel oplevelse, som du altid vil huske tilbage på.

• Du kan nå at forberede dig, så du for eksempel ved, hvordan man sætter et kondom på.

• Du har stadig muligheden for at vælge, hvem den udvalgte fyr skal være.

• Du er langt fra den eneste.

Læs også: Sådan bliver du klar til sex

I galleriet kan du læse myter og fakta om den første gang:

Myterogfaktaomdenførstegang

Hvis du er en pige, som har penetrationssex med en fyr uden kondom, kan du godt blive gravid først gang, du har sex.
For nogle piger kan første gang være lidt ubehagelig, og du kan også komme til at bløde en lille smule.
Det er ikke sikkert, at du får en orgasme den første gang, fordi det er ikke hver gang, du har sex, at det kan lykkes at få orgasme.
Det er ikke sikkert, at din første gang bliver præcis, som du har drømt om og set i fjernsynet. Men det er også helt okay!
Kønssygdommene bliver ikke væk, fordi det er din første gang. Det er derfor vigtigt at bruge prævention.
Selv om jeres første gang sammen ikke var den største succes, betyder det ikke, at I skal slå op. Den næste gang kan være god!

MestLæste