Køn & identitet

Svært at være teenager

Af Line Sølvhøj Jensen 29. januar 2010
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Synes du, at det kan være svært at være teenager? Bare rolig, du er slet ikke den eneste, der har det sådan. Bliv klogere på, hvordan det er at være teenager lige her.

Når du bliver teenager, sker der en masse ting. Du begynder at få bryster og får hår under armene og "dernede". Din krop begynder at ændre sig, så du måske får bredere hofter, eller du skyder måske pludselig i vejret og bliver højere end de andre i din klasse.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det er de ting, du kan se, der sker med din krop, når du bliver teenager, men der sker også nogle ting med dine tanker og følelser. Du bliver mere følsom, og der skal pludselig ikke så meget til, før du bliver ked af det eller bliver uvenner med dine forældre. Men der sker også gode ting med dine følelser. Du begynder nemlig at lægge mærke til drengene, og du bliver måske forelsket.

Hvorfor er det svært?
Grunden til, at du bliver frustreret og kan føle, at det er rigtig hård at være teenager, er fordi, der er så mange nye ting, du skal vænne dig til. Du er ikke længere barn, men du er heller ikke voksen. Nogen gange siger dine forældre, at det er du for lille til noget, og andre gange er du for stor. Det kan altså være lidt svært at finde ud af!

Og samtidig med, at du gerne vil være dig selv, og du ikke længere vil have, at dine forældre blander sig i dit liv, så vil du også gerne have det trygt hos dine forældre og vide, at de er der, når du har brug for det.

Det er også derfor, at du måske begynder at blive mere uvenner med dine forældre. De har jo ligesom dig også svært ved at finde ud af, hvornår de skal være der for dig og beskytte dig, og hvornår de skal lade dig være lidt alene. Læs om, hvorfor dine forældre ikke giver dig lov til alt her.

Tre ting, der kan være svært:

1. At finde ud af, hvordan det egentlig er ikke længere at være barn. Du skal jo på en måde lære det hele forfra, for du skal jo først til at lære teenager-livet at kende. Men hey, tænk lige på, at det er sådan for alle. Og de fleste har det ligesom dig.

2. Det er skønt at være forelsket, fordi det kilder i maven. Men det kan være ret hårdt, når du er ulykkeligt forelsket, fordi ham, du godt kan lide, ikke er forelsket i dig. Men heldigvis bliver du forelsket igen, og hvem ved - måske er ham den næste lige så forelsket i dig, og I bliver kærester.

3. At vænne sig til, at din krop forandrer sig. Derfor er der nogen piger, der får spiseforstyrrelser eller begynder at skære i sig selv, fordi de ikke kan lide, at deres krop udvikler sig. Du skal huske på, at det er helt naturligt, og din krop skal udvikle sig. Hvis du forsøger at stoppe kroppen i at udvikle sig, kan du blive meget syg. Læs mere og få hjælp her: www.spiseforstyrrelser.dk.

MestLæste