Mit liv

Stop med at bagtale!

Af Anja Bruneskjold 23. maj 2012
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Du oplever sikkert, at der bliver bagtalt i din klasse og i din venindegruppe. Bliver du bagtalt? Eller er du selv én af dem, der bagtaler? Vi har samlet nogle gode råd, så du kan være med til at stoppe bagtaleri!

Hvorfor er der nogen, der bagtaler?
Ofte er det sådan, at dem, der bagtaler, i virkeligheden har det dårligt med sig selv. Måske er de misundelige på dem, de bagtaler, og derfor er det lettere bare at tale grimt om de andre. På den måde kan dem, der bagtaler, virke som nogle hårde og seje personer, men i virkeligheden er de usikre og svage, og har måske dårligt selvværd.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Mobning på nettet og mobilen.

Måske er der også nogen, der bagtaler, fordi de synes, det er sjovt at sladre om andre. Men helt ærligt, er det ikke for plat, hvis det er den eneste, man har at gå op i?

Læs også: Bliver du mobbet af din lærer?

Hvilke konsekvenser har det, når man bagtaler?Hvis der bliver bagtalt i din klasse, kan det skabe rigtig meget splid, og det er altså ikke fedt, hvis det er dårlig stemning i klassen. Hvis man bliver bagtalt, kan det godt føles som mobning, og det gør rigtig ondt, og man kan nemt få det rigtig dårligt med sig selv, når andre bagtaler én.

Læs også: Sæt en stopper for mobningen!

Hvad kan du gøre, for at stoppe andre når de bagtaleri?
• I første omgang kan du tænke over, om du selv bagtaler og så stoppe med det. Det er altid en god idé at sætte sig i andres sted. Hvis du selv ville blive ked af det, så bliver dem, du bagtaler, nok også kede af det. Lad også være med at snakke med, når du hører andre bagtale nogen.

• Hvis du hører nogen bagtale, så sig på en pæn måde, at det ikke er okay, og at den, der bliver bagtalt, måske bliver ked af det. Dem, der bagtaler, har måske slet ikke tænkt over, at de kan såre nogen.

Læs også: Har man et ansvar over for mobning?

• Hvis du selv bliver bagtalt, så konfronter dem, der gør det, og spørg, hvorfor de bagtaler dig. Måske er der i virkeligheden ingen grund til, de gør det, eller også kan I måske få løst en konflikt. Det er altså helt okay at sige fra, men ellers prøv at ignorere det! Det er dem, der bagtaler, der har et problem.

• Snak med din lærer eller dine forældre om det. Din klasselærer kan hjælpe med at løse konflikterne, så ingen i klassen bliver bagtalt, og dine forældre kan være en god støtte, og de kan give dig gode råd.

Læs også: Lady Gaga vil lave lov imod mobning.