Mit liv

Har man et ansvar over for mobning?

Af Anonym 17. november 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hun kigger på børnene, der leger. Hun ville ønske, hun var med. Det er hun aldrig. Hun er klassens tykke pige: hende, de andre ikke gider lege med, som går hjem fra skole alene, og som bliver bagtalt. De har sikkert mange grunde til ikke at lege med hende… eller har de?

Der er vel sådan en pige i alle klasser. Der er vel et slags hierarki i alle klasser. Der er altid nogen, der står i midten af cirklen, og så er der dem, der ligger helt uden for cirklen. At ligge uden for cirklen er bestemt ikke sjovt. Jeg har set eksempler på folk, der har været ude af cirklen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Måske er det ikke bevidst, det, de andre børn gør, når de går ud af klassen og lader hende stå for sig selv. De tænker måske slet ikke over, hvordan de er over for pigen, der bliver holdt udenfor.

Læs også: Sådan undgår du gruppepres.

Alle sidder på deres pladser og kigger op på læreren. De skal lave projektopgave, og læreren siger, at der skal vælges grupper. En pige rækker hånden op og spørger, om man selv må vælge sin makker. Hun er én af de populære i klassen, som har mange venner. Læreren siger, at det kan de da godt.

Hendes øjne flakker rundt - hvor er hendes mulighed? Folk sidder allerede og nikker rundt til hinanden og laver små tegn til hinanden om, at de skal være sammen. Folk rejser sig og går over til deres makkere. Hun bliver siddende på sin plads og kigger rundt. Ved de ikke, hun er der? Ser de hende ikke - hun sidder jo her alene? Hun prøver at fange folks blikke, men det føles hele tiden som om, de undgår hendes blik.

Har man et ansvar?
De fleste elever vil sikkert bare gå forbi pigen. Det kan være, at én eller måske to ud af 24 elever vil gå over til hende og spørge, om hun vil være med i deres gruppe. Men har man ikke også på en eller anden måde pligt til at invitere hende? Har man et eller andet sted ikke pligt til at gøre noget, når man ser nogen blive holdt udenfor på den måde?

Læs også: Mobning: Et sår, der aldrig heler.

Min mening
Jeg synes, at man har pligt til at gøre noget - lige gyldigt om man synes, pigen er irriterende eller man bare ikke gider have hende med. Når I kigger på denne pige, tænker I måske "det må aldrig blive mig, der sidder dér alene". Måske vil du ikke ses sammen med hende - du vil ikke gå imod strømmen, for så ved du, at der er risiko for, at det kunne blive dig. Det er bare om at holde sig til hos de andre populære i klassen, for ellers ender du der selv - eller hvad?

Sådan er jeg sikker på, at mange tænker. Man vil selvfølgelig ikke selv blive et offer for mobning og blive holdt udenfor. Men tænk på hvis det var dig selv, der sad der. Ville du ikke synes, det var dejligt, hvis der kom én og spurgte, om I ikke skulle lave noget sammen efter skole eller om hun ville være med i din gruppe?

Hvorfor spørger hun ikke bare, om hun må være med?
Når man bliver holdt udenfor og mobbet, har man ofte rigtigt dårlig selvværd og selvtillid, og så kan det være svært at spørge andre, om man må være med. Når man samtidig ved, at man måske får en eller anden grim kommentar med på vejen, hvis man spørger, så er det ikke særlig nemt. Gør noget - det er dit ansvar!

Eller er det - hvad synes I?

Læs også: Lady Gaga vil lave lov mod mobning.

MestLæste