Mit liv

Hjælp! Jeg lyver for mine forældre

Af Stine Kærsgaard 10. juni 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Lyver du for dine forældre, fordi du ikke helt ved, hvordan du skal fortælle dem om forskellige ting som fester, din kæreste, mobning og så videre? Få hjælp her!

Nogle ting er altså lidt svære at tale med sine forældre om, og derfor kan man af og til føle, at man bliver nødt til at lyve overfor dem.

Læs også: Hjælp! Mine forældre kan ikke lide mine venner!

Men det er altså en rigtig ond spiral, du kommer ind i, hvis du først begynder at lyve for dine forældre. Den ene løgn kan hurtigt føre til den næste og lige pludselig, bliver du fanget i dine egne løgne. Samtidig er det ret alvorligt, hvis du lyver for dine forældre, for de kan miste tilliden til dig – og måske få rigtig svært ved at stole på dig i fremtiden …

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Føler du, at du bliver nødt til at lyve om forskellige ting, fordi du ikke tror, at dine forældre vil kunne forstå dig, eller fordi du simpelthen bare synes, nogle emner er pinlige at tale om? Eller lyver du, fordi du er bange for at få forbud mod at gøre ting?

Læs også: Når dine forældre er pinligst

Få hjælp til, hvordan du kan snakke med dine forældre om de svære emner lige her:

Hjælp!Jeglyverformineforældre

Når man er teenager, er det meget normalt at begynde at gå til fest, og det ved dine forældre godt. I stedet for at lyve om, at du skal til fest, bør du derfor hellere være åben omkring, hvad der sker til festerne. Hvis de fornemmer, at du fortæller dem sandheden, vil de have nemmere ved at stole på dig – og du vil højest sandsynligt få lov til mere. Aftal eksempelvis med dem, at du sender løbende sms’er, og fortæl dem præcis, hvor du er, og hvilke forældre der er til stede.
Har du det skidt i skolen, eller bliver du mobbet af dine klassekammerater? Og tør du ikke fortælle dine forældre om det? Du må altid huske på, at det aldrig er din skyld, at du bliver mobbet, og det er derfor ikke noget, du skal skamme dig over. Du kan starte med at sige til dine forældre, at du har noget vigtigt, som du skal snakke med dem om. Der er en stor chance for, at de vil se anderledes på tingene, end du gør, og give dig gode råd, så du kan komme ud af situationen. Og vigtigst af alt får de en bedre forståelse for, hvorfor du nogle gange har det svært.
Foto: Shutterstock
Åh, lyver du af og til om, at du har lavet den der stil eller har øvet de tyske gloser? Dine forældre spørger kun ind til dine lektier, fordi de gerne vil have, du skal klare dig godt i skolen. I stedet for at lyve om dine lektier, bør du i stedet være ærlig. Fortæl dem, hvorfor du ikke kan tage dig sammen til det. Måske kan de hjælpe dig i gang eller støtte dig på en anden måde.
Foto: Shutterstock
Når piger og drenge kommer i teenagealderen, kommer der kærlighed og amoriner i luften, og de fleste vil finde sig en kæreste - eller en de flirter lidt med - på et tidspunkt. Derfor er der heller ingen grund til at holde det hemmeligt for dine forældre, hvis du har mødt en sød fyr eller lyve om, at du laver noget andet, når du rent faktisk bruger tid sammen med ham. Måske er de ikke supervilde med, at I allerede sover sammen og sådan nogle ting, men hvis de er, som de fleste forældre er, vil de nok mest af alt synes, at det er ret hyggeligt! Og de vil sikkert gerne møde ham.
Foto: Shutterstock
Hvis du har været sammen med din kæreste længe, bør du ikke lyve, hvis dine forældre spørger dig, om I har sex sammen eller overvejer at have det. Det kan godt være superakavet at snakke med sine forældre om sex, men måske er det ikke helt dumt at gøre… Det er nemlig rigtig, rigtig vigtigt, at man beskytter sig, når man er sammen med sin kæreste, så derfor skal din mor eller far have besked, hvis du får brug for p-piller eller andet prævention. Husk på, at de også har været igennem ”den første gang” – engang!
Foto: Shutterstock
Som udgangspunkt skal man vente så længe, man overhovedet kan med at drikke alkohol, og kan man lade helt være, er det bare et plus. Det er nemlig rigtig skadeligt for ens udvikling, krop og hjerne. Hvis du alligevel har lyst til at drikke nogle øl til festerne, så bør du fortælle dine forældre, at du og dine venner er startet på det. Hvis du er bange for, at de vil flippe helt ud, så spørg dem, om I kan lave en aftale om, hvad og hvor meget du må drikke. Det kan være farligt at drikke alkohol, så hvis de siger til dig, at du skal vente, bør du respektere det. Tro os – det er kun for dit eget bedste, de gør det!
Foto: Shutterstock

MestLæste