Helbred & balance

Føler du dig presset?

Af Line Sølvhøj Jensen 23. maj 2013
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Skal du være perfekt i skolen? Er du den bedste veninde? Husker du at dyrke nok motion? Og har du fået delt nogle spændende billeder på Instagram? Hvis ja, er der ikke noget at sige til, at du føler dig presset!

Synes du, at du har monstertravlt, og føler du, at du aldrig rigtig lever op til de krav, som andre har til dig? Der er bunkevis af krav hele tiden, for din lærer mener sikkert, at du kan blive endnu bedre i skolen, dine forældre vil have dig til at lave mere derhjemme, du skal egentlig også have fundet et studiejob, og hvornår har du overhovedet haft tid til at hygge-sludre i telefonen med din veninde?

Læs også: Man behøver ikke altid være den bedste.

Hvis det er lige præcis sådan, du har det, så er det nu, du skal sætte bremserne helt i! Føler du dig presset, så skal du nemlig lære at sortere noget fra - og vi hjælper dig lige her!
 

Tro på dig selv

Oftest handler det at føle sig presset om, at man har for høje krav til sig selv og måske ikke helt tror på, at man er god nok. Jo mere usikker du er på, hvad andre tænker om dig og om du gør tingene godt nok, jo mere presset vil du også føle dig, fordi du så vil gøre tingene endnu bedre og stiller endnu højere krav til dig selv. Vær realistisk og skriv alle de ting ned, du er god til - du vil hurtigt finde ud af, at du har supermange styrker.

Læs også: Sådan undgår du gruppepres.
 

Lær at prioritere

Hvad er vigtigst? Betyder det så meget, om du får løbet en tur, eller du får opdateret din blog i aften? Har du brug for en slapper, så tag den! På den måde får du mest energi, og derfor er det supervigtigt, at du lærer at prioritere. Tænk hele tiden, hvad der er bedst for dig nu, og hvad der sagtens kan vente.

Læs også: Læsernes blog: Om kropsidealer og det perfekte.
 

Sig, hvordan du har det

Dine forældre vil måske undre sig over, at du ikke tager opvasken, når det er din dag. Derfor er det vigtigt, at du er åben omkring, hvordan du har det. Det kan hjælpe rigtig meget at få sagt det højt, hvis du føler dig presset. Du vil helt sikkert opleve, at folk er meget mere forstående, end du tror, og måske er der andre omkring dig, der har det på præcis samme måde. Det bedste er, at folk vil forvente endnu mindre af dig, når de ved, hvordan du har det.

Læs også: Gode råd til bedre selvværd.
 

Tip!

Del alle de ting, du føler dig presset over, op i kategorierne: "Vigtigt", "Det vil jeg gerne", "Det kan godt vente" og "Det har jeg ikke tid til". Du får pludselig en masse ekstra tid, for alt det, der kommer til at stå i de sidste to kategorier, kan jo sagtens vente!

presset, selvværd

MegetMere