Mit liv

Det kan du sige til en mobber

Af Oliver Kokholm Ungermann 6. marts 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Vi har alle lyst til at sige noget til en mobber, men hvad i alverden kan man sige? Få gode råd her.

Bliver du selv mobbet, eller ser du tit en klassekammerat blive det? Du har sikkert lyst til at gribe ind hver eneste gang, gå imod mobberen og svare igen, men det er bare supersvært, når man ikke aner, hvad man skal stille op.

Læs også: Læsernes blog: Mine tanker om mobning

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men du kan faktisk gøre noget! Vi siger ikke, at det vil sætte en stopper for mobningen, men det kan vise sig at være en rigtig stor hjælp, at du griber ind. Og er det så ikke værd at tage chancen? Det synes vi!

"Tror du, andre synes, du er sej?"
Folk, der mobber, er faktisk dem, der er mest usikre på sig selv. De tror, de bliver mere populære af at holde andre nede, og sådan er det jo bare ikke. Måske kan du få fremhævet over for mobberen, at der faktisk ikke er nogen som helst, som synes, det er sejt at mobbe. Tværtimod! Sig det imens, der er mange andre til stede, så de kan bakke dig op.

"Kan du ikke se, hvad du gør?"
De fleste mobbere indser ikke, hvad de egentlig har gang i, mens det står på. De aner ikke nemlig slet, hvor meget det egentlig sårer mobbeofferet. Få mobberen til at indse, at ham eller hende, der bliver mobbet, er knækket, og at der bliver trådt på en, der ligger ned. Måske vil det vække noget i mobberens samvittighed.

Læs også: Mobber du uden at vide det?

"Har du det skidt med dig selv…
… siden du har sådan et stort behov for at svine andre til?" Måske vil der ikke komme en reaktion med det samme, men den sætning vil uden tvivl sætte sig fast i mobberens tanker!

"Vi er trætte af din opførsel"
Jo flere, der siger fra, jo bedre! Hvis du kan samle nogle af dine venner og veninder, der har det ligesom dig, vil budskabet komme meget stærkere ud. Det vil måske føles voldsomt for mobberen at blive konfronteret af mange, men det er præcis den samme følelse, han giver mobbeofferet, og derfor kan det have en stor virkning.

Læs også: Kom videre efter mobning

"Det er løgn"
Hvis mobberen siger, at din ven eller veninde er grim, kan du svare igen og sige, at personen er smuk. Det vil give mobberen et problem, hvis du hver eneste gang siger, at det er løgn, fordi der pludselig er modspil til de grimme kommentarer - og det er altså sværere at påstå, nogen er grim, hvis andre siger det modsatte.

Husk altid at passe godt på dig selv, selv om du gerne vil hjælpe andre! Du skal aldrig bringe dig selv i fare.

I galleriet herunder kan du se, hvilke stjerner der er blevet mobbet.

Stjernerdererblevetmobbet

- Jeg skiftede skole meget, da jeg gik i de mindre klasser, fordi pigerne var onde. Jeg blev blandt andet bedt om at dele invitationer ud til en fødselsdagsfest, jeg ikke var inviteret til, har Jennifer Lawrence fortalt om sin barndom til The Sun.
Demi blev mobbet ustandseligt af sine klassekammerater, hvilket førte til, at hun udviklede bulimi.
- Jeg blev mobbet, fordi jeg ikke spillede fodbold, men interesserede mig for musik og kunst. Men jeg vil gerne sige til de unge personer, der bliver mobbet og føler sig dårligt behandlet, at alt det, som folk gør grin med om dig, eller det, som får dig til at føle dig mærkelig, er det, som kommer til at gøre dig sexet, når du bliver voksen, har Justin sagt i Ellen.
- Jeg havde store øjne, store læber og store ører, og det blev der konstant lavet sjov med. Jeg kom altid grædende hjem fra skole, siger Mila til Daily Mail.
- Jeg lignende en dreng, indtil jeg blev 15 år. Jeg gik med min brors tøj, og jeg barberede ikke mine ben, og det var der mange, der gjorde grin med.
- Jeg blev mobbet hvert eneste sekund i folkeskolen, og de forsøgte at pille mig ned på grund af min energi. Men det gør en stærkere at vende den anden kind til og gå den anden vej, har Selena Gomez fortalt til cleveland.com.
- Jeg fik slået to fortænder ud af en fra sjette klasse, da jeg gik i første, og der blev kastet æg på mit hus. Jeg hadede skolen, jeg havde ingen venner der, og jeg passede bare ikke ind, har ”One Tree Hill”-stjernen fortalt.
- Jeg blev mobbet af nogle store, hårde piger, og jeg var bare lille mig. De smed mig ind på toilettet på skolen, og låste mig inde. Jeg bankede på døren, indtil mine hænder gjorde ondt. Men ingen kom. Jeg tror, jeg sad derinde en time, fortæller Miley Cyrus i sin bog ”Miles To Go”.
"Harry Potter"-stjernen droppede eftersigende ud fra universitet på grund af mobning. Hver gang hun svarede på et spørgsmål, skulle hendes klassekammerater have sagt ”tre point til Gryffindor”, for at gøre grin med hendes rolle i filmen.
- Jeg blev tævet i skolen, da jeg var yngre. Jeg var selv lidt af en idiot, men jeg synes alligevel, det var uprovokeret, når de angreb mig. Det startede fordi, de ikke kunne lide, at jeg opførte mig som en skuespiller, har Robert Pattinson sagt til Parade Magazine.

Læs mere om

MestLæste