mobning
Identitet

Kom videre efter mobning

Af Stine Bødker Nielsen 24. august 2012
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Når man har været udsat for mobning, kan det være rigtig svært at tro på, at man kan få det godt igen. Se her, hvordan du kommer videre efter mobning!

Hvis du er blevet mobbet i lang tid, påvirker det dig rigtig meget. Du kan have svært ved at tro på, at de andre gerne vil være venner med dig, og du er måske endda begyndt at tro på de grimme ting, som folk har sagt om dig.

Læs også: Hvorfor bliver jeg mobbet?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det kan gøre, at du kan føle dig meget usikker, når du skal møde nye mennesker eller måske starte i en ny skole. Og du er måske bange for, at du vil blive mobbet igen. Måske tænker dug allerede på forhånd: "De kan ikke lide mig".

Her er et par gode råd, hvis du er i den situation:

*Prøv at tænk på, at de nye mennesker ikke kender dig. De har ingen grund til ikke at kunne lide dig.

*Det er normalt, at du måske misforstår, hvad de andre siger til dig, eller hvordan de opfører sig over for dig. Det er fordi, du stadig er meget sårbar og bange for at blive mobbet. Det hjælper at være opmærksom på, at de måske slet ikke mener tingene på den måde, som du tror, de gør. For eksempel vil nogen sikkert gerne være sammen med dig, selv om de lige er gået over for at tale med en anden - situationer, som man ikke ville lægge noget i, hvis man ikke var blevet mobbet.

*Find en, som du stoler på, og snak med personen om det, hvis du bliver nervøs. Du kan også ringe til Børnetelefonen på 116 111 og få gode råd til de ting, du oplever.

Læs også: Bliver du holdt udenfor?

*Nogle gange kan det være, at du vælger arrangementer fra, fordi du tror, at mobningen vil fortsætte. Prøv at samle mod til så småt at tage med til hyggeaftener og deltage i gruppearbejde på skolen.

*Hvis du skal til noget, hvor du er nervøs, er det en god idé at alliere dig med én. Sig til personen, at du er en smule nervøs og spørg, om de vil bakke dig op, så du har en at hive fat i.

*Når du kan mærke, at du føler en smule panik og bliver nervøs blandt mennesker, så prøv at trække vejret dybt. Gå for eksempel ud på toilettet, hvor du kan være i fred og tag et par dybe indåndinger. Mærk dig selv og hold fast i, hvem du er.

*Det er helt normalt, at du kan føle dig lidt akavet blandt vennerne, efter du har været udsat for mobning. Du kan føle dig klodset og snubler måske over ordene. Det er fordi, du har haft det så svært i en gruppe tidligere, men det bliver heldigvis bedre med tiden.

Læs også: Mobning - tør du hjælpe andre?

*Hvis du har været udsat for digital mobning og er bange for, at det vil følge dig til et nyt sted, er det en god idé at fortælle det til din nye lærer. Din lærer fortæller det selvfølgelig ikke til nogen og kan hjælpe til, at problemet ikke fortsætter i den nye klasse.

*Hvis man selv er blevet mobbet, kan man nogle gange ende med at mobbe andre, fordi man er så bange for selv at være den, der bliver mobbet. Lad endelig være med det! Det skaber kun en dårlig dynamik i din klasse, og så kan problemet få lov at fortsætte.

*Det kan godt tage lang tid, før du kommer sig over den mobning, du har været udsat for. Det er selvfølgelig forskelligt, men for nogle tager det flere år. Nogle gange kan de negative følelser også komme op igen, hvis man for eksempel ser andre blive mobbet.

*Husk, at du har ret til at blive behandlet godt. Og du fortjener et godt liv med gode venner.

Læs også: What doesn't kill you makes you stronger

I denne artikel har vi fået gode råd fra antimobbekonsulent, Dorthe Rasmussen, mobbeland.dk.

Herunder kan du få stjernernes råd til at håndtere mobning!

Stjernerne:Sådanhåndtererdumobning

- Jeg bruger meget tid på at tale om anti-mobning. Jeg tror, det er vigtigt at tale med en ven om det, eller en anden du kan stole på. Du må aldrig føle dig alene!
All Over
- Jeg blev mobbet virkelig meget, og det gjorde mig så ked af det hele tiden. Jeg hadede mit liv. Jeg boede på en af de øverste etager i en bygning i New York, og jeg overvejede bogstaveligt talt at hoppe ud. Det er så hårdt, at man bliver nødt til at gå i skole her eneste dag og møde de folk, der er onde mod dig. Jeg tacklede det ved at søge andre venner i en anden gruppe, så jeg havde en smule opbakning. Og så brugte jeg alt min energi på det, jeg elsker – skuespil, dans og sang, så jeg følte, der var et formål med dagen.
All Over
- Jeg prøver ikke at tage de negative kommentarer ind. Det skal gå lige igennem mig, for det er bare nogle andres mening, og uanset hvad andre synes om dig, om det er godt eller dårligt, betyder det kun noget, hvordan du har det med dig selv.
All Over
- Jeg blev mobbet af et par stykker, der var ældre end mig, så jeg tog faktisk på en camp, hvor jeg lærte boksning. Min ven Martin var også bokser, så han lærte mig at udvise selvtillid.
All Over
- Hvis jeg ser noget virkelig ubehageligt på eksempelvis Twitter, sørger jeg altid for at blokere personen.
All Over
- Heldigvis lyttede jeg til min mor, der lærte mig, at det er sejt at være anderledes. Sådan kom jeg igennem det.
All Over
- Jeg var typen, der sad på forreste række og rakte hånden op først, og det blev jeg ofte drillet med. Men jeg fandt ud af, at hvis man har hele sit hjerte med og går efter det, man tror på, uanset hvad andre tænker om det, kan og vil der ske fantastiske ting.
All Over
- Jeg var den lille brunette blandt alle de høje blondiner. Men man får kun én krop, så man kan lige så godt elske den. Det er ikke enden på verden, og om et år vil det ikke betyde noget for dig mere.
All Over

MestLæste