Mit liv

Mobber du uden at vide det?

Af Susie Pedersen 14. oktober 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du nogensinde medvirket til mobning – måske uden at vide det? Se her, om du kan genkende nogle af de fem tegn på usynlig mobning.

De fleste ved, hvad mobning er, men vidste du, at der også findes en usynlig form for mobning? Den usynlige mobning er akkurat lige så alvorlig, som det du allerede kender, men kan nogle gange sværere at få øje på.

Læs også: Mobning i skolen: Sådan tackler du det

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det handler nemlig nogle gange om alt det, man ikke gør, som man måske burde. Griber du for eksempel ind, hvis du ser en blive mobbet? Eller kan du finde på at like en grim kommentar om en klassekammerat på Facebook - i stedet for at stoppe mobberiet? Det kan være lige så sårende som både vold og grimme tilråb.

Læs også: Er du tilskuer til mobning?

Nogle gange skal man lige kigge sig selv i øjnene og spørge: Mobber jeg uden at vide det? I guiden herunder kan du se fem tegn på, at du deltager i en form for usynlig mobning.

Mobberduudenatvidedet?

Du taler med dine veninder om andre bag deres ryg. Lige meget, hvad anledningen er, er det ikke okay at snakke negativt om andre mennesker, uden de ved det. Mand dig i stedet op, og tag fat i personen, hvis du synes, han eller hun har gjort noget, du ikke bryder dig om. Du vil få det meget bedre, når det er sagt direkte – og på en ordentlig måde.
Hvad enten det handler om et arrangement, en fest eller lektielæsning, skal du huske, at dem, der ikke er inviteret, føler sig holdt uden for. Måske har du ikke tænkt over det før nu, men sørg for at få inviteret alle til de ting, du arrangerer. Du kan også hjælpe dine veninder med at huske, at alle er velkomne, når de inviterer. Hvem ved, måske har du alligevel noget til fælles med hende eller ham, du aldrig har givet en chance?
Det nemmeste er altid at blande sig udenom, men det er ikke altid det rigtige at gøre. Hvis du ser eller hører om nogle, der bliver mobbet, skal du reagere på det. Du kan altid sige det til en voksen, som kan blande sig – det er IKKE at sladre. Hvis du blot ser på, vil du være medløber i mobningen!
Har du også hørt …? Nogle gange kan man komme til at tale over sig! I øjeblikket føles det måske okay at fortælle sin bedste veninde et par sandheder - man selv har hørt - om sidemanden, men historien kan hurtigt slippe videre og udvikle sig til noget langt værre. Tænk, hvis det var dig, folk snakkede om!
Det føles så nemt og trygt at sidde bag sin skærm hjemme på værelset, men de ting, du skriver, skal du stadig kunne stå inde for. I stedet for at sprede negativ stemning på de sociale medier, kan du gå imod strømmen og i stedet prøve at stoppe det. Der er inden grund til at svine hinanden til, selv om I er uenige om et emne eller for eksempel kan lide to forskellige bands.

MestLæste