Menstruation
Samfund

Nu kan man holde menstruationsfri i det første europæiske land

Af Signe Bertram, Signe Larsen 17. februar 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Unsplash
Det spanske parlament har torsdag godkendt en lov om betalte sygedage under menstruation – som den første af sin slags i Europa.

Denne artikel blev første gang bragt i maj 2022. Artiklen er blevet opdateret 17. februar 2023.

Har du nogensinde slæbt dig afsted på arbejde eller i skole med voldsomme menstruationssmerter, fordi du ikke var “rigtig syg”?

Så bør du måske overveje at flytte til Spanien.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Som det første europæiske land har Spanien netop godkendt et lovforslag fra 2022, som betyder, at man fremover kan få betalte sygedage, når man lider af kraftige menstruationssmerter.

Det skriver TV 2 via Ritzau.

Lovforslaget blev endeligt godkendt af de spanske parlament torsdag 16. februar 2023.

185 stemte for, mens 154 stemte imod loven, der ifølge regeringen har til formål at bryde tabu om emnet, skriver TV 2.

Dermed følger spanierne i hælene på lande som Japan, Sydkorea, Indonesien og Zambia, der allerede har indført ret til fravær under menstruation.

Den nye spanske lov gør det muligt for ansatte, der oplever store smerter under menstruation, at tage så mange sygedage, som de har brug for.

Det er ikke arbejdspladsen, der skal betale, men Spaniens sundhedssystem, og det vil kræve en lægeerklæring at få betalt sine sygedage.

Den spanske statssekretær for ligestilling, Ángela Rodríguez, annoncerede forslaget d. 3. marts 2022 som en del af en større reformpakke, der skal garantere spaniernes sundhed i forbindelse med menstruation og abort.

Det er alt sammen stemt igennem nu.

Til det spanske medie El Periódico udtalte hun dengang:

– Det er vigtigt at klargøre, hvad smertefuld menstruation er. Vi snakker ikke om mildt ubehag, men om alvorlige symptomer som diarré, svær hovedpine og feber.

– Symptomer, som når de er forårsaget af en sygdom, giver ret til midlertidig sygemelding. Derfor burde det samme være tilfældet med menstruation, at hvis en kvinde har en meget smertefuld menstruation, så kan hun blive hjemme.

Reformpakken indeholder desuden momsfritagelse på menstruationsprodukter i supermarkeder og gratis bind på skoler og til socialt udsatte.

Lovpakken sikrer også bedre forhold for transkønnede. Det er nu tilladt alle fra 16 år og opefter at skifte køn på deres id-kort.

Derudover sørger lovpakken for bedre adgang til at få abort på offentlige hospitaler, og at mindreårige på 16 og 17 år fremover kan få foretaget en abort uden forældrenes samtykke.

Viva España!

Artiklen blev første gang bragt på femina.dk. Dette er en redigeret version.

MestLæste