Ida-Sophia: ”Der er ikke noget facit, når det kommer til kærlighed”
Kendte

Ida-Sophia: ”Der er ikke noget facit, når det kommer til kærlighed”

Af Josephine Sjelhøj 30. marts 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hvad betyder kærlighed for dig, og hvilke kærlighedsråd ville du give dit teeanage-jeg? Det svarer radiovært Ida-Sophia på i en stor Q&A med Vi Unge.

Siden maj 2020 har radiovært Ida-Sophia Petersen arbejdet på DR3-dokumentaren ’99% forelsket’, og i den forbindelse har Vi Unge taget en snak med hende om kærlighed.

Søndag d. 4. april kan man følge med i Ida-Sophia og kæresten Simon Makienoks hverdag, hvor man blandt andet får et indblik i, hvad det indebærer at fylde 30 år, og hvordan det er at skulle flytte sammen med en ny kæreste.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vi Unge har lavet en Q&A med Ida-Sophia, hvor hun blandt andet fortæller om, hvad kærlighed betyder for hende, hvad hun synes om samfundets forventninger til forelskelse, og hvilket kærlighedsråd, hun har til Vi Unges læsere.

Hvad betyder kærlighed for dig?

For mig betyder kærlighed velvære. Det er grunden til, at jeg kan fungere i min dagligdag og i mine relationer. Der findes mange måder, hvorpå kærligheden fungerer, men den vigtigste er kærligheden til mig selv.

Det, at jeg hver dag øver mig i at fokusere på, hvad jeg er god til, fokusere på, at jeg er værdig, selvom jeg ikke kan efterleve alle forventninger, som omverdenen har til mig, og fokusere på, at jeg er sjov og sød, gør, at jeg får overskud til at være en god veninde, en god storesøster og en god kæreste. Det gør samtidig også det, at jeg tror på mig selv, og kan gå efter mine drømme i livet. Kærlighed er dejligt.

Hvordan oplever du forelskelse?

Jeg føler, at min oplevelse af forelskelse har været på 100 forskellige måder. Den bedste måde, jeg kan definere det på, er at jeg ikke tror, følelsen af at være forelsket, betaget eller tiltrukket af en anden person, er ens nogensinde. Jeg tror derimod, at det handler om at finde den måde, man bedst kan lide at være i en relation til et andet menneske på. Kan man bedst lide, at det er superromantisk og med meget tosomhed, eller kan man godt lide, man ikke ser hinanden så meget og har masser af dramatik og temperament, eller måske en helt tredje konstellation?

LÆS OGSÅ: ’Benhårde Veninder’: Q&A med 3 stærke kvinder i politik

For mig selv har jeg længe troet, jeg kunne lide at være i usikre, spændende og uforudsigelige relationer. Jo ældre jeg er blevet, jo mere har jeg fundet ud af, at min psyke ikke kan klare den slags, og jeg skal være i noget roligt og stabilt, som jeg kan hvile i og ikke skal tvivle på.

Sådan har jeg det i min forelskelse nu, og det oplever jeg som noget, der giver mig overskud til at fokusere på gode ting i livet, og giver mig energi og støtte til at gå efter mine drømme. Det er noget, som får mig til at grine og smile flere gange om dagen, og vigtigst af alt, føler jeg mig værdsat, selv på dage, hvor jeg er kropumulig, ked af det og ikke kan komme ud af sengen.

Ida-Sophia: ”Der er ikke noget facit, når det kommer til kærlighed”
Foto: Cécile Smetana Baudier

Hvordan har du det med måden, hvorpå kærlighed, forelskelse og generelt romantik bliver portrætteret i vores samfund?

Jeg er helt generelt af den opfattelse, at det er vigtigt at sætte spørgsmålstegn ved de fleste ting i vores samfund. Jeg mener jo, at kærligheden og forelskelse er blevet pisket op til at skulle være og føles på en helt sindssyg måde, som i de fleste tilfælde nok er en umulig følelse at efterleve i et ægte forhold i en helt almindelig hverdag.

LÆS OGSÅ: Har du kærestesorger? Her er de bedste råd.

Jeg tror, det er vigtigt at forstå, at følelsen er individuel, og at der ikke er noget facit for, hvordan du bør føle eller skal have det i kroppen for at være ægte forelsket. Jeg har gået så uendeligt mange gange i mit liv og tænkt: ”Hold kæft, hvor er det her menneske fantastisk, men jeg har jo ikke mistet appetitten eller ligget søvnløs om natten, og jeg græder ikke, når personen forlader lokalet eller ikke besvarer mine beskeder med det samme,” og derefter har jeg tænkt, at så kan det ikke være den rette.

Man skal sgu bare gå efter at spørge sig selv: ”Hvad er det, JEG vil have ud af en forelskelse?” Og så skide hul i, hvad samfundet forventer af dig.

Hvilke(t) kærlighedsråd ville du give dit teenage-jeg/yngre selv?

Der er ikke noget rigtigt eller forkert. Prøv ting af, hyg dig med folk, så længe det varer, vær taknemmelig for de oplevelser og mennesker, du bruger særlige øjeblikke med. Nyd det og husk det. Du er ikke forkert, hvis du ikke har en kæreste, og du skal ikke være i relationer, der ikke får det bedste frem i dig.

Hvad er dit bedste kærlighedsråd til Vi Unges læsere?

Mit bedste kærlighedsråd er, at du bare skal være dig selv. Kærlighed er alle steder, og der er ikke nogen form for kærlighed, der er mere værd end andre. Kærligheden til det, du elsker og tror på, dine veninder og venner, din familie eller din hund, er mindst lige så unik og meget værd, som den man kan få med en kæreste eller en flirt. Ligesom du kan forelske dig i lige, hvem du vil eller måske slet ingen. Du må ikke slå dig selv oven i hovedet, hvis du føler dig forkert i forhold til kærligheden, for den har virkelig intet facit.

LÆS OGSÅ: Alma Agger: ”Denne deltager holder jeg med i 'X Factor'”

Du kan se '99% forelsket' søndag d. 4. april på DRTV.

Se teaseren til ’99% forelsket’ her:

MestLæste