benhaarde_veninder_qa_med_3_staerke_politiske_kvinder
Film & serier

’Benhårde Veninder’: Q&A med 3 stærke kvinder i politik

Af Josephine Sjelhøj 19. marts 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Søndag den 21. marts har DR3 premiere på ’Benhårde Veninder’, hvor vi følger en gruppe unge kvinder, der alle gør karriere i forskellige partier. Bliv klogere på 3 af seriens seje kvinder her.

Hvordan er det at arbejde i et politisk miljø som ung kvinde? Og hvordan er dynamikken mellem veninder, der på trods af et stærkt venskab, også er politisk uenige med hinanden? Det sætter DR3 fokus på i deres nye dokumentarserie ’Benhårde Veninder’.

I ’Benhårde Veninder’ møder vi blandt andet Katrine Kildgaard Nielsen fra Radikal Ungdom, Cecilia Zade Iseni, som er næstformand i Konservativ Ungdom, og Kira Marie Peter-Hansen fra SF, som er den yngste europaparlamentariker nogensinde.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

De tre kvinder gør op med myten om, at kvinder er kvinder værst. I programmerne ser man veninderne støtte og løfte hinanden, selvom de ikke er ens.

LÆS OGSÅ: ’Skamløs’: Ny dokumentarserie udfordrer tabuer om kvinders seksualitet

Læs med herunder, hvor tre af de medvirkende kvinder svarer på, hvad det bedste ved at arbejde med politik er, og hvilke råd de har til andre unge, der ønsker den samme karriere.

Katrine Kildgaard Nielsen, Radikal Ungdom

Foto: Klara Breinholt | Heartland

Hvordan startede du din karriere i politik?

Det startede med, at mine venner i gymnasiet blev vildt trætte af at høre mig snakke om politik hele tiden. Derfor tog jeg mod til mig og meldte mig ind i Radikal Ungdom. Her fandt jeg et fællesskab, hvor vi alle har interesse for politik og deler fælles værdier. Det er den bedste beslutning, jeg nogensinde har taget.

Hvad er bedste og omvendt mest udfordrende ved at være veninder med de andre i venindegruppen, der jo også er kolleger og konkurrenter?

Det bedste er helt sikkert, at vi kan sætte os ind i hinandens verdener. Hvis man har problemer, så kan de give råd og vejledning, fordi de måske har oplevet noget, der ligner. Samtidig er det også rart at have veninder uden for sit eget parti, fordi de kan give andre perspektiver på verden.

Det mest udfordrende er, at der er bestemte politiske emner, som vi bare ikke skal begynde at diskutere. Det gælder især områder, hvor vi ved, at vi er meget uenige. Hvis vi begynder på en diskussion, fører det bare til frustrationer for os alle sammen, især fordi vi alle bliver meget engagerede i politiske debatter.

Hvad er det bedste ved at arbejde i politik?

Det bedste ved at være i politik er at være omringet af inspirerende mennesker, der alle sammen kæmper for den model af verden, som de mener er den bedste. Det giver mig enormt meget gejst og energi at være sammen med nogle, hvor man engageret kan debattere alle mulige emner og lære om hinandens holdninger. Jeg tror, man bliver klogere af at prøve at forstå, hvorfor andre mener, det de gør.

Hvad er dit råd til andre unge, der drømmer om en karriere i politik?

Det lyder kliché, men jeg synes man skal springe ud i det. Mange unge stoler ikke på, at de har holdninger, der tæller og ved nok til at engagere sig i politik. Jeg mangler stadig at møde nogle, der ikke har holdninger - for der er politik i alt, og det er afgørende at flere engagerer sig. Man skal heller ikke være bange for ikke at vide nok, man skal ikke kunne alle Danmarks statsministre på rygraden eller vide noget om alle politiske emner.

Kira Marie Peter-Hansen, Medlem af Europaparlamentet for SF.

Sophine Munksgaard | Heartland

Hvordan startede du din karriere i politik?

Jeg meldte mig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, lige inden jeg startede i gymnasiet og skiftede efter et halvt år til SF Ungdom, hvor jeg har været aktiv lige siden.

Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle have en karriere i politik, da jeg som 16-årig meldte mig ind i et ungdomsparti. Jeg engagerede mig i politik, fordi jeg gerne vil være med til at ændre verden, og jeg syntes, det var hamrende uretfærdigt, den måde vi i Danmark og Europa behandlede verdens flygtninge på, og at politikerne var så ligeglade med den stigende ulighed og klimakrisen.

Hvad er bedste og omvendt mest udfordrende ved at være veninder med de andre i venindegruppen, der jo også er kolleger og konkurrenter?

Det bedste er, at de er helt fantastisk søde, dygtige og inspirerende. De har virkelig givet mig meget politisk selvtillid og været en kæmpe støtte som ung kvinde i politik. Samtidig har det været fedt at kunne få andre perspektiver på verden og blive udfordret på sine holdninger.

Det sværeste er nok, at man nogle gange kan blive lidt misundelige på hinanden, og man jo gerne vil have, at ens eget parti eller blok klarer det bedst muligt, og det forudsætter jo også, at de andre partier klarer det mindre godt. Det kan også være svært, hvis vi er meget uenige om et bestemt politisk forslag.

Hvad er det bedste ved at arbejde i politik?

Det bedste er helt klart, at man er med til at gøre en forskel! Det giver mig så meget håb for fremtiden at vide, at vi er så mange, der kæmper sammen for en bedre verden. Samtidig har jeg lært helt utrolig meget om både mig selv, andre og samfundet ved at være i politik, og så har jeg fået venner for livet.

Hvad er dit råd til andre unge, der drømmer om en karriere i politik?

Gør det! Du behøver ikke vide alt om alting for at være aktiv i politik. Det gør ingen af os. Vi lærer undervejs og bliver hele tiden klogere.

Du behøver heller ikke at være helt sikker på, præcis hvilket parti du gerne vil kæmpe for. Det kan ændre sig gennem livet, og det er helt normalt.

Men hvis man bare har den mindste interesse for politik og samfundet, synes jeg, man skal prøve det af!

Cecilia Zade Iseni, Næstformand Konservativ Ungdom

Foto: Klara Breinholt | Heartland

Hvordan startede du din karriere i politik?

Jeg gik i 9. klasse, og var træt af, at samtalerne med mine klassekammerater primært omhandlede håndbold eller makeup. Jeg ville gerne møde nogen, der delte min interesse for samfundet, så da min mor kendte et par medlemmer af Konservativ Ungdom fra sit eget politiske arbejde, greb jeg muligheden og tog med til et par arrangementer. KU har været det bedste i mit liv lige siden!

Hvad er bedste og omvendt mest udfordrende ved at være veninder med de andre i venindegruppen, der jo også er kolleger og konkurrenter?

Det bedste ved vores venindegruppe er, at vi deler interesser og passion, og at de andre derfor forstår, hvorfor ungdomspolitik er så vigtigt for mig. Egentlig ser jeg os ikke som konkurrenter, fordi vi ikke er i direkte konkurrence, når vi er medlemmer af forskellige partier. Katrine kan jo ikke stille op til den samme post, som jeg stiller op til. Jeg synes nærmere, det sværeste er at få tid til at ses, når vi alle har så travl en hverdag.

Hvad er det bedste ved at arbejde i politik?

Det bedste for mig er helt klart, hvor meget jeg har lært og udviklet mig som person. Jeg er blevet en meget dygtigere taler, leder og planlægger af at være aktiv i politik. Jeg er blevet mere selvsikker, fordi jeg er blevet udfordret og har fået skubbet mine grænser på en måde, som har vist mig, at jeg kan meget mere, end jeg selv troede. Jeg hviler også mere i mig selv, fordi jeg har fundet et sted, jeg hører til.

Hvad er dit råd til andre unge, der drømmer om en karriere i politik?

Hvis man vil arbejde med politik - hvad end det er som politiker, spindoktor eller noget helt tredje - er mit bedste råd klart at kaste sig ud i det så tidligt som muligt. Politik handler meget om netværk, så jo mere man bliver bekendt med folk i de politiske partier, desto bedre er man stillet, når der skal deles job eller valgkredse ud. Her er ungdomspolitik jo et oplagt sted at starte.

LÆS OGSÅ: Eldina vil minde alle om, at kropshår er naturligt

MestLæste