sex

Ida-Sophias klumme: Mængden af sex definerer dig ikke

Af Ida-Sophia Petersen 16. marts 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Jesper Sunesen
Vi Unges klummeskribent Ida-Sophia Petersen funderer denne måned over sex og sammenligner myter om piger, der har været sammen med mange, med ananas på pizza.

Sex er en underlig størrelse. Hele vores verden er bygget op omkring det, og hvis ikke det var, fordi nogle huleboere i sin tid tænkte: “Hey, lad os lige prøve det af”, ville vi jo slet ikke være 7,7 milliarder mennesker på jorden i dag.

Vi bruger sex til at sælge alt fra grillpølser til deodoranter, vi lytter til sexy sange, ser sex i serier, læser om det i bøger, og det pryder både gadebilledet, sociale medier og ofte også indersiden af vores eget hoved. Tanker som ”hvordan gør man, gør det ondt, hvordan virker en dildo, er det normalt ikke at have lyst, og er jeg nem, hvis jeg har sex med mere end en” kan fylde og få det til at føles, som om ens hoved er ved at eksplodere. Samtidig kan det føles megaensomt, for selv om sex er så stor en faktor i vores hverdag, er den også tit elefanten i rummet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Når sekunder føles som timer

Da jeg var yngre, kunne jeg ikke drømme om at spørge nogen med mere erfaring end mig selv om svar på mine spørgsmål – altså f.eks. en storesøster, en mor eller en klasselærer. Det ville være akavet, og jeg forstår godt, hvis det også løber koldt ned ad ryggen på dig, når du tænker på, hvordan det ville være at række fingeren op midt i dansk og spørge: ”Hvad betyder orgasme-gap, og hvad mener Tessa, når hun synger, at livet er for kort til dårlig pik?” Men helt ærligt: På mange måder føles det bare, som om det er langt vigtigere at få svar på lige netop dét, end hvad grundled og subjekt er i en sætning. Det minder mig om, da jeg selv var teenager og så film med min familie. Det værste, der kunne ske, var, at hovedpersonerne kyssede på den der intense måde, der indikerede, at der ville ske mere end kys lige om lidt.

Øjeblikket, hvor sekunder føltes som timer. Situationen, hvor alle for alt i verden forsøgte ikke at få øjenkontakt, og man pludselig tænkte, det var på tide at hente flere popcorn eller måske bare smutte ud på toilettet og tælle til 3.645, før man vendte tilbage til stuen igen. Og på trods af at jeg i dag er voksen (på papiret), går jeg stadig ud i køkkenet efter flere popcorn, når der kommer sex på skærmen, hvis jeg er ved mine forældre.

Mængden af sex definerer dig ikke

Det, jeg prøver at sige, er, at det er enormt svært med sex, fordi det fylder så meget i verden, men vi ikke rigtig kan tale åbent og ærligt om det, fordi det – samtidig med at være det mest naturlige og almindelige – også er det mest tabuiserede og forvirrende. Forvirrende, fordi der er så mange fortællinger om, hvordan sex skal se ud, hvornår og hvordan man bør have det første gang, hvor vigtigt det er at komme (aka få en orgasme), hvilket køn man bør have det med, hvor meget eller hvor lidt sex man bør have, og også hvilken slags menneske det så gør dig til bagefter. Det er et kæmpe pres, og ingen har lyst til at træde ved siden af og pludselig ikke følge fortællingerne, fordi det vil føles både sårbart og pinligt ikke at kunne leve op til dem.

Derfor synes jeg, det er på sin plads, at vi får slået et par ting helt fast i dag. Der findes for det første intet facit i hele verden, når det kommer til sex. Du er ikke kedelig eller forkert, hvis du ikke har lyst, og du er ikke nem eller ikke-kæreste-materiale, hvis du har meget lyst. Mængden af sex, du har eller ikke har, vil aldrig definere, hvem du er som menneske, hvor værdifuld du er, eller hvad du er i stand til her på jorden.

Selv om der er nogle, der går og siger, at femmes er nemme, hvis de har meget sex, og at man ikke kan tage piger, der opfører sig på en bestemt måde, med hjem til mor, så er det ikke rigtigt. Der er også nogen, der har fundet på, at vi kan putte ananas på pizza, og at vi kan se, når folk har læst vores beskeder – og derefter efterlader os på set – men det er jo også stadig lorteidéer.

Handjob-håndkrampe

Det er heller ikke alment kendt, hvordan sex i virkeligheden er meget andet end den klassiske penetration (som betyder, at en penis kommer ind i en vagi), og at det også kan være at gnubbe, gnide, kysse, trykke, pille og prikke på alle de måder, man synes, er dejlige. Ligesom der ofte kun er fokus på sex mellem to mennesker med forskellige køn og meget sjældent på det at have lyst til at være sammen med en af samme køn som en selv – eller måske identificerer man sig slet ikke med et bestemt køn og føler sig bare tiltrukket af forskellige mennesker og personligheder, helt uafhængigt af hvad der findes mellem benene på dem.

For slet ikke at tale om, at sex altså godt kan være helt vildt besværligt og generelt meget sjældent er lige så smooth og romantisk som på film. De der to smukke kroppe, der smelter sammen i en form for perfekt timing til en cute sang, mens regnen øser ned, og ingen hverken er oppustede og har lyst til at slå en prut eller har betændt bumseudbrud på ryggen, er virkelig en høj standard at forsøge at efterleve.

Det er sjældent, man bliver gjort opmærksom på, at sex i virkeligheden kan være teknisk ret svært at få til at gå op på alle mulige måder. Det kan være svært at få den op at stå og at blive våd. Det kan være svært at finde en god position, det kan sige lyde, og det kan være hårdt. Det er sjældent, man ser nogen få krampe i hånden på film, hvis de skal give et handjob – men jeg kender altså flere, for hvem netop det er sket. Det kan også være svært at komme, finde ud af hvad man kan lide, og mest af alt kan det være helt vildt svært at sætte ord på, hvad man tænker, føler og har lyst til, når det egentlig kommer til stykket.

De andre tænker det samme

Hvis der er noget, jeg har lært af min tid her på jorden, så er det, at hvis du har en følelse, er i tvivl om noget, eller føler dig forkert, så betyder det, at der er rigtig mange andre mennesker, der har det på PRÆCIS samme måde. Den eneste grund til, at alle går og føler sig alene, er, at ingen tør sige det højt. Det betyder også, at man nogle gange kan gøre en kæmpe forskel – både for sig selv, men også for andre mennesker – hvis man tør at bringe et emne eller en følelse ud i lyset.

Det kan være med til at ændre alle de forestillinger, vi har om, hvordan vi tror, noget skal være, og hvordan tingene som regel i virkeligheden er. Det kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad det er, du har lyst til og brug for, når det kommer til sex, men også til mange andre ting her i livet, som er mindst lige så vigtige. Hey, jeg kom vist til at være for hurtig før. Der findes et enkelt facit, når det kommer til sex, og det er, at du aldrig, som i aldrig nogensinde, skal sige ja til noget, du ikke har lyst til.

MestLæste