førstegang
sex

5 myter om sex, som ikke passer

Af Anna Birch Jakobsen 5. november 2023
Der findes mange myter og om sex og 'den første gang' – derfor kan det godt være svært at finde ud af, hvad der passer. Her er 5 af de mest udbredte myter.

Med alle de myter der er om at have sex for første gang, er det helt okay, hvis du føler dig lidt forvirret! Derfor har vi samlet nogle af de mest almindelige myter om at have sex for første gang, så du kan få helt styr på, hvad der er sandt, og hvad der er falsk! Læs med her, og bliv klogere på din krop.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sexmyte 1: Du er enten jomfru, eller også er du det ikke

Selv om ordbogen definerer ordet ”jomfru" som en person, der ikke har haft sex, så er det hverken en præcis eller en videnskabelig definition. Der findes mange forskellige måder at have sex på og mange forskellige forståelser af sex. I princippet handler det om, om du har haft seksuel kontakt med et andet menneske.

Men det er op til hver person at bestemme hvor meget seksuel kontakt, og hvordan kontakten foregår, før man føler, at man ikke er ”jomfru” længere.

I virkeligheden er det meget nemmere, hvis vi ikke bruger ordet jomfru, men i stedet bare taler om, om man har haft sex før eller ikke.

Måske har du hørt om at ’miste sin mødom’? Det er endnu et udtryk, som man bruger om en person, der ikke har haft sex før. Men når man taler om at ’miste’ sin mødom, så mister man i virkeligheden ingenting. Det er bare et udtryk for, at man har haft penetrationssex for første gang.

Sexmyte 2: Du har en jomfruhinde, som sprænger den første gang, du har sex

Rigtig mange tror, at der sidder en hinde oppe i skeden, som sprænger den første gang, man har en penis, en tampon eller andet oppe i skeden. Men det er faktisk helt forkert!

Du har ikke nogen lukket hinde i din skede. Hvis du havde det, så ville der hverken kunne komme menstruationsblod eller udflåd ud af skeden.

I stedet for en jomfruhinde, som mange tror, at man har, har du i virkeligheden det, som man kalder en kønskrans. Nogle kalder det også for mødommen, men det korrekt ord at bruge er kønskransen – det giver faktisk også god mening!

Kønskransen er nemlig en elastisk krans af væv, som sidder i en åben ring oppe i skeden – lidt ligesom en badering. Kønskransens formål er, at der ikke kommer bakterier op i skeden og har altså ingenting med sex at gøre.

Derfor er det heller IKKE noget, man mister, efter første gang man har haft sex – man har sin kønskrans HELE livet! Hvis man mistede den, hvad skulle så holde din skede ren resten af livet?

Sexmyte 3: Man kan se og mærke, hvis du har haft sex

Dine kønsdele ændrer sig ikke, selv om du har haft en penis (eller noget som helst andet) oppe i din skede – du har nemlig din kønskrans hele livet, og den er elastisk. Det vil sige, at den kan udvide sig OG trække sig sammen igen – derfor føles den også på præcis samme måde. Hverken din gynækolog, din kæreste eller dig selv kan se eller mærke, om du nogensinde har haft en tampon, en finger, en vibrator, en penis eller noget helt femte oppe i skeden eller ej.

Sexmyte 4: Det bløder altid første gang, du har sex

Denne myte hører ofte sammen med myten om jomfruhinden, der springer og bløder. Men der er slet ikke nogen hinde, der kan springe.

Nogle piger kan godt bløde den første gang, de har sex. Man kan også godt bløde både anden, tredje eller fjerde gang. MEN størstedelen bløder ikke den første gang! Faktisk er det under halvdelen af alle piger, der bløder første gang, de har sex.

Grunden til, at man kan bløde skyldes flere forskellige ting. Når kønskransen udvider sig, kan man få nogle små rifter, eller det kan være, at man er lidt nervøs og spænder for meget op i musklerne i underlivet.

Sexmyte 5: Din første gang skal være vildt romantisk

I film og serier er den første gang tit noget med en masse stearinlys, frækt undertøj og rosenblade. Virkeligheden er sjældent helt så romantisk! Der er ingen grund til, at du føler, at din første gang er en fiasko, hvis den ikke er helt perfekt. Du har hele livet til at have romantisk sex, hvis det er det, du vil!

MestLæste