pubertet hvad sker der med kroppen
Krop & Sind

Pubertet: Hvad sker der for din krop i puberteten?

Af Luise Gregersen 23. februar 2024
Foto: Canva
Når du kommer i puberteten, ændrer din krop sig vildt meget. Læs med her, og find ud af, hvad pubertet er, og hvad der egentlig sker for din krop i puberteten.

Det føles som om, at hele din verden forandrer sig, når du begynder at få hår mærkelige steder, dine bryster bliver større, og dit humør skifter fra det ene øjeblik til det næste. Men bare rolig, det er bare den der pubertet, der er på spil.

Den kommer til at skabe rigtig mange forandringer for dig og din krop, men hvad er det lige, der sker for din krop, når du kommer i puberteten? Få styr på de mange forandringer lige her.

Hvad sker der med kroppen i puberteten?

Hvad sker der med mine bryster?

Når du kommer i puberteten, begynder du sandsynligvis at bemærke, at dine bryster ændrer sig. Det første, der sker med dine bryster, er, at der kommer nogle små hårde "puder" under dine brystvorter. Det er de kirtler, der skal producere mælk, hvis du engang ønsker at blive mor. I løbet af de næste par år bliver dine bryster større og mere fyldige.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvad sker der for min hjerne?

Din pubertet er et af de tidspunkter i dit liv, hvor din hjerne udvikler sig hurtigst. Hormonerne, der suser rundt i din hjerne, signalerer til din krop, at det er tid til forandring. Det er altså din hjerne, der sætter gang i alle de andre forandringer, der sker i din krop. Hormonerne får dit humør til at svinge helt vildt, og samtidig kan dine følelser virke mere intense, end de før har gjort. Det er derfor, du nogen gange kan komme til at råbe, skrige og smække med dørene, når du bliver sur.

Hvorfor tager jeg på?

Du begynder måske at bemærke, at du får flere former. Det er altså helt normalt! Det er bare et tegn på, at du er ved at blive en kvinde. Dit bækken udvider sig under puberteten, og det gør dine hofter bredere. Samtidig udvikler dine bryster sig og nogen tager også på. Din fedtprocent kan gå fra otte procent til tyve procent på under puberteten.

Hvad sker der mellem mine ben?

Det er ikke kun dine bryster og hofter, der vokser under puberteten. Dine kønsdele ændrer sig også. Der kommer hår på dine ydre kønslæber, mens de indre vokser en smule, når du kommer i puberteten. Du vil sikkert også lægge mærke til, at du begynder at få udflåd. Udflåd er med til at holde dine kønsdele fugtige og rene, så det er altså helt normalt og der er ikke noget galt med dig. Fra du første gang bemærker udflåd i dine trusser, vil der højst sandsynligt gå omkring 6-18 måneder, før du får din første menstruation.

Hvad sker der med min hud?

Når du kommer i puberteten, producerer din krop rigtig mange hormoner, og det er noget, der kan mærkes på din hud! Du har måske lagt mærke til, at din hud er blevet mere fedtet, og at du pludselig får bumser - måske især efter du har fået din første menstruation. Stort set alle får bumser som teenagere, så du behøver ikke at frygte, at du er den eneste. Hvis du er meget generet af din hud, kan du tale med din læge om det.

Hvorfor sveder jeg mere end før?

Noget af det første, der sker, når du kommer i puberteten, er, at dine svedkirtler bliver større. Derfor sveder du mere, efter du er kommet i puberteten, end du tidligere har gjort. Det kan også være, at din sved lugter lidt anderledes, end den gjorde før.

Hvad sker der for min behåring?

Når du kommer i puberteten, får dine hormoner dine hår på kroppen til at vokse. Først vil du begynde at få fine, lyse hår under dine arme, på dine ben og i skridtet. Med tiden bliver hårene stridere og mørkere, og der kommer flere af dem. Hvis hårene generer dig, kan du fjerne dem. Det er en smagssag, nogen har det bedst med, andre uden.

MestLæste